
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE TARIM
Çarşamba günü, Tarım İl Müdürü Sayın Mevlüt GÜMÜŞ' ü ziyaret ettik. Hem kurum çalışmaları, hem de Sivrihisar' da uygulanmasını istediğimiz, "BAĞCILIK PROJESİ" ve "YERLİ TOHUM PROJESİ" ni görüştük. Sayın GÜMÜŞ, her iki projeye de olumlu buldu, ilgili birime de 15 Ekime kadar bu alanlarda, fizibilite çalışmasını yapmasını istedi.
Sivrihisar' ve çevresi, iklim ve toprak özellikleri bakımından bağ yetiştirmeye uygundur. Bu özelliklerinden, dolayı da Sivrihisar ve çevresi, modern ve kaliteli verimli bağcılık yapılabilir. Aslında Sivrihisar ve çevresinde, Frigler' den beri eski usulde bağcılık yapılmaktadır. Ancak bugün, bölgede bağcık yok oluyor.
Sivrihisar, bağcılık için uygun iklim şartlarına sahiptir. Bu nedenle asma yetiştiriciliği yüzyıllardan beri yapılmaktadır. Aslında asma, hemen her toprakta yetişir. Az sulamayla yetinmesi, yamaç arazileri de değerlendirmesi tercih edilmesini sağlamıştır. Ayrıca üzümün birçok değerlendirme şeklinin olması da dünya ve ülkemiz üzerinde, en fazla üretilen meyve olmasına yol açmıştır.
Ülkemizde, çok verimli bağcılık projeleri uygulanıyor. Nitekim Malatya' da
Bağcılığı Geliştirme Projesi %50 özel idare %50 çiftçi katkılı olarak devam etmektedir. Bağcılık Projesi kapsamında, çiftçilerin eğitimi ve talepleri de alınmaktadır.
SİVRİHİSAR' ın, kalkınmasında, "TARIM" önemli bir unsurdur. Özellikle de Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Geçek üzümü ve mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile aranan ürünlerdir. Tarım il Müdürlüğü, bu ürünleri tohumlarını muhafaza etmek için önümüzdeki yıl, bu alanda çalışma yapacaktır.
Son yıllarda ülkemizde, bugüne kadar kullandıkları genleriyle oynanmış İsrail tohumlarından umduğunu bulamayan çiftçilerimiz, lezzeti, tadı, kokusu ve dayanıklılığıyla kendini ispatlayan yerli tohumlara yöneldiği de görülüyor.
Geçmiş yıllarda, Sivrihisar'da uygulamak istediğimiz, "Kültür", "Ürün" ve "Ağaçlandırma" Projeleri içinde, "Organik tarım" da vardı. Bölge çiftçisine toplulaştırma, finans, teknik ve pazarlama gibi, her türlü imkân sağlandığı halde, bölge çiftçisinin, kabul etmemesi sonucu, düşünülen projeler, hayata geçirilemedi.
Yine arım İl Müdürü Sayın GÜMÜŞ' ün gayretleri ile Tarım İl Müdürlüğü'nün, Sivrihisar' da hayata geçirmek istediği, "ORGANİK TARIM " ilgili çalışmaları, Sivrihisar' da, muhtarlarla yapılan toplantıda, kabul görmedi. Bu tablo gösteriyor ki, Türk çiftçisi, her şeyi devletten bekliyor. Elini de, taşın altına koymak istemiyor. Hal böyle olunca da, Türk tarımı her geçen gün kan kaybediyor
Tarım İl Müdürlüğü, Sayın GÜMÜŞ rehberlinde, Eskişehir' de, ciddi çalışmalar yapıyor. İlimizde ağırlıklı olarak hububat tarımı yapılmaktadır. Yaklaşık 2.239.542 dekar buğday ve arpa alanlarında süne sürveyi yapılmış, ilaçlamaya karar verilen 150.500 dekar alanda süne zararlısına karşı ilaçlı mücadele gerçekleştirilmiştir.
Yine İl Müdürlüğünce, Dış Karantina Çalışmalarında ise, 592.581 Kg. Bitkisel Ürün, 690.872 Kg. Orman Ürünü ve 34.600 Kg. Tohum İhracatı ile22.000 Kg. ve 18.727 adet Orman Ürünü İthalatının kontrolleri yapılmış olup 205 adet bitki sağlık sertifikası düzenlenmiştir.
İlimizde hayvansal varlığımızı 101.631 büyükbaş, 472.799 küçükbaş, 5.470.750 adet tavuk ve 104.450 hindi oluşturmaktadır. Hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadele çalışmaları kapsamında bu yıl 11.791.061 doz aşılama ve bir milyondan fazla sağlık taraması yapılmıştır.
İl Müdürlüğün sorumluluğunda, İlimizde toplam 669 adet Gıda Üretim Yeri ile 2766 adet Satış ve Toplu Tüketim Yeri'nde gıda güvenliğini sağlamak amacı ile 2011 yılı Mayıs ayı sonu itibarı ile 364 adet Üretim Yeri, 1.047 adet Satış ve Toplu Tüketim Yeri denetimini gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Yapılan denetimlerde şüphe, şikayet, program amaçlı Üretim Yerlerinden 78 Adet, Satış ve Toplu Tüketim Yerlerinden ise 169 adet numune alınmış ve sonuçlarına göre olumsuzluk söz konusu olanlarda gerekli yasal işlemler yürütülmektedir.
Tarım İl Müdürlüğümüz, Eskişehir' de, 27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 1.Ali Numan Kıraç Kongresi ve Eskişehir Tarım Fuarının düzenlenmesinde önemli görevler aldı. Özellikle de düzenlediği tarım Fuarı, büyük ilgi gördü.
Tarım İl müdürlüğü, Eskişehir' de tarımsal ve ekolojik kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlamada, Kırsal alanda yaşam standardını yükseltilmesinde, İnsanımızın güvenilir gıdaya ve kaliteli tarım ürünlerine erişebilirliliği sağlamada, ciddi mesafe aldı.
Sayın GÜMÜŞ ve ekibini kutluyoruz.