4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE KIRAÇ AİLESİ

Ülkemiz ve Eskişehir' in, mazisinde, meçhul kahramanlar, vardır. Bu insanlarımız ve evlatları, kim olduğunu ve nereden geldiğini, hiç akıllarından çıkarmadılar. Ülkeye hizmet etmek ve aldığı görevi hakkıyla yapmak için, gerektiğin de az eğlendiler, daha az uyudular ve daha çok çalıştılar, en önemlisi de yaşanılan yoğun stres tahammül ettiler. Bu insanlarımız, ülkesini ve yaşadığı kenti sevdiler ve ona hizmet etme yolları da aradılar. Unutulmayacak, hizmetler yaptılar ve eserler bıraktılar.
Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, bu insanlarımızdan biridir. Türk tarımının duayeni, Türk tarımının gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında, kullanılan pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir. Rahmetli ALİ NUMAN KIRAÇ, tarımında gösterdiği başarıdan dolayı da KIRAÇ" soyadı, kendisine Atatürk tarafından verilmiştir. Tarım Bakanlığı Müsteşarlığı ve Devlet Üretme Çiftlikleri Genel Müdürlüğü'nden emekli olmuş ve 30 Haziran 1954 günü hayata veda etmiştir.
Ali Numan KIRAÇ sayesinde, Eskişehir, tarım kültürünün mayalandığı ve şekillendiği bir kent oldu. Tarımsal tarihimizin unutulmaz siması Ali Numan Kıraç, tarımda emeğini, bilimle buluşturma hareketine, Eskişehir'de başladı. Atatürk, 1931'de Kuru Tarım İstasyonu'nun kuruluşuyla görevlendirdiği Ali Numan Kıraç bir ilki de başarmıştı. Modern tarımın, ilk tohumları da Eskişehir'de ekilmiştir.
Aslında Eskişehir, "KIRAÇ AİLESİ" ile yıllar önce tanıştı. Rahmetli Ali Numan Bey ve eşi Semiha Hanım, oğulları Can ve İnan'la, Eskişehir'in, beş kilometre dışında Karacaşehir eteklerinde kurulan Drayfarming Deneme İstasyonu'nda yaşamışlardır. Rahmetli Ali NUMAN BEY, 1897'de Bursa'da doğmuştur ama O, bir Eskişehirlidir. Çünkü Eskişehirli olmak, anlatılmaz yaşanır. Eskişehir için, bir fikir, bir düşünce akımı, bir model, bir iş, bir ürün üretmek, "KALICI HİZMET ve ESER bırakmak, Eskişehirli olmanın ve kendini ifade etmenin, en önemli yoludur. O nedenle de Rahmetli Ali Numan Bey ve KIRAÇ AİLESİ Eskişehirlidir.
KIRAÇ AİLESİ, bugünde, Rahmetli Ali Numan Kıraç'ın, yolundadır. ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ ve TEGV' in, Eskişehir' deki ATATÜRK EĞİTİM PARKI' nın hamisi, olarak hizmet veriyor. Ali Numan KIRAÇLARIN, yetişmesi içinde, hiçbir fedakârlıktan da kaçınmıyor. Ülkemizde, sorunları üzerinde düşünen, sorgulayan, en önemlisi de sorunlara çözüm üreten, insanların yetişmesine de ciddi katkıda bulunuyor.
KIRAÇ AİLESİ, Türk tarımına, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN yetişmesi için ESOGÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ' ne, her türlü fedakârlığı yapıyor. Ziraat Fakültesi içinde yer alan, üç katlı 1926 yılında bina aslına uygun olarak restore edilerek "Ali Numan Kıraç Araştırma ve Kültür Merkezi" Fakültemizin kullanımına sunulmuştur. İlgili yapıda bir konferans salonu, iki sınıf, iki laboratuar, personel odaları bulunmaktadır. Bu yapı çok amaçlı olarak tasarlanmış olup, sergi salonu, resepsiyon salonu gibi de kullanılabilecektir.
İnan KIRAÇ' ın, doğduğu ve geçmiş tarihlerde lojman olarak kullanılan bina, aslına uygun olarak ve daha fonksiyonel olacak şekilde yeniden inşa edilmiştir. Bu binada ESOGÜ' nün, en gelişmiş bilişim laboratuarı bulunmakta ve Ziraat Fakültesi öğrencileri ile diğer araştırmacıların kullanabileceği bir kütüphane oluşturulmuştur. Kütüphanede, dünyadaki tarımla ilgili, tüm online dergilere ulaşılacaktır.
Daha önceki dönemlerde, lojman olarak kullanılan 6 ayrı yapı yeniden düzenlenerek akademik birimlerin hizmetine sunulmuştur. 3 adet büyük laboratuar binası oluşturulmuştur. Depolar yeniden düzenlenerek, büyük bir anfi ve büyük bir sınıf ve bir büyük laboratuar alanı gerçekleştirildi. Öğrencilerin talepleri doğrultusunda kulüp ve sosyal aktivite alanları oluşturulmaktadır.
ESOGÜ tarafında, Ziraat Fakültesinin yerleşkesinin adı 2011 yılı içinde "ALİ NUMAN KIRAÇ YERLEŞKESİ " olarak, oybirliğiyle değiştirildi. Bu yerleşke ve Eskişehir' e yaptıkları diğer hizmetler, hatırlandıkça, İnsanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, KIRAÇ AİLESİ ile gurur duyup, örnek alacaklar. Hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, sorumluluk sahibi ve güvenilir olma gibi, kültürümüze ait değerlerin, yaşandığı bir süreci de tanımış olacaklardır. Çünkü mümtaz kişiler, öldüklerinde, yeniden doğarlar.
KIRAÇ AİLESİ, Eskişehir'de, eserleri ve hizmetleri ile hep anılacak ve yaşayacaklardır. Gönül ister ki şehrimizde, bazı caddelere isimleri verilsin. Çünkü eserleri ve caddelerdeki isimleri yaşadıkça, bu bir eğitim olacak, ALİ NUMAN KIRAÇLARIN sayısı, daha da artacaktır.
KIRAÇ AİLESİNE, Eskişehir olarak, şükran borçluyuz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi