4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE KAMU YATIRIMLARI

Devlet ve Su İşleri Tesisleri Toplu Temel Atma ve Açılış Merasiminde konuşan, Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ve Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Sayın Dr. Nabi Avcı, 40 milyon liralık 7 tesisin temel atma törenini ve açılışını gerçekleştirdi ama Eskişehir, AKP iktidarı döneminde, istihdam ve üretime yönelik, yatırımlar alamadı. Hatta hak ettiği yatırımlar, başka illere kaydırıldı.
Nitekim Nasreddin Hoca' nın, Sivrihisar'da, doğduğu ve öldüğü, kesin olarak tespit edildiği halde, Nasreddin Hoca' nın, adını taşıyan mahalle ve Sivrihisar göz ardı edilerek, AKP iktidarı, Konya'ya, "Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü" kuruyor. AKP iktidarı, Konya'yı neden tercih etti, en iyi karar vericiler bilir ama şayet tercih oyla orantılı düşünülüyorsa, Sivrihisar'da, AKP' ye, her seçimde, yüzde 50'nin üzerinde tercih yapılıyor.
Ayrıca Eskişehir, Türkiye'de, en çok vergi tahsil edilen, 20'nci il konumunda, fakat kamu yatırımlarından, hak ettiği payı alamıyor. Nitekim CHP Eskişehir Milletvekili Sayın Utku Çakırözer, "Yatırım Programı'nın, Eskişehir sayfalarında, turizmin adı yok. Eskişehir, böyle bir tabloyu hak etmiyor" dedi. Oysa kentte, turizm son yıllarda, ivme kazandı.
CHP Milletvekili Sayın Çakırözer, hazırladığı soru önergesiyle, Eskişehir'deki yatırımları, Başbakan Binali Yıldırım'a, sordu. Soru önergesinde, 2002-2016 yılları arasında Eskişehir ve ilçelerinde, her sektör alanında, ne kadar yatırım projesinin yapıldığını ve Eskişehir'in, kamu yatırımları bakımından, Türkiye'deki diğer iller arasında kişi başına düşen kamu yatırımı sıralamasında, kaçıncı sırada olduğu sorusuna, yanıt verilmesini talep etti.
Başbakan Sayın Binali YILDIRIM, soru önergesine, ne gibi cevaplar verecek bilinmez ama AKP döneminde, Eskişehir arzu edilen kamu yatırımları alamadı, Özellikle de kentte, üretim ve istihdama yönelik, hiçbir yatırım yapılmadı.
Ayrıca Eskişehir' e, gelen, Başbakan ve Bakanlar, Eskişehir' den övgü ile söz etmiştir. Nitekim Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu. "Temelini atacağımız tesisleri, Sayın Başbakanımızın, bir tabiri var, yıldırım hızıyla bitireceğiz. 40 milyon liralık 7 tesis Eskişehir'e değer katacak. Eskişehir güzel şehir, çalışkan ve yiğit insanların bulunduğu şehir, buraya, ne kadar hizmet yapılsa azdır. Biz de sizlerin hizmetkârı olarak burada çalışacağız" dedi. Ancak Eskişehir' e, yatırımlar,övgülerle ile orantılı olmadı.
Oysa Cumhuriyetin ilk yıllarında Eskişehir'de kamu yatırımlarından ülkemizin gözde kentiydi. Şeker Fabrikası endüstrileşmenin ilk çekirdeğidir. Kiremit ve tuğla, daha sonra, un fabrikaları, basma ve çimento fabrikaları devreye girmiştir. Devlet Demiryolları atölyeleri ve uçak onarım atölyeleri, Eskişehir'e bir endüstri şehri manzarası kazandırmıştır. Bu gelişme Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus bakımından Türkiye'nin, 10. sırasında olan Eskişehir, sanayisi geliştikçe, bu rakam 7. Sıraya kadar yükselmiştir.
Eskişehir'e, AKP döneminde, yatırım yapılmamasından siyasi iktidar kadar bu dönemde görev alan, milletvekilleri de sorumludur. Milletvekilleri, merkezi idarede etkili olamamış veya kentin sorunlarının çözümü için, merkezi idare de, yeteri kadar gayret göstermemişlerdir. Oysa Eskişehirli milletvekilleri, Rahmetli Hasan POLATKAN ve Kemal ZEYTİNOĞLU, Sayın Prof. Dr. Orhan OĞUZ, dönemlerinde, Eskişehir ciddi boyutta kamu yatırımı almıştır.
Öte yandan Eskişehir, 1950'li yıllarda, Türkiye'nin, altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 27. sıradadır. Geçmişte, yatırımlar, sürekli ivme kazanırken, bugün istenen boyutta değildir. Kente, düşünülen, hatta kaynağı bulunan, pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da atıl kaldı. Siyasette de sürekli güç kaybetti.
Elbette arzu edilmeyen tablonun, sebep/sebepleri ortadadır. İlde Vilayet, Belediyeler, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, bürokratlar, milletvekilleri ve halkımız, hatta aynı parti milletvekilleri arasında, arzu edilen boyutta, güç ve işbirliği yok.
Eskişehir, Anadolu'nun batıya açılan kapısı durumundadır. Demiryolu ve karayollarının kavşağında olması, tarımda ve yer altı kaynaklarının zenginliği, iki üniversitesi ve yetişmiş insan gücü, dinamik ekonomisi, gelişmiş sanayisi, genç nüfusu ve coğrafi konumu ile yatırımcılara çok sayıda avantaj sunmaktadır.
Eskişehir, Kamu yatırımı yanında, yabancı yatırımcıyı da teşvik etmelidir. Özellikle de hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda ve madencilikte, yabancı sermaye ile birlikte makro projeler hayata geçirilebilir. Ancak kentte, yabancı veya yerli yatırımların, ivme kazanması için, bu alanlarda, bir "MASTER PLAN" şarttır. Bölge için yapılacak bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.
Eskişehir, arzu edilen yatırımları almak istiyorsa, merkezi idareye karşı güç birliği oluşturmak, doğal lider olabilece adayları, milletvekili seçmek, kentteki tüm kesimler, birlik ve beraberlik içinde, hareket etmek zorundadır. Çünkü II. Abdülhamid'in söylediği gibi, birlik ve beraberlikte kuvvet, ayrılıkta, sıkıntı ve felaket vardır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi