
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE ÖRGÜTLENME
Çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Sivil Toplum örgütler, kendi aralarında birliktelik oluşturmuş, sorunları da birlikte çözme gayret ve cabası içinde ise hedeflere ulaşmak, daha da etkili ve sonuç alıcı oluyor.
Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik aktif rolleri de bulunuyor. Toplum, hükümet ve devlet kuruluşlarını, belirli konularda buluşturan ve görüş alışverişi yapılmasını sağlayan STK' lar, son yıllarda her alandaki etkinlikleri ile de dikkat çekiyorlar. STK' lar, toplumda oluşan tepkilerin esnetilmesinde de önem rol alıyor.
Ayrıca demokratik toplumlar, sivil toplum örgütleriyle sorunlarını daha bilinçli ve sağlıklı bir şekilde çözerler. Çağdaş demokrasilerde, kamuoyu oluşturmada sivil toplum kuruluşları, toplumun vazgeçilmez öğeleri arasındadır.
Örgütlenme modern yaşamın ve demokrasi geleneğinin, en önemli öğesidir. Demokratik kuralların, işleyebilmesi için de örgütlenme şarttır. Örgütlenme, birey ve toplumun sorunlarını çözme yanında, toplumun ihtiyaçlarının en uygun şekilde karşılanmasını da sağlar. Ayrıca da toplumun, kendileri ile ilgili olaylarda karar verme sürecine katılması halinde alınan kararlarda, toplumun ihtiyaçlarının daha iyi yansıtılması mümkün olabilir. Ayrıca örgütlenme, toplumdaki kaynakların harekete geçmesini sağlar. Halk, sivil örgütlenme ve sorunlarını çözmede daha da bilinçlenir.
Ayrıca Eskişehir sivil toplum örgütleri "GÖNÜLLÜLÜK" ve " SOSYAL SORUMLULUK" konularında, topluma ciddi katkı sağlıyor. Ülke ve Eskişehir' in, sorunları üzerinde, düşünen, sorgulayan, en önemlisi de sorunlara çözüm üreten, insanların yetişmesine katkıda bulunuyor. En önemlisi de, "uzlaşma kültürü", Toplum Katılımı"," Takım Ruhu" ve "Ortak Payda" gibi kavramlara, etkinliklerinde yer vererek, bir bakıma bu kavramların da eğitimini yapıyor.
Bütün bu gelişmeler için de isimsiz kahramanlar da var. Bu insanlarımızdan biri de ESYO Proje Koordinatörü, Sayın Banu Gültekin Kocaman'dır. Genç olmasına rağmen, deneyim, önsezi ve yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, bilgi aktarma, kendisini ziyaret edenleri bilgilendirme, özellikle de uzmanlık konularına, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çeker.
Eskişehir, çağımızdaki bu gerçeğin bilincindedir. Kentte Sivil toplum örgütlenmesi küçümsenmeyecek boyuttadır. Kentte ki STK' lar daha da güçlenmek için arayış içindedir. Nitekim ilçe ve köy dernekleri, bir platform oluşturarak, daha da güçlenmek ve kentin, ilçe ve köylerin, sorunlarını, her platformda gündeme getirmek, savunmak ve çözümüne de katkıda bulunmak istiyorlar.
Perşembe günü ESYO' yu ziyaret ettik. Oluşturulmak istenen platformu ve ESYO' nun bu alanda, ne düşündüğünü öğrenmek istedik. Yapılan toplantıda, ESYO' nun, yapısını, hedeflerini, amaçlarını ve ilkelerin, bir kez daha hatırladık. ESYO, her alanda makro düşünüyor, hedeflere de yerel, ulusal ve evrensel perspektiften bakıyor. Bu nedenle de yeni oluşturulmak istenen platformdan ziyade, ESYO' yu daha da güçlendirmek, bağımsız kılmak, kentin her alandaki sorunlarının çözümünde, daha etkin olarak rol almasını sağlamak gerekir.
ESYO' da, gönüllülük ve sosyal sorumluluk, gelenek haline gelmiş durumda. Bünyesinde barındırdığı, 220 sivil toplum örgütü ile güçlü bir kuruluş haline geldi. Yerel bazda aranan ve örnek bir örgütlenme olarak gösterilmesi ise onun, ne denli başarılı olduğunun da bir göstergesidir. İnanıyoruz ki ülke ve Eskişehir'in, sosyal, kültürel ve ekonomik sorunlarının çözümünde, bugün olduğu gibi gelecekte de önemli görevler üstlenecek ve katkıda bulunacaktır.
ESYO ve diğer sivil toplum örgütlerinin, Eskişehir'in sosyal kültürel ve ekonomik sorunlarına çözümler üretmek; sorunlara yönelik araştırma yapmak, araştırmaları desteklemek, yayın yapmak; Eskişehirlilik bilincinin gelişmesine katkıda bulunmak; sivil toplum örgütlenmesini ve sivil toplum çalışmalarını teşvik etmek; sivil toplum örgütlerinin çalışmalarını kolaylaştırmak, yer, donanım ve teknik destek sağlamak; uluslararası sivil toplum çalışmalarına katılmak; yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında iletişim ağı kurmak; bilgi paylaşımını sağlamak; bilgi, ekonomik güç, ve deneyim eksikliklerini giderecek çalışmalarla, verimliliklerinin artırılmasına yardımcı olmak gibi pek çok amaçları var. Yeter ki halkımız, ESYO ve diğer sivil toplum örgütlerinin yanında yer alsın, her çalışmasına katkıda bulunarak, destek versin...