4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

DEVLET HASTANESİ VE ÜROLOJİ

Eskişehir Devlet Hastanesi, üroloji bölümünden hizmet alan insanlarımızdan, memnuniyetlerini belirten mesajlar geldi. Bu gelişme, Eskişehir Devlet Hastanesi' de, kaliteli hizmet verildiğinin de tesciliydi. Çünkü sağlık sektöründe, kaliteyi hastalar ve hasta yakınlarının, memnuniyet belirler.
Hastane hakkında, daha fazla bilgi almak için, Eskişehir Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sayın uzman Dr. Hatice HAMARAT' ı, ziyaret ettik. Hastane ve ÜROLOJİ bölümüne ile ilgili, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Devlet Hastanesi, 2015 yılında, 1.816.917 kişiye poliklinik hizmet verdi. 2016 Ocak ve Şubat ayında,ise toplam 327.583 kişiye poliklinik yapıldı.
Üroloji bölümün de ise 2015 yılında, 41596 kişi, 2016 yılı Ocak ve Şubat aylarından ise 7.327 poliklinik hizmet verilirken, 2015 yılında, 2753, 2016 Ocak ve Şubat aylarında ise 627 ameliyat gerçekleştirdi. A grubu ameliyat sayısı, 2015 yılında, 107, 2016 Ocak ve Şubat ayalarında,ise50 ameliyat gerçekleştirildi.
Üroloji bölümünde, A Gurubu ameliyat demek, yüksek kaliteli ameliyat demektir. Bu tabloya göre, Üroloji bölümünün, 2016 ilk 2 ayında, üroloji kliniğinde yapılan, A grubu ameliyat sayısı, 2015 yılında, tüm yılda yapılan, A grubu ameliyat sayısının yarısı kadardır.
1980' li yıllarda, ürolojik uygulamalara giren endoskopik (hastaları ameliyat kesişi yapmadan hastaları, kendi doğal idrar yollarını kullanarak ameliyat etme yöntemi) üroloji ameliyatları, ilk yıllardan itibaren devlet hastanesinde, başarı ile uygulanmıştır. Bu şekilde; prostat hastalığı, idrar yollarındaki darlıklar, idrar yollarındaki taşlar, mesanedeki tümörler vb. hastalıklar başarı ile tedavi edilmiş ve hastane bu yönü ile bir çekim merkezi olmuştur
Elbette Bugün üroloji bölümünün, başarılı performansında, Eskişehir Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri, Sayın Uzman Dr. Hüseyin FİDAN' ın, teşviki; Eskişehir Devlet Hastanesi Yöneticisi Sayın Op.Dr. Murat ÇİLEKAR ve Başhekim Yardımcısı Sayın Dr.Kürşat DEDE 'nin, gayretleri ile Üroloji Kliniğinin cerrahi aletlerin, tamamen yenilenmesi, kliniğe lazer cihazı gibi, özellikli cihazların alınması ve Üroloji doktorlarının, özellikle taş cerrahisi alanında, yeni yöntemler kullanmaya başlaması ile sağlanmıştır.
Ürloji bölümünde, dışarıdan ses dalgaları ile taşın parçalanmasını sağlayan, ESWL yöntemi, İdrar kanallarındaki taşların, lazerle kırılmasını sağlayan Üreteroskopiklitotripsi-URS VE böbrekteki 2 cm'den küçük taşlar için, idrar kanalından girilip böbreğe kadar çıkılarak, lazerle taşların kırılmasını sağlayan, Fleksibl URS-RIRS yöntemi, ile böbrek taşları ile ilgili tedaviler yapılıyor.
Ayrıca son yıllarda, dünyada uygulanmaya başlanan böbrekteki, 2 cm'den küçük taşlar için sırttan yapılan, 1.5 cm delikten, böbreğe girilip lazerle taşların kırılmasını sağlayan Mikro Perkütannefrolitotripsi – MicroPerc yöntemi (bu yöntem çevre iller dahil sadece Eskişehir Devlet Hastanesi Üroloji Kliniğinde yapılmaktadır.)
2 cm'den büyük böbrek taşları için, sırttan yapılan 1 cm'lik kesi ile yapılan Perkütannefrolitotripsi yöntemi ve Özel durumlar için, açık ve laparoskopi taş ameliyatları başarıyla yapılmaktadır
Sayın Ürolog Opr. Dr. Coşkun Kaya,,Mikro Penkütan Nefrolitotomi yöntemi ile kapalı böbrek ameliyatını, ilk kez gerçekleştirdi. Böylece, hastanede, dünyada uygulanan, MicroPerc yöntemi ile böbreklerde, tüm taş tedavi yöntemlerini, uygulanabilir hale getirdi.
Çağımızda,,üroloji alanında özellikle de, Laparoskopik cerrahi, üroloji alanındaki tedavilerde gözde oldu. Laparoskopik cerrahi ile Hastaların ameliyat sonrasında, ağrı hissi, açık cerrahiye oranla çok az olmaktadır. İşlem sırasında, 10-15 büyütmeli optik ile çalışıldığından kanama miktarı, açık ameliyata göre, çok az olmaktadır..Büyük yaralar olmadığından, hastanede kalış süresi çok az olmaktadır.
Bu tedavide, iyileşme süresinin kısa olması, hastaneden kalış süresinin az olması nedeniyle hastanın günlük yaşamına ve çalışma hayatına dönmesi, kısa olmaktadır. Büyütülmüş görüntü sayesinde, cerrahi uygulamanın ve cerrahi eğitim daha kolay olmaktadır.
Üroloji'de, laparoskopik cerrahi uygulanan durumlar, ürolojik cerrahilerde, birçok alanda laparoskopik yöntemler, .Böbrek tümörü ameliyatların, Atrofik böbreği ve Böbrek kisti çıkartılması,Böbrekte, UPJ (Üreteropelvik bileşke) darlığı düzeltilmesi ve Böbreküstü bezi ameliyatları, Üreterdeki operasyonlar, Lenf dokularının çıkartılması,,sıklıkla uygulanır hale geldi.
Eskişehir Devlet Hastanesi, üroloji alanında olduğu gibi, diğer alanlarda da, son yıllarda, hızla gelişen tıp teknolojisi ve bilgi birikimi ile vermekte olduğu, verimli ve kaliteli sağlık hizmetleri ile dikkat çekiyor.
Kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi