4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR İL KONTROL LABORATUARI

Geçen hafta Çarşamba günü, İl Özel İdaresi tarafından, 700.000 Tl civarında, harcama yapılarak, kısa sürede bitirilen, Eskişehir İl Kontrol Laboratuarına ziyarette bulunduk. Yapım aşamasında iken, Özel İdare Genel Sekreteri Sayın Odabaşı ile konuyu, telefonla konuşmuştuk. Gerçekleştirilen Laboratuar binasının, AB standardı ve hijyen açısından, uygun olarak yapıldığını, bu nedenle de idare ve tahlil bölümlerinin, ayrı olarak, gerçekleştirildiği söylemişti.
Ziyarette, İl Kontrol Laboratuar Müdürü M. Bülent GICI, laboratuarla ilgili bilgileri ve düşüncelerini, kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı. Kurum, hizmette kaliteyi benimsemiş, hatta Sayın GICI ve ekibi, çalışmalarında kaliteyi hayat felsefesi haline getirmiştir. Kurumda belirlenen stratejiler, kalite ruhuna ve müşteri perspektif ve memnuniyetine göre düzenlenmektedir. Kontrol Laboratuarı Müdürlüğü'ne, elden, posta ve kargo ile numune gönderilebilir. Resmi ve tüzel kişiler tarafından ulaştırılan numunelerin kabulü, analiz ücretlerinin tahsili, numunelerin kodlanması, talep edilen analizlere göre ilgili laboratuar şefliklerine gönderilmesi, numunelerin usulüne uygun olarak taşınması, muhafazası, iadesi ve imhası, rapor düzenlenmesi ile ilgili işlemler titizlikle gerçekleştiriliyor.
İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü, Eskişehir, Kütahya ve Bilecik illeri Hayvan Hastalıkları ile Gıda ve Yem sektörlerinin Laboratuar kontrol hizmetlerini yapmak üzere 1972 yılında Veteriner Sağlık Kontrol Laboratuar Müdürlüğü olarak kurulmuştur. 1985 yılında yeniden düzenlenmesi sonucunda, aynı konularda çalışmak üzere ismi "İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü" olarak değiştirilmiştir. Kurum 23/06/2005 tarih ve 25854 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, "Kontrol Laboratuarlarının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik" kapsamında faaliyetlerini sürdürmektedir.
Diğer yandan İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğü 441 sayılı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki KHK gereği gıda, yem ve su ürünleri numunelerinde muayene ve analiz yapar. Ayrıca 5179 sayılı Gıda Kanunu, 1734 sayılı Yem Kanunu, 1386 sayılı Su Ürünleri Kanununa göre her türlü gıda, gıda katkı, yem ve yem katkı, su ürünleri ve tesis kullanım sularında fiziksel, kimyasal, katkı, kalıntı, mineral, toksin ve mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır.
Ziyarette gördük ki Eskişehir çağdaş ve modern, bir kontrol laboratuarına sahip olmuş. İki katlı olan binanın girişinde, idari bölüm yer almaktadır. Alt katın diğer kısmında ve üst katta ise, Kimyasal Analiz, Katkı ve Kalıntı Maddeleri Analiz, Fiziksel analiz Laboratuarı, Mikrobiyoloji, Mikotoksin ve Yem Analiz Laboratuar Şeflikleri yer almaktadır.
Laboratuarda, Kalite Yönetim Birimi de mevcuttur. Bu birim, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı İl Kontrol Laboratuar Müdürlüklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yönetmelik 7. maddesi gereği, Kalite Yönetim Birimi oluşturulmuştur. Birim kalite bilincinin oluşturulması ve sürekliliğinin sağlanması amacı ile faaliyet yapıyor. .
Laboratuarda, tüm kalite yönetim sistemi dokümanları, sistemin etkinliği, eğitim faaliyetleri, kalite kontrol çalışmaları, önleyici ve düzeltici faaliyetler, iç ve dış denetimler, yeni yılın kalite stratejilerinin belirlenir. Bir önceki yılın kalite hedefinin değerlendirilmesi, analiz sayısı ve çeşitliliğinin artırılması, müşteri şikâyetlerinin çözümlenme performansı ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesi gibi konular tutanakla kayıt altına alınmaktadır.
İl Kontrol Laboratuarı, Eskişehir'de sağlık açısından önemli bir birimdir Çünkü Gıda endüstrisinin, üretilen ürünlerde olası olarak bulunan ve tüketicide hastalığa yol açabilecek patojen mikroorganizmaların olup olamadığını test etme zorunlulukları vardır. Mikroorganizmaların tanımlanması konusunda uygulamalı olarak bilgi sahibi olmak, gıda sektörü açısından son derece önemlidir.
Ülkemizde ve Eskişehir' de, üretilen gıda maddelerinin, işlenmesi ve tüketime sunulması aşamalarında, kalite kontrolü yapılmasının, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, insan sağlığı açısından, ciddi önem taşımaktadır. O nedenle gıda tüketen bireyler, gıdaların sağlığa uygun olmasına özen göstermelidirler.
Hülasa Eskişehir İl Laboratuarı Gıda ve Yem Kontrol Hizmetleri için gerekli olan analiz ve kriterler konusunda standartlarına esas olmak üzere çalışmalar yapar ve görüş bildirir. Mahkemelerce görüş istenilen ihtilaflı konular hakkında teknik görüş sunar. Gıda yem, su ve su ürünleri konularında, çeşitli kamu ve özel kuruluşlardan gelen sorunlara çözüm getirici çalışmalar yapar. İnanıyoruz ki, İl Kontrol Laboratuarı, yeni binasında, çağımızda mevcut ileri teknolojiyi yakından takip edecek, kullandığı analiz metotlarını daha da geliştirip, kamu denetim ve kontrollerini, daha da etkin bir şekilde yapacaktır. Bunu yapabilecek ekip ve bilgi birikimine de sahiptir. Vesile olanları kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi