4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EKOLOJİK FELKET KAPIDA

Tepebaşı Belediyesi, 'Küresel Isınma' konulu Sempozyum düzenledi. Sempozyuma konuşmacı olarak Doç. Dr. Erdem Albek ile Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Doç. Dr. Güner Sümer katıldı.
Sempozyuma, katılmadığımız için, neler konuşuldu bilmiyoruz. Ancak bu tür etkinliklerin, çevre açısından ciddi yararı vardır.
Öte yandan 1970'li yıllarda, NASA ın " 2050" yılında, Türkiye çöl olacak" haberi, basında yer almıştı. Ancak O günlerde, inanmak istemedik. Hatta tartışma konusu bile yapmıştık. Ancak bugün, Küresel Isınma" nedeniyle, bu gerçekle karşı karşıyayız.
Küresel Isınmadan, en fazla zarar görecek ülkelerin başında Türkiye gelmektedir. Tedbir alınmaz, özellikle de su kaynakları, hoyratça kullanılır, ağaçlandırma çalışmalarına da hız verilmezse, ülkemizde çevre felâketi, kaçınılmaz olacaktır.
Bilim adamları, küresel ısınmanın en çok Türkiye'yi vuracağını belirterek, 50 yıl sonra, Türkiye'nin çölleşeceğini söylüyorlar.
Ayrıca Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Ekoloji ve Çevre Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Latif Kurt, yaptığı açıklamada, Küresel ısınmanın, şehirleşme, yanlış arazi kullanımı ve doğal habitatlar üzerindeki baskıların, son 20 yıl içinde 13 bitki türünü tamamen yok ettiğini, baskıların devam etmesi durumunda ise önümüzdeki 10 yıl içinde, 1500' e yakın bitki türünün, tehdit altına gireceğini de söyledi.
Yine Sayın Prof. Dr. Latif Kurt' "Türlerin ve genetik çeşitliliklerin yok edilmesi, doğanın kısır ve kırılgan bir yapıya bürünmesi, insan dahil diğer canlı türlerinin yaşamlarının tehlikeye girmesi anlamına geliyor" dedi. "
Dünyamızda, yaşam kuşaklarının kaymasının, canlı türlerini zora sokacağını, bunun sonucunda, meydana gelecek değişikliklere, birçok canlı türünün, ayak uyduramayacağını ve yok olacağı da söyleniyor. Öte yandan, canlılar için elli, yüz yıllık periyotlar çok kısadır. Asırlarla ifade edilen ani değişimler, bitki ve hayvan türlerini tehdit etmekte ve canlılık, küresel bir yok oluşla karşı karşıya kalmaktadır. Nitekim birçok canlı türü yok olmuş ve birçoğu da, yok olma tehdidiyle karşı karşıyadır.
Özelliklede memeli türlerindeki yok oluş, insan nesli için de tehlike çanlarını gündeme getirmektedir. Bugün 1500' e yakın türün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu da söyleniyor. Dünyamızdaki çevre felaketi, Eski SSCB Devlet Başkanı Michael Gorbaçov' un "21. yüzyılda ulusları bekleyen en önemli tehdit, askeri olmaktan çok çevre felaketleri olacaktır." sözünü hatırlattı. Gerçekten de, Gorbaçov, bu görüşünde yanılmadı. Nitekim bilim adamlarında göre, "13 bitki türünün nesilleri tükenmiştir ve bin 500'e yakın tür, 10 yıl içinde yok olma tehdidi altındadır. 843 tür çok yüksek risk, 181 tür ise doğada çok kısa bir sürede yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Aynı yok oluş hayvanlarda da görülüyor.
Son yıllardaki Konya' da, kum fırtınaları, Türkiye'yi çölleşmenin başladığının bir göstergesidir. Zira Anadolu çölleşmeye çok müsait olup, bu durum geçmişte de Konya Karapınar çevresinde yaşanmıştır. Konya Karapınar'da yaşayan insanlar, sabah kalktıklarında kapı önlerinin kum yığınlarıyla kaplandığını görmüşler ve bu nedenle yöreden büyük bir göç yaşanmıştır. Bugün ise Konya ovasının geneli bu felaketle karşı karşıyadır.
Türkiye' nin güneyinde, bir çöl kuşağı var. Küresel ısınmayla dünyadaki yaşam kuşakları yer değiştirecek ve Türkiye, güneydeki çöl kuşağının etkisine girerek, önümüzdeki 50 yıl içerisinde tamamen çölleşeceği de söyleniyor.
Elbette bu tablodan, Eskişehir'de nasibi alacaktır. Su kaynakları ve ormanlar, verimli kullanılmaz, ağaç dikimine de gereken ilgi gösterilmez ise, Eskişehir'de de çevre felaketi kaçınılmaz olacaktır.
Son yıllarda Eskişehir'de, Orman Bölge Müdürü Sayın Sıtkı Küçüköz' le başlayan ağaçlandırma çalışmaları, özellikle de Eskişehir için düşünülen makro ağaçlandırma projeleri, umut vericidir. Ancak aynı titizliğin DSİ tarafından, su havzaları için, gösterilmesi de şarttır.
Ekolojik felaketin, ihmal edilecek bir tarafı yoktur. Bu alanda yapılacak, her ihmal, çevre felâketi hızlandırırken, yapılacak her türlü fedakârlık da çevre felaketini, en azında yavaşlatacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi