4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

EROZYONLA MÜCADELE UMUT VERİCİ



Ekim ayında yapılacak olan, Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi 12. Taraflar Konferansı için, 195 ülkeden, 10'den fazla bakan ile binlerce katılımcı, Ankara'ya gelecektir. Dünya ve ülkemiz açısından, hayati önem taşıyan konferans, erozyon ve çölleşme alanındaki mücadeleye de ciddi katkıda bulunacaktır.

Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğümüzde de, erozyonla ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor. Çünkü belli bölgelerinde, çölleşme emareleri var. Nitekim 2 Ağustos 2013 tarihinde, Sivrihisar' a, yaptığımız inceleme gezisinde, Orman Bölge Müdürümüz, Sayın Recep ATEŞ, AŞAĞKEPEN Köyü' nün, bazı bölgelerindeki toprak değişiklilerini göstererek," Buralar, erozyon nedeniyle, çölleşmeye, namzet bölgelerdir." demişti.

Geçen hafta ziyaretimizde ise Orman Bölge Müdürümüz, Sayın Recep ATEŞ' in tespitle kalmadığını gördük. Sivrihisar ilçesi, AŞAĞIKEPEN köyünde, erozyonla mücadele ve toprak muhafaza çalışmaların başlatmış, başarılı sonuçlar da almıştır. 50 hektarlık bir alana dikilen, tuz çalısının ve ekilen kapari bitkisinin alanı kapladı. Ayrıca kekik gibi, doğal türlerde yayılış göstermeye başladı. Dere içlerindeki erozyonu önlemek için, yapılan sel kapanlarının da, toprak tutma fonksiyonunu yerine getirdiği de izlendi.

Sayın ATEŞ, ormanlık alanlarda yapılan çalışmaların yanı sıra, büyük oranda yıkanmış ve verimli tabakasını kaybetmiş alanlarda da proje yaptıklarını, Tarım teşkilatıyla yapılan protokoller ile orman dışı mera alanlarına da müdahale ettiklerini belirtti.

Sayın ATEŞ, " AŞAĞIKEPEN Köyünde, vasfı çok kötü olan bir mera sahasında çalıştık. Halk arasında tuz çalısı olarak bilinen atriplex ve kapari ile hem toprağı tutmaya hem de hayvancılığa katkı sağlamayı hedefledik. Bütün olumsuzluklara rağmen diktiğimiz türlerin tutmuş olması, bizi memnun etti. Uzun kök yapısı sayesinde kuraklığa dayanıklı olan tuz çalısının burada başarı sağlayacağı görülmektedir. Toprak akışını durdurmak için dere içlerine yaptığımız sel kapanlarının, 20 cm'lik bir toprağı tuttuğunu gözlemledik." sözleri umut verdi.

Sayın Recep ATEŞ ve ekibini, ne kadar takdir etsek azdır. Çünkü Türklerin, orta Asya'dan, göç etme nedenleri arasında, İklim ve toprak koşullarının, tarım ve hayvancılığa elverişli olmaması. Şiddetli kışlar ve aşırı sıcakların artması ve iklim koşullarının değişmesi. Otlakların, yetersiz hale gelmesi, kuraklık ve doğal afetler başta olmak üzere, nüfus artışı ve otlakların azalmasıyla ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar, nehir ve göllerin kuruması gibi, unsurlar etkili olmuştur. O nedenle de son yurdumuz olan topraklarımıza, sahip çıkmak erozyon ve çölleşmeyi önlemek için, herkesin, her türlü fedakârlığı yapması bir zorunluluktur.
Orman Bölge Müdürümüz Sayın ATEŞ ve ekibinin, Eskişehir' de, ciddi bir şekilde sürdürdüğü erozyonla ilgili çalışmalar, hayati önen taşımaktadır. Çünkü ülkemizde, yüzeyin % 90' nında, toprak erozyonu vardır. Bu alanın %63' ünde, erozyon şiddetli ve çok şiddetli düzeydedir. Tarım alanlarının da %75' inde, erozyon mevcuttur. Ülkemizde, taşınan ve kaybolan toprak miktarı km2, başına ortalama 487 ton' dur. Erozyon, topraklarımızın fakirleşmesine ve baraj göllerimizin de dolmasına, ülkemizin, çölleşmesine neden olmaktadır.
Ülkemiz yüzeyinin tamamına yakının da, şiddetli ve çok şiddetli erozyonun hüküm sürdüğü ve yılda 600 bin tondan fazla verimli tarım topraklarının, nehir ve ırmaklarla akıp gitmesi ülkemizde, en öncelikli sorundur. Çünkü bir santimetrelik toprağın meydana gelmesi için, 100 yıl, 30 cm' lik tarım toprağı için, 3000 yıl gerekmektedir.
Başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü; 1951 yılında "Eskişehir Orman Başmüdürlüğü" olarak kuruldu. Bugün bünyesinde, Merkez kuruluşumuz; koordinasyon ve denetim işlerini; 9 adet ana hizmet birimi ve 3 adet yardımcı hizmet birimleri olmak üzere 12 adet şube müdürlüğü ve arazi işlerini, yerine getiren; 4 adet orman işletme müdürlüğü mevcuttur.
Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü, 2.785.648, hektar genel alana sahiptir. Genel alanın 559.245,0 hektarı orman (%20) kalan 2.226.403 hektarı orman dışı açıklık alandır. (%80) ormanlık alanın, 234.502,0 hektarı verimli (%42) kalan 324.743,0 hektarı bozuk orman (%58) niteliğindedir. Bu ormanlık alanın, 234.502,0 hektarı normal korudur.

Orman Bölge Müdürü Sayın ATEŞ ve ekibinin, erozyonla ilgili çalışmaları, örnek teşkil edecek nitelikte olup, her türlü takdirin de üstündedir. Çünkü Türkiye'de, akarsularla birlikte, taşınan toprak, ABD'nin, 7, Avrupa'nın, 17 ve Afrika'nın, 22 katı daha fazla düzeydedir. Erozyonla, Fırat Nehri yılda, 108 milyon ton, Yeşilırmak, 55 milyon ton toprak taşımaktadır. Oysa 1 santimetre verimli toprak, ortalama 500 yılda oluşur.

Elbette Eskişehir, Orman Bölge Müdürlüğü'ndeki başarıda, en büyük pay, Sayın ATEŞ ve ekibinindir. Onların döneminde, kurumda, proje ve planlı çalışmalara, önem verildi. Sürdürülebilir ormancılık stratejileri gereği, ormanları iyileştirme, bakım ve orman varlığını artırma, özellikle de erozyon ile ilgili çalışmalar ivme kazandı.

Sayın ATEŞ ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi