
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE RAYLI SİSTEMLER
Raylı sistemler sektöründe, mevcut durum, ihtiyaç ve beklenti tespitlerinin yapılması, yaşanan son gelişmelerin, ortaya konulması ve katılımcı firmalar için işbirliği ortamının sağlanması amacı ile "Raylı Sistemler Eskişehir Buluşması" isimli etkinlik düzenlenmişti. Ancak Eskişehir'de, Raylı Sistemler ilgili onlarca toplantı yapıldı ama elle tutulan, gözle görülen, somut bir çalışma bir türlü gerçekleştirilemedi.
Geçmiş yıllarda, Eskişehir ABİGEM tarafından düzenlenen, TÜLOMSAŞ, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Anadolu Üniversitesi ve Osmangazi Üniversitesi tarafından da desteklenen "II. Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Çalıştayı" yapıldı Ancak çalıştay da gündeme gelen önerilerle de bir gelişme olmadı.
Hatta Çalıştay sonrası, Vali Sayın KILIÇLAR başkanlığında, bir koordinasyon kurulu oluşturulması, bu kurulda, Sanayi Odası, Ticaret Odası, Üniversiteler, RAYDER, TÜLOMSAŞ, ABİGEM' in, yer alması karalaştırılmıştı.
Ayrıca yapılan açıklamada ise fizibilite, yerleşkenin belirlenmesi ve tahsisi, Tesis Yapılanması, Test yolunun yapılması, Laboratuar, Finans, Eğitim, Entelektüel Bilgi, Avrupa Ortak İşletilebilirlik Direktiflerine (TSI-UIC) uyum, Teknik Bilgi, Uluslar arası Bilgi Birikimi Transformasyonu Ayrıca, Koordinasyon Kurulu himayesinde, teknik çalışmaları yürütecek bir TCG' nin oluşturulmasının gerektiği belirtilmişti.
Şu bir gerçek ki Eskişehir' de, çeşitli alanlarda etkinlikler yapılıyor ama sonuç alınmıyor. Nitekim Eskişehir' de, kurulmak istenen silikon Vadisi ile ilgili çalışmalar da katılımcıların ilgisizliği yüzünden, hayata geçirilemedi. Oysa o dönemdeki Maliye Bakanı Sayın Kemal UNAKITAN,"Eskişehir Silikon Vadisi'nin kurulması için, gerekli belge ve izinleri hemen alalım İki üniversitesi bulunan Eskişehir, yazılım üssü olmaya hazır. Yatırımcıları bir an önce davet edelim. Altyapı çalışmalarını, hemen tamamlayın '' demişti.
Aslında raylı sistemlerle ilgili girişimler, gündeme geldiğinde, ESO, ETO ve üniversitelerle işbirliği ve TOLUMSAŞ' ın başarılı çalışmaları, bu alandaki umutları artırmıştı. Özellikle de kentin hassas mekanikte, ülkemizin başka hiçbir kenti ile mukayese edilmeyecek, kadar zengin bir altyapıya sahip olması, kentte bu alandaki işgücü potansiyeli ve TOLUMSAŞ, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ" nin, Eskişehir' de gerçekleştirilmesin de ciddi, avantajlar olacaktı.
Aslında Eskişehir' de, kurulmak istenen, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA MERKEZİ" için, kentte ki kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler elini taşın altına koymalıdır. Çünkü kurulması istenen merkez, demir yolu sektöründe, hem işletmecilik, hem de yan sanayi açısında, ciddi bir projedir. Ayrıca demiryolu sektörü ve sanayimizin geliştirilmesi ve rekabet edebilmesi için, bu merkezin kurulması ve test yolunun da yapılması şarttır. Ayrıca merkezin de uluslararası saygınlığa sahip, akreditasyona sahip olması gerekir.
Anadolu Üniversitesi, tarafından gerçekleştirilecek olan, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi(URAYSİM)" Anadolu üniversitesi, yeterli maddi gücü olmasına rağmen bugüne kadar gerçekleştirilememesi dikkat çekicidir..
Raylı Sistemler, Eskişehir buluşmasında, ne gibi kararlar alındı bilinmez ama Raylı sistemlerle ilgili etkinlikle alınan kararlar, artık hayat geçirilmelidir. O nedenle de Eskişehir' de raylı sitemler, özellikle de maddi sıkıntı olmayan Anadolu Üniversitesinin, Alpu İlçesi'nde gerçekleştireceği, URAYSİM (Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, bir an önce gerçekleştirilmelidir. Bu proje ülkemize ve Eskişehir açısından hayati önem taşımaktadır.
Aslında, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da bu alanda çok şey paylaşıyor. Nitekim Bakan Feridun Bilgin, AB Perspektifinden Eskişehir Havacılık ve Raylı Sistemler Vizyon Toplantısı"ndaki konuşmasında, milli tren, milli yüksek hızlı tren, milli metro araçları gibi sistemlere yönelik aletlerin, araçların Türkiye'de üretilmesine yönelik önemli politikaları hayata geçirmek için büyük gayret sarf ettiklerini söyledi.
Bakan Sayın BİLGİN, "yerli bir firmamız, Milli Yüksek Hızlı Tren Seti'nin konsept tasarımını gerçekleştirdi. Endüstriyel ve mühendislik detay tasarımına yönelik hizmet alım ihalesi çalışmalarını ise devam ettiriyoruz. Önümüzdeki aylarda da bunun ihalesi gerçekleştirilecek. Ayrıca önümüzdeki günlerde, ihalesine çıkacağımız 80 adet yüksek hızlı tren seti alımı işinde asgari yüzde 53 yerlilik şartı arayacağız" sözleri kafaları karıştıracak niteliktedir. Çünkü üretilecek olan tren milli tren olmayacaktır.
Artık toplantılar ve çalıştaylar yapılarak, vakit kaybedilmemeli, düşünülenler, hayata geçirilmelidir. Çünkü Eskişehir, raylı sistem ve havacılık alanındaki bilgi birikimi ile Türkiye, montaj sanayiye, gerek duymadan, Milli tren, milli yüksek hızlı tren, milli metro araçlarını, kendi üretebilir. Yeter ki siyasiler, raylı sistem ve havacılık alandaki çalışmalara. "GÖLGE" etmesinler, Raylı sistemlerde, Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırılsın, raylı sistemlerde, görev alacak kururm/kuruluşlara, "ÖZERKLİK" ve destek verilsin...