4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EGE ÜNİVERSİTESİ'NİN YÜZ AKI

AB ülkelerinde tezleri ile ödül alan, EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Sayın Arzu YAZGI, Çarşamba günü de, Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi'nde, tezi ile ikici olarak ödül aldı. Perşembe günü de sabah yapılan oturumda "Tek Dane Şeker Pancarı Ekiminde Makine Performansının Matematiksel Modellemesi ve Optimizasyonu isimli sunumu ve konuya hâkimiyeti ile de dikkat çekti.
Aslında işinin erbabı insanlar, sorunu belirler, ihtiyacı tespit eder ve gerekli müdahaleyi yapıp, sorunu çözer. Bu insanlarımızla tanışırsanız, işin ehli kavramının, ne demek olduğu, çok daha net anlaşılır. O vakit, birbirinizi, anlıyorsunuz demektir... İşinin ehli olmak, sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak demek değildir. İşinin ehli her şeyi bilen, kendisi çözen, kişi hiç değildir. Tam tersine, bildiğini, çok iyi bilen, iyi gözlem yapan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir.
Bilim adamı olmak, meslek olmaktan ziyade, yaşam biçimidir. Gerektiğin de az eğlenmek, daha az uyumak ve daha çok çalışmak, en önemlisi de yaşanılan yoğun stres tahammül etmek gerekir. Çünkü tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanların işini ve yaşamını kolaylaştıracak, icraat ve buluş yapmanın, kutsal ve faydalı bir iş olduğunu bilirler.
Ayrıca "BİLİM KADINI OLMAK", kolay değildir. Çünkü yıllardır bilim erkek işidir görüşü gündemde oldu. O nedenle de kadınlar, bu kadar yıl bilim dışında tutuldu, Ayrıca Bilim Kadını Olmak sabır, cesaret gerektiren meşakkatli, kutsal, ahlaklı, onurlu ve itibarlı bir hizmettir. Her bilim adamı, bilgisini ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, insanlara gerçek anlamda yardımcı olabilmek için kullanır. Ayrıca da yeni bilgilere ve tıp teknolojisine ayak uydurabilmek için de kendini sürekli geliştirmek zorundadır. Hata yapma gibi bir lüksü de yoktur. Bu bilinçte çalışan insanımıza toplum çok şey borçludur. Sayın Arzu YAZGI, bu insanlarımızdan biridir.
Sayın YAZGI, Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi'ndeki örnek olacak bir sunum sergiledi. Konuşmasında, ülkemizde pnömatik tek dane ekim makinelerinin kullanımı son zamanlarda hızla artığını belirterek, 2002 yılında 15.770 adet olan pnömatik tek dane ekim makine sayısı, 2008 yılı itibariyle 22.919 adete ulaştığını belirtti. "Bitkisel üretimde yaygın olarak kullanılmaya başlanan ve daha uzun yıllar, makine parklarında görülecek olan bu makinelerden beklenen en önemli özellik, farklı tohumların istenilen sıra üzeri aralıkta ikizleme ve boşluk yapmaksızın, toprağa kolayca ekilebileceğini vurguladı.
Ayrıca tohum üretim teknolojilerinde meydana gelen gelişmeler sayesinde, eskiden normal sıravari ekim makineleriyle ekilen poligerm ya da monogerm şeker pancarı tohumları, günümüzde, kaplanmış halde pnömatik ekim makineleri kullanılarak tek dane ekime uygun olarak ekilmeye başladığını söyledi. Pömatik tek dane ekim makinelerinin imalatında ve çeşitli tohumların ekimine kolayca adaptasyonunda, makine performansını düşüren sorunlar bulunduğunu söyledikten sonra "Bunların başında ilerleme hızına bağlı plaka çevre hızı, plaka delik çapı ve vakum basıncı gibi bağımsız değişkenlerin tek tek ve ortaklaşa etkilerinin bilinmemesi gelmektedir." diyerek konuya dikkat çekti.
TYM' nin, dünya literatüründe tarım makineleri alanında uygulanmış örnekleri çok sınırlı sayıda olduğunu, literatürde özellikle son yıllarda pamuk ve tek dane ekimi yapılan diğer ürünler için uygun vakum basıncının modellenmesi pamuğun laboratuar ve tarla koşullarında ekimine ilişkin optimizasyon çalışmalarının mevcut olduğunu dinleyicileri ile paylaştı.
Ayrıca Sayın YAZGI, çalışmaların ortak noktası, plaka delik çapının araştırmacılar tarafından öngörülen değerde olması şeklindeki varsayım üzerine kurulu olduğunu belirttikten sonra , "...Pamuk tohumunun tek dane ekimine ilişkin yapılan çalışmada ise pamuk ekiminde en önemli parametrenin plaka delik çapı olduğu saptanmıştır. 3 mm delik çaplı plaka kullanılarak 5.5 kPa vakum basıncında yapılan denemede makinenin tüm tohumları istenilen sıra üzeri aralıkta %99.67 başarı ile ektiği belirlenmiştir." dedi
Sayın YAZGI, konuşmasının sonunda, "...kaplanmış şeker pancarı tohumunun pnömatik tek dane ekiminde etkin parametrelerin ortaya konması ve bu parametrelere bağlı olarak makine, tohum ve uygulayıcıdan kaynaklanabilecek hataların en aza indirgenmesini sağlayıcı bilgileri içermesi açısından önemlidir. Bu amaçla sistem polinomiyal formda ifade edilerek şeker pancarı tohumlarının, ekiminde en yüksek makine performansını sağlayıcı tohuma özgü optimum sonuçlar saptanmıştır." sözleri ile konuyu özetledi
Sayın YAZĞI, bir kadın bilim adamı olarak, konuya hakimiyeti, diyalogunun biçimi, seçtiği sözcükler, jest ve mimikleri ve üslubuyla, örnek bir performans sergiledi. İzleyicilerden, övgü aldı. Çalışmaları ve sunumu ile de Ziraat Fakülteleri ve Ege Üniversitesi'nin, de yüz akı oldu. Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi