
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ELEŞTİRİ, BİLİMSEL VE YAPICI OLMALIDIR
KANAL 26' nın, kuruluş yıllarında, dört yıla yakın canlı ve her hafta program yaptık. Bu tür programları düzenlemek, konuk bulmak, sunmak, sorumluluk yüklenmek, herkesin yapacağı bir iş değildir. Maddi ve manevi fedakârlık yanında, çok büyük riskler de taşır.
KANAL 26' da, benzer programlar yapan, Sayın EKER' le, ayaküstü sohbet yaptık. Yapmış olduğu, "HAYAT OKULU" adlı programı ile ilgili olarak düşüncelerini ve yapılan eleştirileri, kısa sohbette, kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı. Ancak Programla ilgili haksız ve olumsuz eleştirilerle ilgili düşünceleri, dikkatimizi çekti.
Elbette her hangi bir konuda, "İzlenimci" Yapısal","Sosyolojik", "İzafî" Eleştiri olacaktır. Bu doğaldır. Ancak inceleme, araştırma ve değerlendirme yapılarak eleştiri yapılmalıdır. Yani belgelere dayanmalı en önemlisi de eleştiri ciddi ve bilimsel olmalıdır.
Şu bir gerçek ki olumsuz eleştiri yapanlar, bunun bilincinde değildir. Ayrıca eleştiri, yapan kişi/kişiler, ne ölçüde başarılı olur; ya da karşıtı zarar görür, bunu bilmek pek güçtür. Kimileri eleştirisi ile doyuma ulaştığını düşünerek, eleştirdikleri kişi/kişilerin sustuğunu da görerek, "başarılı" olduğunu kanısına varabilir. Varması da pek kolaydır. Çünkü kendi, eleştirir, kendi değerlendirir, buna da inanır.
Elbette eleştiri olacaktır; olmalıdır da. Ancak eleştiriler, onur kırıcı olmamalıdır. Çünkü yapılan program, tamamen topluma yöneliktir. Üstelik programı yapan Sayın EKEN' in de, hiçbir maddi çıkarı yoktur. En önemlisi de Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğünde İlköğretim Müfettişi olarak görev yapan ve Hacettepe Üniversitesi Eğitim Bilimleri bölümü mezunu bir eğitimcimizdir. Üstelik ODTÜ' den, "NLP" ve uluslararası geçerliliği olan, "CERTIFIED DIPLOMA" sahibidir.
O' nun, KANAL 26' da program yapması, Eskişehir, özellikle de insanımız ve Eğitim literatürü, açısından büyük kazançtır. Eleştirmek yerine, öneri getirmek, teşvik etmek en önemlisi de programın devamını sağlamak, herkesin yararınadır.
Şu bir gerçek ki, eleştirmek, tartışmak için, "iyi düşünme" nin, "İyi konuşma" nın " iyi yazma" nın, gerekli olduğu kuşku götürmez bir gerçektir. Bu meziyetleri taşımayan insanlardan, olumlu eleştiriler beklemek hayaldir.
Ayrıca istesek de istemesek de işimiz ve mesleğimiz ne olursa olsun, yaşamımız süresince eleştiriden, tartışmadan uzak kalamayız. Hiç değilse günlük yaşantılarımızın gereği ya eleştiririz, ya da eleştiriliriz. Gerektiğinde de kimi tartışmalara katılmak isteği, ya da zorunluluğu duyarız. Beğendiklerimiz veya benimsemediklerimiz de olur. Bu gelişmeler doğaldır. Ancak onur kırıcı ve insanların motivasyonunu bozan eleştirilerde bulunmanın, ne mazereti, ne de kabul edilir bir tarafı vardır.
Öte yandan eleştirinin ve tartışmanın, geçmediği yer ve durum yoktur. Özel toplantılar, söyleşiler, sohbetler, bilimsel toplantılar, konferanslar, kongreler, komisyonlar, açık oturumlar, seminerler, kurslar, sempozyumlar, paneller, kolokyumlar... Hülasa eleştiri ve tartışma yaşamın parçaları, daha doğrusu bütünü içindedir. Ondan da kimse uzak ve ilgisiz kalamaz. Öyleyse, HOŞGÖRÜ, BAŞKALARINA SAYGI, ANLAYIŞ... Uygarlığın temeli, yaşam biçimi budur. Demokrasi de bu temeller üzerine inşa edilir.
Sayın Eken' in, yapmış olduğu programları, fırsat buldukça izliyoruz. İçerik ve verilmek istenen mesajlar açısından fevkaladedir. Özellikle de eğitimci kimliği programlara çok şey katıyor. Yönetici/işletme Koçluğu ile Yaşam Koçluğu/ Stratejik plan oluşturma, Toplam Kalite Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetimi, Marka Yönetimi ve konumlandırma, öğrenci koçluğu gibi alanlarda, uzman bir kimliği olması, bu hususlarda, Eskişehir kamuoyunu bilgilendirmesi, kent ve insanımız açısından ciddi kazançtır.
Diğer taraftan yılardır programlarında, öğrencilerin hayal ve hedeflerinin belirginleştirilmesi, doğru çalışma tekniklerinin tespiti, İdeal ders çalışma programları ve metodolojisinin belirlenmesi, zamanı doğru kullanılması hususundaki, fikir ve düşünceleri öğrencimize, hatta velilere, çok şey kazandırdı.
Yine geçmiş yıllarda yapmış oldukları programlarda, öğrencilerin, çalışma isteği ve motivasyonlarının arttırılması, sınav korkusu ve başarısızlık endişelerinin veya özgüven yetersizliklerinin ortadan kaldırılması, Kişisel becerilerin ve örtülü yeteneklerin, açığa çıkarılması gibi, alanlardaki düşünce ve fikirleri hala hafızalardadır.
Sayın EKEN' i, kutluyoruz.