4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TAKIM RUHU

Ülkemiz ve Eskişehir' de, çok belirgin olan urban ve hiyerarşik yapıda, gelişme ve değişim beklemek çok zordur. Bu nedenle de ülke genelinde ve İldeki, kurum/kuruluşlar, çağımızın en önemli zenginlik ölçütü olan proje üretmekte isteksiz ve yetersiz. Oysa ülkelerin, toplumların ve kurum/kuruluşlar zenginlikleri, bünyelerindeki proje/projelerle orantılıdır. Eskişehir, her alanda atılım yapmak istiyorsa, ildeki kurum/kuruluşlar, proje üretmek ve hayata da geçirmek zorundadır.
Ayrıca Eskişehir'de, üretilecek projeler, yenilikçi, bilimsel, yarar sağlayıcı olmalı, sorunun tanımı, projenin amacı ve nasıl uygulanacağı net olarak belirtilmelidir. Projelerin uygulanabilir çevre dostu ve gelir elde edici olması, kente yarar sağlayacak ve yatırımcıya gelir getirecek özellikler içermesi, tercih nedeni olmalı, tüm projelerden de kamuoyu zamanında bilgi sahibi edilmelidir.
Ne var ki, yeni yılda, Eskişehir' de politikacılar, vilayet, belediyeler ve diğer kurum/kuruluşlar ve kişi/kişiler arasında, "TAKIM RUHU" oluşturulamaması, Siyasetteki boşluk, ilde, proje üretiminde ve sorunların çözümünde en önemli engeledir,
Oysa Eskişehir, bir üniversite kentidir ama bugüne kadar da üniversiteler ve kurum- kuruluşlar arasında, da bir türlü işbirliği sağlanamadı. Yeni yılda, bu işbirliği mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü bu işbirliğinin, her iki kesime de ciddi yararları olduğu gibi, iki önemli yönü de mevcuttur. Sanayi de kullanılan teknolojiyi geliştirir ve nitelikli işgücü yetiştirilmesine de ciddi katkıda bulunur. Yine ülkemiz ve Eskişehir' de, sanayi kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği iki açıdan gerekli görülüyor. İlki teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için üniversitelerden yararlanmak, diğeri ise üniversitelerden, danışmanlık almak, üniversite mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Hiç şüphesiz, 2010 yılında, pek çok proje kentin gündemine gelecektir. Bu projelerde belki de en önemlisi, "RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA VE TEST MERKEZİ" dir. Bu projenin gerçekleşmesi için, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, ESO, ETO ve ildeki tüm kurum ve kuruluşlar, elini taşın altına koymak zorundadır. Çünkü proje, hayata geçirildiği zaman Eskişehir' e getirisi, tahmin edilemeyecek büyük olacaktır.
Yeni yılda, Eskişehir ve OSB için, önemli olan bir gelişmede, ESO tarafından gerçekleştirilmesi düşünülen "ÇOK AMAÇLI LİSE" olacaktır. Hedefleri büyük olan projenin, özellikle de sanayimize ve hizmet sektörüne, ciddi katkıda bulunacaktır. En önemlisi de insanımız, daha kolay iş bulurken, sanayicimiz de daha nitelikli elamana kavuşacak, iş kaybı olmayacak, üretimde kalite artacak, sanayicimizin ulusal ve global pazarlarda rekabet şansı daha da fazla olacaktır. .
Eskişehir, 2010 yılında, turizm alanında patlama yapabilir. Ancak Eskişehir turizm mastır planı bir an önce yapmalı, Turizm Stratejileri belirlenmeli, mikro planlama, Yatırım, Örgütlenme, Hizmet, Ulaşım ve Altyapının Güçlendirilmesi, Tanıtım, Eğitim, Kentsel Ölçekte Markalaşma, Mevcut Turizm Alanlarının Rehabilitasyonu ve Varış Noktalarının Geliştirilmesi, konularında, çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır.
Eskişehir, sanayi altyapısı, özellikle de OSB' si ile ülkemizin önde gelen kentlerindendir. Yeni yıl da bu alanda da ciddi atılımlar yapabilir. Ancak 2010 yılında, kent olarak bir sanayi stratejisi üretmemiz ve bu sanayi stratejisi çerçevesi içerisinde, firmaları her yönü ile desteklememiz lazım. Özellikle de Eskişehir sanayi stratejisini "Yüksek katma değer"; . "İleri teknoloji" ve "Yüksek rekabet gücü" olmak üzere üç temel ayak üzerine oturtulmalıdır. Ar-Ge çalışmaları, teknoloji üretme ve transferi kurumsallaştırılmalıdır.
Eskişehir, 2010 yılında, tarımda da atılım yapmalıdır. Çünkü bugün dünyada beslenme ve su güvenliği, gittikçe önem kazanmaktadır. Gıda egemenliğine sahip olmayan ulusların, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı, hatta yok oldukları görülmektedir. Dolayısıyla üstünde durulması gereken önemli kavramlardan birisi gıda egemenliğidir.
Eskişehir, 1.365.248 ha. yüzölçümüne sahip, Bunun 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Eskişehir'de sulanabilir tarım arazisi, 350133 ha.(%59.64), sulanan arazi 83135 ha (%14.2) sulanamayan arazi ise, 226102 ha (40.46) dır. Tablo değerlendirildiğinde, Eskişehir, küçümsenmeyecek miktarda tarım arazisine sahip bir ildir. Ne var ki, mevcut tarım alanları, gerektiği şekilde kullanılmamaktadır. Ayrıca tarımın bilimin ışığında ve modern tekniklerle yapılması zorunlu hale gelmiştir. Yeni yılda tarım alanında ciddi projeler gündeme gelmeli, eğitim çalışmalarına da ağırlık verilmelidir.
Eskişehir, yeni yılda, her alanda başarılı bir performans bekliyorsa, milletvekilleri, vali ve belediye başkanları, kurum/kuruluşları, meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütleri ile birlikte, kentte bir "EKİP RUHU" geliştirmek ve ilişkilerde "TOPLUM KATILIMI", ORTAK PAYDA" ve " ORTAK AKIL" kavramları da dikkate almak mecburiyetindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi