4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
DÜNYA PARKİNSON HAFTASI
Pazartesi günü, ESOGÜ Tıp Fakültesi Hastanesi, Mermer salonunda, Dünya Parkinson Haftası dolayısıyla, Parkinson hastası, "RESSAM" ve "ŞAİR" Sayın Meryem GÖKTEPE, "Umut Işığı" adlı RESİM ve ŞİİR sergisi, haftanın, en anlamlı etkinliği oldu.
" Sayın Meryem GÖKTEPE, Parkinson hastasıdır. Ancak resim ve şiir alanındaki meşguliyeti ile çok başarılı performans sergiliyor. Pek çok sergide, resimleri sergilendi. Eskişehir Sanat Derneğinde, resim sergi organizasyonları yapıyor ve ayrıca ödüllü şairdir.
Başarısındaki, en önemli neden hastalığını kabullenmesidir. Çünkü bir insanın, hastalığını kabullenmesi, hastalıkların, özellikle de kronik hastalıkların tedavisinde, doğru, tanı ve isabetli tedavi biçiminin belirlenmesi ve uygulanması kadar önem taşır.
Ressam ve Şair Sayın GÖKTEPE, yaşamı seviyor, duygu ve düşüncelerini, belli estetik kurallar çerçevesinde, sergideki eserlerine, en güzel şekilde ifade etmiştir. Amatörce çalışmasına rağmen, resimlerde, hacim, mekân, hareket ve ışık etkileri, gibi resimsel öğeler, çok iyi yansıtılmıştır.
Eserlerde, çizgi, biçim, renk, ton ve doku özelliklerinin anlatımcı bir düzen içinde bir araya getirilmiştir. Özellikle de eserlerdeki renklerin ve imgelerin, bir araya getirilmesi içerik açısından betimsel, ya da simgesel anlamlar taşıyor. Eserlerde duygu, uyum, mekân, hacim, hareket, ışık gibi görsel kavramlar, örnek teşkil edecek niteliktedir.
PARKİNSON HASTALIĞI, İlk kez İngiliz doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında, titrek felç olarak tanımlanmıştır. Parkinson hastalığının, beyinde dopamin salgılayan hücrelerin, hasarı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hasarın, neden ortaya çıktığı, henüz bilinmemektedir. Genetik yatkınlık ve çevresel faktörlerin, birlikte bu hastalıkta rol oynadığı düşünülmektedir.
PARKİNSON HASTALIĞI, sinsi ve yavaş seyreden bir hastalık olduğu için, uzun süre fark edilmeyebilir. Genelde ilk belirti, elde veya bir vücut yarımında titremedir. Hastanın daha önceki yılları incelendiğinde, öne eğik durma, ya da yürürken kolunu sallamama görülebilir. Temel olarak, hastada titreme görülür. İstirahat halinde, bile titreme devam eder.
Bir diğer belirti hareketlerde yavaşlama olmasıdır. Hasta, günlük işlerini yaparken zorlanır. Yemek yerken, bir tarafa dönerken, yavaşlama söz konusudur ve bunlar güçlükle yapılır.
PARKİNSON HASTALIĞI' na, tanı koymak için, özel bir yöntem yoktur. Laboratuar, ya da röntgen tetkikleri sonucu da bunun anlaşılması mümkün değildir. Fakat uzman bir nörologun hastadan ve hastanın yakınlarından aldığı bilgiler, ayrıca yaptığı muayene sonucu, tanı koyabilir.
PARKİNSON HASTALIĞI, en sık altmışlı yaşlardan sonra görülür. Ancak nadir de olsa gençlikte ve orta yaşta hastalığı başlamış kişiler de vardır. Erkekler, kadınlara göre daha riskli gruptadır. Bazı meslek gruplarında da Parkinson hastalığı sıktır.
Ayrıca genetik olarak, yatkın bireylerde maruz kalınan çevresel toksinler Parkinson hastalığına yol açar. Hastalığın titreme gibi, motor bulgularından, 5 - 15 yıl önce ortaya çıkan bu yakınmalar, pek çok farklı nedene bağlı da olabileceği için, genellikle dikkat çekmemektedir. Birinci derece akrabalarında, Parkinson hastalığı olmayan kişi/kişiler de , dikkatli olmalı, hasatlıkla ilgili belirtiler olduğunda, nöroloji hekimlerine başvurmalıdır.
Parkinson hastalığında tedavide, birinci sırayı ilaç tedavisi almaktadır. İlaç tedavisinden yeterli faydayı göremeyen hastalarda, cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. En önemlisi de hastalık kabullenme, mutlu bir evre olarak düşünülmemelidir. Ayrıca erken dönemdeki sıkıntılar, hastayı izleyen nöroloji uzmanı ile paylaşılmalıdır.
Her hastalık gibi, Parkinson hastalığı teşhisi konulmuş olması, kabullenilmesi zor bir durum olabilir. Hastalığı kabullenmek, büyük farklar oluşturacak, yaşama sevincini artıracak ve hayatı da kolaylaştıracaktır.
Parkinson Hastalarının iyi gözlemlenmesi; davranışlarının doğru yorumlanması ve hoşgörü ile karşılanması; kendisine empati ile ve destekleyici bir tutumla yaklaşılması hastalığın kabullenmesini kolaylaştırır ve hastalık ile ilgili bilgilerin edinmesi için, öğrenime hazır bulunuşluk düzeyini yükseltir.
Elbette Dünya Parkinson haftasında, sempozyum, panel ve konferans gibi etkinliklerde, Parkinson Hastalığı ile ilgili çok şey söylenecektir. Ancak Parkinson rahatsızlığı olan, ressam ve şair Sayın Meryem GÖKTEPE' nin, Parkinson' la mücadelesi, resim ve şiir çalışmaları, sosyal etkinlikleri ve yaşamı, Parkinson ve tüm hastalar için, daha etkili olacaktır.
Ressam ve Şair, Sayın Meryem GÖKTEPE' yi kutluyoruz...
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.