
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
DOĞA OLMADAN TURİZM OLMAZ
Bademlik Otel ve Termal Tesisleri temel atma töreninde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eskişehir'in, turizmdeki yerini değerlendirdi. Eskişehir'in, kültürel değerler anlamında, Türkiye'nin, önemli merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.
Özellikle de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay' ın, Eskişehir'in, hızla yükselen Türk turizmi içerisinde, termal değerleri ile de yer alacağını iddia etmesi, Kültür ve İki alt belediye tarafından hazırlanan Kızılinler termal planlarını hatırlatarak" bakanlık olarak bu planları en kısa süre içerisinde değerlendireceklerini vurgulaması" umutları artırdı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay' ın, "Termal turizm çok önemli. Bu alanda projeler geliştireceğiz. Kızılinler'de bunlardan birisi' görüşü pek çok yatırımcı tarafından dikkate alınır mı önümüzdeki günlerde görülecektir. Ancak dünyada termal turizminden, büyük paralar kazanan ülkeler var.
Nitekim Termal turizm amaçlı olarak, Almanya ve Macaristan'a, 10 Milyon kişi, Rusya'ya 8 Milyon kişi, 126 Milyon nüfuslu Japonya'nın, sadece Beppu şehrine, yılda 12-13 Milyon kişi termal turizm amaçlı olarak gelmektedir.
Dünyada, termal turizmine değer veren ülkeler ve kentler, ciddi paralar kazanmaktadır. Almanya'da bulunan, 200'den fazla kaplıca tesisi, yani termal turizm tesislerinde direkt ve indirekt yaratılan ekonomik faaliyet yılda, 30 Milyar $ civarında olduğu söyleniyor.
Termal kaynak zenginliği açısından, dünyada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, termal suları, hem debi ve sıcaklıkları, hem de çeşitli fiziksel ve kimyasal özellikleri ile Avrupa'daki termal sulardan, daha üstün nitelikler taşımaktadır. Ülkemizde debileri, 2-500 lt/sn arasında değişen 1300 dolayında termal kaynak bulunmaktadır.
Türkiye'de, 240 adet kaplıcadan yılda, 10 Milyon kişi, birçok hastalığın tedavisinde, rehabilitasyon ve dinlenme amaçlı olarak veya güzelleşmek ve daha sağlıklı olmak, stresten uzaklaşmak, bedeni ve zihni dinlendirmek için faydalanılmaktadır
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay' ın, "Kütahya, Afyon ve Eskişehir valilikleri tarafından kurulan Frigya güç birliğinin, ülke turizmi için son derece önemli bir adım olduğunu anlattı. Bu durumu kendisi açısından heyecan verici olduğunu ifade ederek " Frigya içerisinde muazzam eserler bulunduğunu" sözleri ile "FRİG VADİSİ" nin önemini, bu üç il yöneticilerine bir kez daha hatırlattı.
Şu bir gerçek ki gerek "TERMAL", gerekse "FRİG VADİSİ" ile ilgili Eskişehir'de, entegre bir çalışma ve "TAKIM RUHU" yok. Oysa yaşam, bir bütündür. O nedenle de Eskişehir, birlikte düşünmek ve uygulamada tutmak zorundadır. Özellikle de "DOGA" ile ilgili projelerde birlikte hareket etmek gerekir.
Ayrıca "DOĞA", tarihi ve kültürel miras, olmadan turizm olmaz. Nitekim sürdürülebilir Turizm,1992'deki BM Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonra oluşturulmuş, Yerel Gündem 21'in ve 2003 ' teki BM, Johannesburg Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri, "DOĞAL ÇEVRE" olmadan, Turizmin olmayacağı, temel bir gerçek olarak gündemdeki yerini almıştı.
Turizmim gelişmesi için, "DOĞA" , "TARİHİ" ve "KÜLTÜREL" değerler önemli ama Eskişehir sınırları içindeki yörelerin, yemekleri, ulaşım güzergahları, ve sahip oldukları tarihi ve kültürel miras hakkında bilgi verecek dokümanları, en azında bir broşürü, ören yerleri gezmek için yol ve harita bilgileri, hazır tutularak gerektiğinde turizm şirketleri ve Eskişehir'i, ziyaret eden turistlere verilmelidir.
Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, günümüz turisti, temiz su ve deniz kıyılarında yapılaşmanın, trafiğin, gürültü ve çevre kirliliğinin olmadığı, "yeşil kentleri" tercih ettiğini gösteriyor. Zaten çağımızdaki şehirleşme felsefesi, ,otoyolların kenarları çevresinde, yeşille iç içe, merkezi belli olmayan kentlerdir. Doğa ve tarihi doku ve kültürel değerler ise, şehirleşmenin vazgeçilmez unsurlarıdır.
Afyon ve Kütahya il sınırları içinde, frig eseri, Eskişehir'e göre daha az. Han, Seyitgazi ve Merkez ilçede toplam, 107 adet tescili yapılmış sit vardır. Bu sitlerle ilgili olarak 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı gerçekleştirilmiş olup, sağlamlaştırılması ve yenilenmesi ve yeni yapılması gereken yollarda belirlenmiştir.
Yeterli midir?
Elbette değildir. Frigya Vadisi'nin Turizme açılabilmesi için ulaşım, konaklama, dinlenme ve benzer tesislerinde, yapılması zorunludur. Öncelikle bu bölgelerdeki yerel değerlerin, turizme kazandırılması veya yerleşim alanlarındaki kültür değerlerinin, bölgenin ekonomisinin, motoru olabilmesi için, halkın bilinçlendirilmesi de şarttır.