4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DEMİRYOLU MALZEME PAZARI VE TÜLOMSAŞ

TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Sayın AVCI' yı, global pazarlardaki pastadan daha fazla pay almakta kararlı gördük Gerçekten dünyada, bu alda büyük bir pazar var. Nitekim SCI Verkehr ' in araştırmasına göre, demiryolu gereçlerinin, dünya pazarlarındaki payı, 2007 yılında, 56.7 milyar Euro civarında idi. Bu yıl bu payın, %4' lük bir artışla, 69.9 milyar Euro' ya ulaşması bekleniyor.
Dünyada, Hafifi Raylı Sistem, Metro ve Anahtar demiryollarında, hareketli güç, demiryolu araçları, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve raylı araçlar önemli yer tutmaktadır.
Yılda, dünya genelinde, önemli boyutta lokomotif, talep edilmektedir. Bu alanda, ALSTOM %44'lük pay ile lider durumdadır. Onu % 33' lük pay ile, Siemens ve Bombardier Transportation, %19' luk payla Kawassaki, ve Hitaçhi takip etmektedir.
Dünya genelinde, 4.8 milyon vagon mevcut. Bunların satış hacmi ise 4.6 milyar Euro' dur. Bu üretimin %43' ün Kanada ve ABD' de de gerçekleştirilmektedir.
TÜLOMSAŞ ise 2008 yılında, 53 lokomotif, ABD için, 50 GT 26 MC Şase imalatı Aslan Lojistik için 20 adet Konteynır Vagon imalatı, İÇTAŞ için 44 adet, TCDD içi 200 adet, Faonss Vagon yapımı, TCDD için 75 adet, Rilns Platform vagon, ve 50 adet Tır Taşıma vagonu yapımı planlanmıştır. Bu siparişlerin, büyük çoğunluğu gerçekleştirilmiştir.
Sayın Avcı ile yaptığımız görüşmede, TÜLOMSAŞ' ın, dünya şirketi olmakta kararlı olduğunu gördük. Nitekim dünyada, demiryolu pazarında söz sahibi şirketlerle, dirsek teması sürüyor. Önümüzdeki günlerde de bu alanda, sürpriz gelişmeler de gündeme gelebilir.
Elbette şirketlerin, dünya şirketi olarak ve ulusal ve global pazarlarda kalıcı olması kolay değildir. Bu alanda, çok iyi stratejiler yanında, Ar-Ge çalışmalarının da ivme kazanması gerekiyor. TÜLOMSAŞ bunu farkındadır. Ancak ürünlerin maliyeti, global pazarlardaki şirketlerle işbirliği, teknoloji üretimi ve transferinde gösterilecek başarı da dünya şirketi olmasında önemli unsurlardır.
SCI Verkehr araştırmasında, demiryolu malzemeleri jeografik bölgeleri, Latin Amerika, Meksika'dan başlayıp, Güney Amerikanın son noktasına kadar, olan tüm ülkeleri kapsamaktadır. Batı Avrupa ise, Avrupa Birliği ülkeleri, Norveç ve İsviçre'yi, Doğu Avrupa Bölgesi ise, eski komünist eyaletlerini ve Türkiye'yi kapsamaktadır. Diğer bir bölgede, eski Rusya ülkeleri ve Ortadoğu' yu içermektedir. Bu tablo da konum itibarıyla en şanslı şirket TÜLOMSAŞ' tır.
Batı Avrupa 21.47 milyar Euro'luk hacmiyle çok büyük Pazar. Yılda % 4' lük bir artışla da büyüdüğü ve bu yıl bu artışla da bu pazarın, 25.91 milyar Euro'ya ulaşacağı söyleniyor. Asya 13.73 milyar Euro hacmiyle, ikinci büyük pazardır. Bu yıl %6'lık büyüme oranı ile 18.66 milyar Euro' ya ulaşacaktır. Kanada ve ABD 9.42 milyar Euro ile 3. sırada yer almaktadır. TÜLOMSAŞ, Avrupa, Asya, Ortadoğu, Afrika pazarlarında en şanslı şirkettir.
TÜLOMSAŞ, büyüme ve yapılanmada, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ulusal ve global pazarlardaki, arz ve talebi veri olarak almaktadır. Nitekim ABD ve Avrupa'nın risk algılamasında ise piyasa koşulları ve rekabet ilk sıralardadır. TÜLOMSAŞ dünyadaki bu gelişmelerin de farkındadır.
TÜLOMSAŞ' da hedef, dünya çapında verimlilik ve rekabet gücü ne erişmektir. Ulusal seviyede esneklik, Farklı pazarlar arasında akıcılık, Ülke pazarında, sağlanan gelişim ve bilgileri, dünya çapında değerlendirebilmektir.
TÜLOMSAŞ Eskişehir ekonomisi, özellikle de istihdam açısından önemli bir kurumumuzdur. Yıllardır kente, dolaylı katkıları çok büyüktür. Özellikle yan sanayinin gelişmesine ve OSB' deki işletmelere, önemli katkılarda bulundu. Eskişehir' de sanayi bilinci yarattı. Aslında TÜLOMSAŞ, Eskişehir' in veli nimetidir. Kurumun, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olması, ülke ve kent ekonomisi, özellikle de istihdam ve yan sanayi açısından büyük önem taşımaktadır.
Yaşadığımız çağda, ve yoğun rekabetin hakim olduğu uluslararası pazarlarda, TÜLOMSAŞ' ın yaşam ve imkanı bulabilmesi ve ülkeye ihtiyacı olan dövizi kazandırabilmesi için de üretim kapasitesini, sektörel bazda mercek altına alarak, ihracata dönük büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesi ve bu alanda caba göstermesi ve yeni stratejiler üretmesi, umut vericidir. Ancak TÜLOMSAŞ ve kentteki diğer işletmeler, özellikle de KOBİLER, enerji, elektrik, işçilik, SSK primleri, dolaylı ve dolaysız yoldan alınan vergiler yönünden, rekabetçi hale getirilmelidir. Aksi takdirde, acımasız küresel rekabet ortamında, TÜLOMSAŞ ve OSB' deki işletmeleri, orta vadede, zor günler beklemektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi