
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
DEVLET HASTANESİ ÇITAYI YÜKSELTİYOR
Son yıllarda, sağlık sektöründe, hasta memnuniyeti ile ilgili çalışmaların, yoğun bir biçimde sürdürüldüğü görülmektedir. Hem kamu niteliğindeki sağlık kuruluşları, hem de özel kuruluşlar, rekabetin bir parçası olarak hareket etmektedirler. Hem ülke genelinde hem de, hem Eskişehir'de reform niteliğinde yapılan düzenlemeler var.
Ayrıca sağlık hizmetleri ve hastanelerde, ülke ve Eskişehir' de, artık geleneksel görüşün, etkisi azalmaya başladı. Geçmişte deneyimli ve tecrübeli olmak, en büyük hastaneleri bile, rahatlıkla yönetmeye yeterli sanılırdı. Bilgisayar ve tıp teknolojilerinin, işin içine girmesi ile işin rengi biraz daha değişti. Özellikle de insan kaynakları yönetimi, halkla ilişkiler, pazarlama, maliye muhasebesi, sağlık ekonomisi sağlık hukuku vb. alanlarda, yalnız hekimler değil sağlık sektöründe olsun veya olması, her meslekten insanların, kendilerini yetiştirmek ve bunlara ulaşabilmek için de her tür fedakârlığı yaptıkları görülüyor.
Nitekim geçen hafta Eskişehir Devlet Hastanesini ziyarette, Başhekim Sayın Dr. Adil ÜSTÜNSOY, Başhekim Yardımcısı, Sayın Dr. Ebru KARACA ve Hastane Müdürü Sayın Adil LENGERLİOĞLU' nun, " Sağlık İşletmeciliği" üzerine mastır yaptıklarını öğrendik. Edindikleri bilgi ve yöntemleri de hastanede hayata geçirdiklerine tanık olduk.
Devlet Hastanesinde, hasta perspektifi, hizmette kalitenin belirleyicisidir. Hastanın bakış açısıyla algılanan kalite, hastane yönetimi açısından, pek çok boyutta ele alınıyor. Hastanede hedef, "Doğru Teşhis - Doğru Tedavi" dir. Tıp alanındaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından izledikleri gibi, etik değerlerden ve kaliteden de ödün de verilmiyor.
Hastaların, güvenli bir şekilde ameliyat edilmesi için, uluslararası standartlar ve kurumların yazılı prosedürleri, ön planda tutuluyor. Bu nedenle de ameliyathane, 1.5 milyon Tl. sarf edilerek, tamamen yenilenmiş durumda. Buna rağmen cihazların bakımı ve. Enfeksiyon kontrolü sürekli yapılıyor. Enfeksiyonları ve bulaşıcı hastalıkları, önlemek için, teknolojisi en yüksek buharlı, otoklavdan istifade ediliyor. "indikatörler", "sterilizasyon kağıdı", "otoklav bandı", "sterilizasyon rulosu" "sterilizasyon zarfları", "poşetleme makineleri", sağlanarak, bu alanda örnek bir icraat sergileniyor. Hastanenin fiziki yapısında, ciddi değişiklikler var. Geçmiş yıllardaki 4-6 kişilik odların tamamı, 2-3 yatağa indirilmiş, her odaya, TV ve buzdolabı temin edilmiş, Özel oda sayısı artırılmış, hastanın dışında, hasta yakınlarına da konfor sunacak, özellikle hastanede uzun süre kalacak olan hasta yakınları için de ev rahatlığını aratmayacak konforda, özel odalar da mevcuttur. Hastanede rehberlik yapan servis hostesleri var.
Hastanede, poliklinik hizmetlerinde, doktor, hemşire, yardımcı sağlık personelin, nezaketli ve yardımseverliği dikkat çekiyor Poliklinik hizmetlerinin hakkaniyet ve eşitlik içinde verilmesi ise diğer sağlık kurum/kuruluşlarına, örnek teşkil edecek niteliktedir. Ancak Ülkemizde sağlık sektöründe, sevk zincirinin işlemeyişi, devlet hastanesinin ve diğer hastanelerin iş hacmini artırıyor.
Sayın Dr. ÜSTÜNSOY ' a göre, hastanedeki kalitede, özellikle de fiziki görünümde, Sağlık Bakanlığı' nın, ciddi katkısı var. Bakanlık hastane yönetimlerine, her türlü rehberliği yapıyor. Sorumluluk yanında yetki de veriyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı, sağlık kurumlarında, vatandaşlara verilen sağlık hizmetlerinde kaliteyi artırmak amacıyla, her ile bir "kalite koordinatörü" görevlendirdiğini de sözlerine ekledi.
Hiç şüphesiz ki Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan, "Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Kaliteyi Geliştirme ve Performans Değerlendirme Yönergesi"nin de sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, kaliteli, verimli hizmet sunumunun sağlanması, sağlık kurum ve kuruluşlarının, bu hedeflere ulaşmaları için, ölçülebilir, karşılaştırılabilir, hizmet sunum kriterlerinin belirlenmesi ve halkın görüşlerinin, bu sürece yansıtılması ile buna katkısı olan personelin teşvik edilmesinde, büyük payı vardır.
Görüşme de dikkat ettik. Eskişehir Devlet Hastanesi' ndeki icraat ve hizmetlerde, "TAKIM RUHU" , "TOPLUM KATILIMI", "ORTAK PAYDA ve " ORTAK AKIL" gibi kavramlar, ön planda tutuluyor. Proje bazındaki çalışmalara da öncelik tanınıyor. Hastane yönetimi tarafından, ülkemizde ve dünyada, medikal alandaki en son gelişmeler, yakından takip ediliyor, bünyesine katmak içinde, her türlü fedakârlık yapılıyor.
Elbette son yıllarda, Devlet Hastanesi deki mükemmel performans ise tesadüfen ortaya çıkmıyor. En önemli unsur, Sayın Dr. ÜSTÜNSOY ve ekibidir. Hastane bünyesindeki eğitim, yönlendirme liderlik ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, hastane hizmetlerinde kaliteyi hedefliyor.
Sayın Dr. ÜSTÜNSOY ve ekibini kutluyoruz...