
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
EĞİTİM VE KALİFİYE İŞGÜCÜ
Eğitim, kalkınmanın, itici gücü olduğu gibi, kendi kendine güvenli ve yeterli, sağlıklı huzurlu ve mutlu insanların oluşacağı, özgür, çağdaş güvenilir ve mutlu toplum olmanın da ilk şartıdır.
Artık işyerleri, teknolojik değişikliklere uyum sağlayabilecek, işyerlerinde, rekabet avantajı yaratacak, katma değeri yüksek, mesleki ve teknik bilgileri gelişmiş nitelikli işgücüne ihtiyaç duymaktadır.
Gelişmiş ülkeler, toplumsal kalkınmanın yolunun eğitimden, bilimden geçtiğini görmüşler ve yüzyıllar önce içinde, bulundukları tüm koşullara karşın eğitim ve bilime büyük önem vermişlerdir. Eğitimi, sürdürülebilir kalkınmanın şartı olarak da kabul etmişlerdir.
Nitelikli insan gücü yetiştirmede, başarıya ulaşmış toplumlar, ekonomik açıdan da kalkınmış ülkelerdir. Ayrıca bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler, ülkeleri her alanda, olduğu gibi, mesleki alanda da değişiklik yapmaya zorlamaktadır.
Teknolojik gelişmelerin, mesleki eğitime olan en önemli etkisi, iş hayatında meydana getirdiği değişikliklerdir. Yeni iş alanlarının ortaya çıkması, bu alanlara uygun elamanlar yetiştirmek yanında, değişime ayak uyduracak elamanları sağlamaktır.
Nitelikli bir mesleki eğitimde, iş ve meslek alanının, bireyden beklentilerinin bilinmesi ve uygulanacak programında, bu yönde geliştirilmesi gereklidir. Mesleki eğitim bireyin, bir iş, çalışma alanı, ya da meslek için, hazırlamaya yönelik bir öğretim sürecidir.
Nitelikli işgücü yetiştirmede, her kesime görevle düşüyor. Özellikle de sanayi-meslekler liseleri arasındaki işbirliği, bir zorunluluktur. Bu bilince sahip olan ve Milli Tren Projesinde görev alacak olan, ESO- ETO- MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜLOMSAŞ - İŞKUR RAYLI SİSTEM KÜMESİ işbirliği yaparak, raylı sistemler sektöründe, kalifiye insan kaynağı ihtiyacının karşılanması için, bu sektörde işbirliği yapmaları, diğer sektörlere de örnek teşkil edecek niteliktedir.
Projenin paydaşlarından olan Milli Eğitim Müdürlüğü, teknisyenler için, ihtiyaç tanımlaması yapılan her bir mesleki branş için, Eskişehir genelinde, ilk 10 öğrenciyi belirleyecek. Meslek Lisesi son sınıf öğrencilerine, burs verilecekleri tespit edecek. Belirlenen öğrencilerin yetiştirilmesi için, TÜLOMSAŞ ile birlikte eğitim programları düzenleyecektir.
Raylı Sistemler Kümesi ise her firma için, en çok ihtiyaç duyulan en az 2 farklı branşın (mühendis , tekniker,teknisyen)belirleyecek, İhtiyaçlarını, ESO' a iletecek, İhtiyaç bildiriminde bulunan küme üyelerinden, öğrenci başına aylık burs ödemesi yapacak, Bir yıllık bursa karşılık, iki yıl istihdam garantisinin sağlayacaklardır.
Raylı Sistemlerde ve projede, önemli görevler üstlenen TÜLOMSAŞ da, sektörün ihtiyaç duyduğu konularda, üniversiteler ve Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte eğitim-öğretim için imkân sağlayacaktır. Arıca Sektörün ürün ve proses açısından, tanıtılması ile teknolojik gelişmelerin öğrenilmesine katkıda bulunacaktır.
ESO ve ETO' yada Milli Tren Projesinde, ciddi görevler düşüyor., Raylı Sistem Kümesi veya istekli oda üyelerine duyurular yapacaklar ve gerekli organizasyonun sağlayacaklar. Burs konusunda firmalarla işbirliğinde bulunacaklar, İstihdamın firmalarında, koordinasyonunu sağlayacaklar.
İŞ KUR, İstihdam ile ilgili mevzuata uygun olarak prosedürü başlatacak, Çalışılan sürede sigorta ve sosyal hakların sağlanması, İstihdam sonrası, firmalara mevzuat açısından destek sağlayacak ve gelişmeleri izleyecektir.
Milli Tren üretiminde, Türkiye, kendi teknolojisini üretmek zorundadır. O nedenle de raylı sistemlerde, Ar-Ge çalışmalarına önem vermek zorundadır. Bu alanda, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Bu elamanlar, ESO ve ETO, raylı sistemler kümesi, şirketler tarafından burs verilerek, pekâlâ hem ülkemiz üniversitelerinde, hem de yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir. Ayrıca AR-GE çalışmalarındaki tüm sorunların çözümü, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile çözüme ulaştırılabilir.
Anadolu Üniversitesi, Raylı Sistemler sektöründe, kalifiye insan kaynağı ihtiyacının karşılanması Projesi'nde, niçin aktif görev almadı bilinmez ama Anadolu Üniversitesi, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi(URAYSİM) ile üretken, bir üniversite olacaktı. Ancak maddi imkânı olmasına rağmen, URAYSİM, bir türlü gerçekleştirilemedi.
Kalifiye işgücü, üretim ve ekonomilerin temelini oluşturur. Kalifiye işgücü içinde, eğitim sistemini, sanayinin ihtiyaçlarına göre şekillendirmek ve eğitim sisteminde, yeni bir yol haritası belirlemek bir zorunluluktur. O nedenle de Kalifiye İşgücünü yetiştirebilmek için de devlete, şirketlere, kurum/kuruluşlara, büyük görevler düşüyor,
Kalifiye işgücü yetiştirilmesinde, örnek proje gerçekleştiren, hayata geçirmek için de gayret gösteren, raylı sistemlerde görev alan, Kurum/kuruluşları kutluyoruz...