
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE AB HİBE PROGRAMLARI
Geçen hafta, AB Bakanlık yetkilisi tarafından, " Sivil Toplum Diyalogu" ile ilgili proje teklif çağrısı bilgilendirme konulu, Eskişehir Avrupa birliği uyum danışma, yönlendirme kurulu, toplantısı yapıldı.
Toplantıya katılım, beklenen düzeyde değildi. Davet, kimlere yapıldı, kıtas nedir bilmiyoruz ama yaptığımı istişarede, bu toplantıya, dernekler bürosundan gönderilen ve aktif çalışan sivil toplum örgütlerinin, davet edildiğini söylediler
Aslında AB hibe programları, ülkemiz açısından önemli bir gelişmedir. Ancak ülkemiz ve Eskişehir, bu programlardan, arzu edilen boyutta yararlanamıyor. Oysa Avrupa ülkeleri, fona yaptıkları katkıların, dört misli proje üreterek, istifade ediyor.
Eskişehir'deki sivil toplum örgütleri, AB hibe fonlarından, istifade etmek için, proje üretmek zorundadır. Bu alandaki çalışmaları yürütmek amacıyla, Eskişehir Valiliği AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi' ni hayata geçirmiştir.
AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi, Eskişehir ilinin, ülkemizde ve uluslararası platformlarda tanıtılmasını sağlamak, ulusal ve uluslar arası, fon ve hibelerden azami istifadesine dönük projeleri hayata geçirmek ve Avrupa Birliği müktesebatına uygun çalışmalar yapar. Ayrıca il genelinde bulunan kamu, kurum ve kuruluşları, üniversiteler, meslek ve sivil toplum kuruluşları arasında, gereken koordinasyon ve uyumu sağlar.
Öte yandan Türkiye'de, Avrupa Birliği hibe fonlarından Güneydoğu ve Doğu bölgesinden, ortalama %40, Ege bölgesinden %18 lik bir fon ve proje isteğinde bulunulmuş. Yani doğu ve Güneydoğu, bölgelerimiz, bu konuda daha istekli ve daha duyarlıdır. Eskişehir' de, bu alanda üretilen proje ise yok denecek kadar azdır.
AB fonları, dünya üzerindeki 11 büyük uluslararası fondan sadece biri olup gelişim projeleri pazarında, yıllık 100 milyar dolarlık proje fonlamaktadır. Bu fona, Eskişehir'de, projeye grup oluşturup, konu hazırlayan herkes ve her sivil toplum örgütü, başvurabilir. Birçok konuda da proje hazırlanabilir. Bu fondan, birçok ülke faydalanıyor, ülkemiz ve Eskişehir ise bu fırsatı, yeteri kadar değerlendiremiyor.
Aday ülke statüsündeki Türkiye'nin, kullanımına açılmış olan 300 ün üzerinde AB hibe programı mevcut. Ülkemiz ve Eskişehir' de, üretilecek projelerle, milyonlarca euroluk hibe alabilmek mümkündür. Bu hibeyi sağlamak için, proje üretmek, proje üretmek içinde, düşünmek, araştırmak, sormak, ortak bulmak, doküman ve bilgi toplamak gerekiyor.
Sivil Toplum Diyalogu-IV Hibe Programı ile belirlenen dokuz müktesebat başlığı ve politika alanında geliştirilecek ve Türkiye'nin, AB'ye katılım sürecine önemli katkı sağlayacak olan hibe projeleri aracılığıyla, Türkiye ve AB üye ülke sivil toplumları arasında güçlü bağlar kurulması ve işbirliğinin desteklenmesi hedeflenmektedir.
Öte yandan Avrupa Birliği hazırladığı, hibe ve yardım programlarıyla sadece AB üyesi ülkeleri değil, aday ülkeleri de destekliyor. 50,521 milyar Avro ayrılan 7. Çerçeve Programı ve toplam bütçesi 6,970 milyon Avro olan Leonardo Da Vinci Programı'ndan sadece akademisyenler, ya da kamu kuruluşları değil, Ar-Ge gelişimine, inovasyona ve mesleki eğitime önem veren, KOBİ'ler de yararlanabiliyor
Program, Avrupa Birliği'nin katılım öncesi mali yardım aracı (IPA) kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından, ortak finanse ediliyor. Programın teknik uygulamasından Avrupa Birliği Bakanlığı sorumludur. Merkezi Finans ve İhale Birimi ise Programın ihale makamıdır.
Programın, yeni dönemi 2015 yılında, yayımlanan teklif çağrıları ile hız kesmeden devam ediyor. Sivil Toplum diyalogu programının, dördüncü ayağını oluşturacak, bu dönemde, toplam yaklaşık, 11 milyon Avro bütçeyle, AB'nin dokuz politika alanında geliştirilecek projelerin, desteklenmesi hedefleniyor.
Bu dokuz alan arasında, çevre; enerji; tüketicinin ve sağlığın korunması; adalet, özgürlük ve güvenlik; iş kurma hakkı ve hizmet sunumu serbestisi, bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu; işletme ve sanayi politikası; tarım ve balıkçılık ile eğitim yer alıyor.
Dokuz hibe programı kapsamında proje başına, en fazla 150.000 Avro destek sağlanıyor. Sunulan projelerin uygulama süreci, en az 10 en fazla 15 ay olabilecek ve proje başvuruları ise İngilizce olarak, Merkezi Finans ve İhale Birimi'ne yapılacak.
Avrupa Birliği Bakanlığı, Katılım Öncesi AB Mali Yardımı kapsamında finanse edilen Sivil Toplum Diyalogu, hibe programları aracılığı ile Türkiye ve Avrupa Birliği sivil toplum kuruluşları arasındaki diyalog sürecini, desteklemeye devam etmektedir.
Bu çerçeve de Eskişehir'deki, sivil toplum örgütleri, Avrupa Birliği hibe fonlarından yararlanmalıdır. Hibe fonlarından yaralanmak isteyen, Sivil toplum örgütlerine, Eskişehir AB Proje Geliştirme ve Koordinasyon Merkezi her türlü yardıma hazırdır.