
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR TURİZM ÇALIŞTAYI
Türkiye'nin, son yıllarda en başarılı olduğu sektör turizmdir. Bu başarıyı dikkate alan Eskişehir, sahip olduğu bu potansiyeli, iyi değerlendirerek, uluslararası ve ulusal turizm gelirinden, daha fazla pay alma yolunda, turizm politikalarını, yeni bir anlayışla, gözden geçirmek için, ESKİŞEHİR TURİZM ÇALIŞTAYI" düzenlendi.
14 Nisan 2015 tarihinde, açılış töreni ile başlayacak olan çalıştayda, ilk gün tüm katılımcılar birlikte olacak, konuşmacılar ve katılımcıların, fikir ve düşüncelerini paylaşacağı serbest oturum yapılacaktır.
Çalıştayın, ikinci etabında ise, paydaşların alternatif turizm türlerinin geliştirilmesine yönelik oluşturulan, 12 çalışma grubunun içerisinde, eylem belirleme toplantıları yapılacaktır. Hedef ise, çalışma gruplarından, uygulamaya yönelik olması ve iş takviminin belirlenmesi, yönünde kararlar alınacaktır.
Elbette "TURİZM ÇALIŞTAYI" ından, ne gibi sonuçlar çıkacak çalışmalar bittikten sonra görülecektir. Ancak Turizm Çalıştayın, düzenlenmesi bile, başlı başına bir başarıdır. Ancak yeterli değildir. Turizm alanda, yapılması gereken, çok şey vardır.
Çalıştayda, Doğa Turizmi, Kongre Turizmi, , Spor Turizmi, Gençlik Turizmi (kamping, hobi turları) Termal turizmi, Atlı Doğa Turizmi, Kent Turizmi, Yunus Emre, Frigya, Hava Sporları Turizmi, Sualtı Dalış Turizmi; inanç Turizm ele alınacak, bu alanlarda engeller, fırsatlar, eksiklikler ve alt yapı, pazarlama gibi, turizmi ilgilendiren unsurlar ele alınacaktır.
Ayrıca Çalıştayda, turizmde, altyapı, planlama, pazarlama, konaklama ve yatırım sorunları da ele alınacaktır. Hiç şüphesizi Türkiye genelinde olduğu gibi, Eskişehir'de de Altyapı sorunlarının başında, gelen çarpık kentleşme ve bununla yakından ilgili olan, turizm bölgelerindeki ulaşım sorunları ve çevre kirliği gelmektedir.
Tüm kentlerde olduğu gibi, kentimizde de düzensiz ve denetimsiz ticari faaliyetlerin, Eskişehir turizminde ve ürün kalitesinde, yol açtığı bozukluklar, stratejik pazarlama yönetimine işlerlik kazandırılamaması ve yerel yönetimler ile kamunun, turizme yeterli ilgiyi göstermemesi, önemli sorunlar arasındadır.
Tüm ilerimizde olduğu gibi, Eskişehir' de, de gerek altyapı, gerekse planlama alanındaki eksiklikler, turizm sektöründeki yatırımları da yakından ilgilendirmektedir. Kentteki problemler, yerli ve yabancı yatırımcıların gözünü korkutmakta, sektöre yapılmak istenen yatırımları kaçırmaktadır. Türkiye'deki, yüksek enflasyon sorunu ve bununla birlikte, finans krizi, Eskişehir'deki sektör yatırımlarını olumsuz etkileyen unsurlar olacaktır.
Çalıştayda, ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras, merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında, çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, Yapılan değerlendirmeler, tüm yörelere hitap edecek bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.
Çalıştayda, Sivrihisar'ın, ayrı olarak ele alınması, önemli bir gelişmedir. Çünkü ESKİŞEHİR, turizmi açısından, SİVRİHİSAR ilçesi, önemli bir bölgedir. Frig ve Eti uygarlıkların yanı sıra, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı gibi uygarlıklara da ev sahipliği yapmıştır. O nedenle de ilçe, çok zengin tarihi ve kültürel mirasa sahiptir.
Sivrihisar, sürdürülebilir ve "İNANÇ TURİZMİ" açısından da elverişli, bir yerleşim alanıdır.Çünkü gerek ilk çağ medeniyetlerinin, ilçede gelişmesi, gerekse Hıristiyanlığın ilk dönemlerinde, gerekse havarilerin, ortaçağda Musevilerin bulundukları,ülkelerde karşılaştıkları ağır baskı ve yok etme politikaları sonucu,Sivrihisar' a, sığınmış olmaları,İslamiyet'e, ait eserlerin yanı sıra,kilisede yer almıştır,
Ayrıca Hıristiyanlığın yayılışına kadar, dini inanışın temeli olan ve yeryüzündeki bütün varlıkların doğurucusu olarak bilinen, ulu ana tanrıça Kibele'nin, büyük tapınağı, Sivrihisar sınırları içerisindedir.. Geçmişi, M.Ö 3500'lere dayanıyor.
SİVRİHİSAR, inanç, turizm yanında, kültür, tarih, yayla ve doğa turizmi konusunda Türkiye'nin, en önde gelen bölgesidir,
Çalıştayda, turizm alanında alınacak her karar, yapılacak planlama, hem bölge ve bölge dışından gelecek turizm yatırımcılarına, rehber olacak, hem de bölgedeki turizmle ilgili çalışmaları ve girişimleri de doğru yönlendirilecektir.
Turizmin, Eskişehir ekonomisine katkısının artırılması ve ekonomik yararının ilçeler arasında, dengeli bir şekilde dağılımının sağlanmasında, Eskişehir sathına yaygınlaştırılması, tüketici tercihlerinin belirlenerek, çeşitlendirilmesi ve değerlendirilmemiş olan turizm potansiyeline, işlev kazandırılması ile kültür ve turizm değerlerinin ve çevre alt yapısının geliştirilmesine, özellikle de kent turizmine, ESKİŞEHİR TURİZM ÇALIŞTAYI, ciddi katkıda bulunacaktır. Yeter ki Çalıştayda, alınacak kararlar, hayata geçirilsin, her kesimde, imkânları ölçüsünde, maddi ve manevi katkıda bulunsun...
Çalıştayı düzleyenleri ve görev alanları kutluyoruz...