
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
EĞİTİM KAMPUSLARI!
Yayınlanma:
İktidar, eğitim sisteminden sonra, okul binaları ile ilgili uygulamaları ile gündemde. İlköğretim okulları ve liseleri, takas yöntemiyle, kent merkezi dışına taşınması, hazırlanan bir projeyle, hayata geçirilmeye hazırlanıyor.
SİT alanı ve tarihi yapı dışında kalan okullar, kent merkezi dışına taşınarak, kampus haline getirilecek. Projeye göre, anaokul ve ilkokullar dışındaki eğitim kurumları için TOKİ ile takas yapılacak, ya da okular satışa çıkarılarak, müşteri aranacak. Kent dışına çıkarılması planlanan okulların yerine ise alışveriş merkezi veya konut yapılacak.
Aslında Eğim kampusları, 1998 yılında gündeme gelmişti. Aralık 1998 yılımda Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayı Cemil Çetin' le yaptığımız görüşmede, Kent dışına "Eğitim Kampusları" düşündüklerini söylemişti. Ancak hayata geçirilemedi.
Eğitim Kampuslarında gerekçe, kent merkezlerinde caddeler arasına sıkışıp kalmış, gündüz ve akşam saatlerinde, trafik yoğunluğu oluşturan ve neredeyse 4 tarafı araç trafiğine açık yollarla çevrili ilköğretim okulları ve liselerin, takas yöntemiyle kent merkezi dışına taşınmasıdır.
Oysa TMMOB Mimarlar Odası, kentlerdeki ulaşım sorunlarının taşımalı eğitimi ön plana çıkaran kampus tipi eğitim ile artacağını vurguladı. Ayrıca kentin fiziksel anlamda bölüneceği ve sosyal dokunun parçalanacağı, sınıfsal ayrışmaların güçleneceği, eğitim alanlarının herkes için, erişilebilir olmaktan çıkacağı ve kampüs modelinin içe kapalı eğitim alanları oluşturarak kentsel/kamusal nitelikleri zayıflatacağı ifade etti.
Okulların, yerine de ihtiyaca göre, konut veya alışveriş merkezleri yapılabilecek. Yüzme havuzları, alışveriş merkezleri, sinema, tiyatro, konferans ve toplantı salonları ile kültür merkezleri ile kütüphaneler, spor salonları ile sağlık üniteleri gibi sosyal ve kültürel donatı alanları yer alacak. Bu durumda, kentler, tek merkezli kente mahkûm edilirken kentleri trafik ve park sorununa yenilerini ekleyecektir.
Elbette merkezdeki okulların, kent dışına taşınmasında esas amaç nedir, en iyi Milli Eğitim Bakanlığı bilir. Ancak Eğitim Sen Genel Başkanı, Sayın Ünsal YILDIZ, " Bu proje ile eğitim hakkının ticarileştirilmesini amaçlıyor. Genelde tüm kamu hizmetleri, özelde de eğitim hizmetleri özelleştirilmek isteniyor. Eğitim kentleri projesi de bu özelleştirme mantığının, yurttaşa sevimli gösterilmesi çabasıdır." diyerek tepki gösterdi.
Bazı kesimlere göre de, "muhtemel ekonomik rant kapısı oluşacaktır. 4+4+4 sisteminin ülkede oturtulması için, 20 milyar dolarlık paraya ihtiyaç olduğu belirtiliyor. Kent merkezindeki ekonomik değerli okulların satılarak, kaynak oluşturulmak isteniyor olabilir." görüşü de gündemde.
Okullarla ilgili iddialar, ne kadar doğru, hangi okulların satışa çıkarılacağı, buna kimin karar vereceği ve kimlere verileceği gibi, konulara da bakmak lazım. İlgililere göre, güya bu proje ile SİT veya tarihi binalara, sahip okullar dışındaki okulların, yeri de değerlendirilmiş olacak, kent içinde yeni kullanım alanları açılacak.
Projeye göre, İlkokullar ile ana sınıflarının şehir içinde bırakılacak ve diğer eğitim kurumları kentlerin doğu, batı, kuzey, güney akslarında yapılacak kampuslara taşınacaktır. Kampuslarda neler yapılacak, önümüzdeki günlerde ortaya çıkacaktır.
Elbette Eskişehir' de, bu gelişmelerden nasibini alacak, merkezdeki okullar kent dışına taşınacaktır. Ancak kentin, bu alanda yapacağı herhangi bir iş yok. Çünkü AKP iktidarında, belediyeler devre dışı bırakıldı. Ruhsatlar dahi, artık merkezi idareden veriliyor. Nitekim Eskişehir'de, açılan METRO' ya, Anakent ve alt belediyeler karşı çıkmalarına rağmen, bakanlıktan aldığı yetki ve ruhsatla faaliyete geçti.
Eskişehir' de eğitim kampusu için düşünülen, TOKİ Şehit Savaş Kubaş Anadolu Lisesi, Mehmet Terzi Spor Salonu, 290 öğrenci kapasiteli Milli Piyango İdaresi'nin yaptırdığı TOKİ Savaş Kubaş Anadolu Kız Öğrenci Pansiyonu ile komşu olarak ayrılan 100 bin metrekarelik arsa üzerine yapılacak, 9 okulun buraya taşınması hedefleniyor
Eskişehir' de, Eğitim kampuslarında, otopark, kapalı ve açık yüzme havuzu, konferans ve kültür merkezi, sanat merkezi ve sanat uygulama atölyeleri, bilim merkezi, deney ve gözlemevi, gençlik merkezi, sinema ve tiyatro salonları, akvaryum, hayvanat bahçesi, sera, botanik parkı, restoran, çarşı, mescit gibi, ticari amaçlı kullanılabilecek tesisler de yapılacak.
Maliye Hazinesine ait arsalar üzerinde, özel sektör tarafından yapılacak olan tesisler ticari amaçlı kullanılabilirken, Bakanlık sadece öğrenci ve öğretmen temin ederek işletmeciye öğrenci sayısı, ne olursa olsun sabit bir kullanım bedeli ödeyecek. Finans sektörü ise vereceği kredilerle, modelin önemli bir ayağını oluşturacak.