4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR ŞEKER MAKİNE FABRİKASI

Türkiye' de, sanayimizin, isimsiz kahramanları vardır. Ancak bu işletmeler gündeme gelmezler ama yaptıkları işlerlerle de, Türk ekonomisine ciddi katkıda bulunurlar. Bu işletmelerimizden biri de Eskişehir Şeker Makine Fabrikası'dır.
Eskişehir Şeker Makine Fabrikasını, Şeker İlköğretim İlkokulu' nda 15 yıl görev yaptığım için, en iyi tanıyan insanlardan biriyim. Hassas mekanik üzerine, ülkemizde önde gelen işletmelerden biridir. Alanında, Eskişehir ve ülkemizin de yüz akıdır. Geleneksel iş anlayışı ve hiyerarşisi ise diğer işletmelere örnek teşkil edecek niteliktedir.
Geçen Hafta Makine Fabrikası' nın, Ar-ge çalışmaları bünyesinde projesini geliştirilen ve tamamen fabrika mühendis ve işçisi tarafında ve %100 yerli malzemeden imalatı gerçekleştirilen, 60 ton devirme kapasiteli çift platformlu elektro hidrolik tahrikli seyyar pancar boşaltma makinesi prototip imalatını ve test çalışmaları sonu bitirildiğini ve 2009-2010 kampanyasında şeker pancarı tesellümünde vatandaşa hizmet verileceğini öğrendik. Bu imalat, işlerin kolaylaştırılması, üretici ve işletmenin zaman kazanması açısından da önemli bir imalattır. Aslında bu imalat yadırganmamalıdır. Şeker Makine Fabrikası yıllardır. Şeker fabrikalarının, tüm makinelerini yapacak imkâna sahiptir
Ayrıca XXI. Yüzyılda, verimlilik kalkınmanın en önemli ölçütlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Verimlilik aynı zamanda kalkınmanın itici gücüdür. Artan verimlilik çağdaş ve akılcı bir ekiple kalkınmayı daha da hızlandırır. Şeker Makine Fabrikasında çalışanları, yıllardır bunun bilincindedir.
ŞEKER MAKİNA FABRİKASI' nda, gelecekte var olmak ve daha güçlü olabilmek için, gereğini yapmak", yıllardır en önemli stratejidir. Bunu içinde ulusal ve küresel alandaki, makro ve mikro gelişmeler, yakından izleniyor ve potansiyel gelecekler için, senaryolar hazırlıyor. Bu potansiyel, gelecek senaryoları çerçevesinde, anlamlı olabilecek stratejiler, yanında, gözlemlere, analizlere ve stratejilere aykırı düşen, ani değişimlere uyum sağlamak için de esnek geçiş stratejileri formüle ediliyor. Stratejilerin, gerçekleştirilmesinde ve uygulanmasında, esnekliğe, özen gösteriliyor.
ŞEKER MAKİNA FABRİKASI' nın, başarısındaki en önemli nedenlerden biri de, kurumun yönetim kadrosunun, sürekli ve kalıcı olmasıdır Bu misyon, ekip ve proje çalışmaları, süreklilik kazandırdı. Personele, hizmet etme duygusu aşılandı. En önemlisi de personel işletmeye sahip çıktı. Kurumun icraatı da , şeffaf ve açık hale getirdi. Birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren bir kurum olarak dikkat çekti. En önemlisi de, kurum hakkında oluşan, ön yargılar giderildi. Kurumun çalışmalarından, kamuoyu sürekli bilgilendirildi. Sonuçta da bugünkü başarıyı yakaladı.
Elbette bu mükemmel performans, tesadüfen ortaya çıkmadı. En önemli unsur, fabrikanın geleneksel hiyerarşisidir. Fabrika çalışan yönetici, mühendis ve işçi, arasında diyalog; aldıkları eğitim, özellikle de yönetici konumunda olan kişi/kişilerin verdiği eğitim, cesaretlendirme, yönlendirme ve motivasyonun da bir sonucudur. Ayrıca işletmenin koordinasyon ağının, net bir şekilde bilinmesi ve iş analizlerinin de maliyetlerin düşürülmesine yönelik olmasının da payı büyüktür.
Fabrika Müdürü Sayın Güran OKTAY ve İmalat Müdürü Yaşar ÖZÜDOĞRU' u
yıllar önceden tanırım. Faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen, personeli ile de iyi ilişkiler kuran yöneticilerdir. Özellikle de içinde bulunduğu koşullara ve çağın özelliklerine göre, çalışmalarında değişiklik gösterirler. Başarıya ulaşmada, devamlı bilgi alıp, muhtelif görevleri de bilgi yetenek ve deneyimlere göre, en uygun kişilere verir, takip etmek suretiyle de en iyi sonucu alırlar.
Onlara göre, verimlilik, güven ve düşünceli olabilme, yetenekleri birbirinde soyutlanmış öğeler değildir. Etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde güven ve iyi ilişkilerin üretimi artıracağına inanırlar. Bu düşüncelerini de işletmenin her birimin de eksiksiz hayata geçirirler.
Şu bir gerçek ki, Eskişehir Şeker Makine fabrikası' nda, verimlilik, yeniklik ve kalite gibi performans boyutları birlikte değerlendirilmektedir. Özellikle verimliliğin hem nicel hem de nitel boyutları olan bir kavram olarak, bir yaşam felsefesi olduğunu işletme düzeyinde, bu felsefenin uzun dönemde rekabet gücü ve istikrarlı bir karlılık açısından şart olduğu fikri sürekli işletmeye hakimdir. Bu düşünce, işletme de pek çok ilklere de vesile teşkil etti. Bugün gerçekleştirilen, 60 ton devirme kapasiteli, çift platformlu elektro hidrolik tahrikli seyyar pancar boşaltma makinesi de bu vizyon ve misyonun ürünüdür.
Sayın OKTAY ve ekibini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi