
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE KÜMELEME
Eskişehir'de, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü, Sayın Hayri AVCI başkanlığında oluşan " RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ" Eskişehir'de "TAKIM RUHU" na da ciddi katkıda bulunacak. Çünkü Eskişehir' de, yıllardır, "TAKIM RUHU" geliştirilemedi. Bu nedenle de kentte pek çok proje, ya gerçekleştirilemedi, ya atıla kaldı veya başka illere kaydırıldı. Ayrıca Eskişehir' in, hayati sorunları çözülemedi.
Eskişehir'de, takım ruhu olmadığından, kurum/kuruluşlar, çağımızın en önemli zenginlik ölçütü olan proje üretmekte isteksiz ve yetersiz kaldı. Oysa ülkelerin, toplumların ve kurum/kuruluşlar zenginlikleri, bünyelerindeki proje/projelerle orantılıdır. O nedenle de ildeki kurum/kuruluşlar, proje üretmek ve hayata da geçirmek zorundadır.
Eskişehir'de, gerçekleştirilmek istenen projelerden belki de en önemlisi, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA VE TEST MERKEZİ" dir. Bu projenin gerçekleşmesi için, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, Üniversiteler, ESO, ETO ve ildeki tüm kurum ve kuruluşlar, elini taşın altına koymak zorundadır. Çünkü proje, hayata geçirildiği zaman Eskişehir' e getirisi, tahmin edilemeyecek büyük olacaktır.
Eskişehir' de " KÜMELEME MODELİ" TÜLOMSAŞ, Anadolu ve ESOGÜ üniversiteleri ve 250 civarında şirket tarafından, "RAYLI SİSTEMLER KÜMELENMESİ" ile hayata geçirildi. Bu alanda, "Strateji Belgesi ve Strateji Eylem Planı" gerçekleştirildi. Devlet Planlama Teşkilatı' na sunulan proje, 2011 yılı Ocak ayında revize edilmesi koşuluyla proje kabul edildi.14 Ocak 2012 tarihinde, Resmi Gazetede yayımlanarak, yatırım programına alınan proje, resmiyet kazanarak başlatılmış oldu. Kalkınma Bakanlığı tarafından, onaylanan bu proje ile Eskişehir, raylı sistemlerin merkezi olacaktır.
Bu kıvılcım ateşe dönüşmek üzeredir. "Eskişehir Sanayindeki Kümeleme Faaliyetleri" konularının görüşüldüğü VIP toplantısında, Havacılık ve Raylı Sistemler sektörlerinde, dünyadaki gelişmeler ve pazar analizleri sunulmuştu. Bu sektörlerden bölgenin nasıl etkileneceği, yatırım ve pazardan pay alma imkânları derinlemesine incelenmiş, toplantıda, Eskişehir-Ankara arasında kurulabilecek Havacılık Teknolojileri Vadisinin sözünün bile edilmesi heyecan vericiydi.
Havacılık Teknolojileri Vadisi ne zaman gerçekleşir bilinmez ama TÜLOMSAŞ Genel Müdürü, Sayın Hayri AVCI Başkanlığında, Raylı Sistemler Kümesi, günümüzde de raylı sistemler sektörünün, merkezi olacaktır. Dünyada, birkaç örneği bulunan, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi yanında, Türkiye'nin, ilk ve tek Raylı Sistemler Kümelenmesinin, Eskişehir'de kurulması, bu sektörde Eskişehir'i söz sahibi yapacaktır.
Ayrıca Eskişehir, Bilecik, Kütahya Seramik İş Kümesi, ilk kurulan kümelerden biridir. Şu an 36 üyesi ile kümenin birçok proje yaptığını bildirildi. Seramik İş Kümesi Genel Sekreteri Tülin Murathanoğlu, Kümenin finansmanı acısından Ekonomi Bakanlığı Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi tebliği kapsamında hazırlanan Uluslararası Pazarlarda Tanınırlık Projesi ile 460 bin Dolar'lık bir destek almaya hak kazandığını açıklamıştı.
Ayrıca Eskişehir' de, vilayet, sanayi, üniversite, iş adamlarının, ESO ve ETO gibi sivil toplum örgütlerinin, bir ara gelmesi çok önemlidir. Her sektörde, kümlerin kurulması, ülkemizin ve Eskişehir' in, gelişmesine katkı sağlarken, kentte "TAKIM RUHU" nu da hayata geçirecektir.
Ülkemizde, "TAKIM RUHUNU" geliştiren iller, her alanda mesafe kaydetti. Bu illerde kısır çekişmeler yok. İllerin menfaatleri, her şeyin önündedir. Birlik ve beraberlik var. Bu birlik ve beraberliği sağlayan, Kayseri, Konya ve Gaziantep'in durumu ortadır.
Eskişehir, yıllardır kentte takım ruhunu oluşturulamadı. Bunun sonucu olarak da hem merkezi idarede, hem de siyasi otoritede, güç kaybetti. Sonuçta da fatura Eskişehir 'e, dolayısıyla da Eskişehir halkına çıkartıldı.
Eskişehir, tempolu büyüme ve modernleşme sürecinin sür-dürülebilirliği için yeni yaklaşımlara ihtiyaç bulunmaktadır. Hızla dış dünyayla bütünleşen bir ekonominin başarısının temel parametresi rekabet gücüdür. Çok sayıda ve çeşitli sektörlere sa-hip ve geniş bir coğrafi alana yayılan Türk özel sektörünün, rekabet gücünün geliştirilmesinde kümelenmelere dayalı sanayi politikaları kritik bir öneme sahiptir.
Kümeleşme, kıt olan kaynaklarının israfını engelleyecektir. Sınırlı sayıda sektöre ve sadece üretime bağlı kalmak hem firmaları hem de ülkemizi riskli konuma getirmektedir. Bunun için, yalnızca üretmenin yanında teknolojik ve Ar-Ge faaliyetlerinin muhakkak desteklenmesi ve yönlendirilmesi gerekmektedir. Devletin stratejik bir plan çerçevesinde kümelenmeye yönelik girişimleri destekleyerek, yönlendirmesi kaynakların doğru kullanımı açısından yararlı olacaktır. Ülkemiz belli konularda, üretim üssü olmanın yanı sıra teknolojik ve Ar-Ge faaliyetlerinin daha etkin ülke olarak dünya pazarında daha büyük bir pay alacaktır."