
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE TARIM SEKTÖRÜ
Eskişehir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü görevine atanan, Sayın Mehmet Salih Söğüt' lüye nezaket ziyareti yaptık. Ayrıca kendisi ile Tarım sektörü ve Eskişehir, özellikle de Sivrihisar'daki tarım ve hayvancılık sorunları, üzerindeki görüşlerimizi aktarma fırsatı da bulduk.
Sayın SÖGÜT' ü, tecrübeli, bilgili, tarım konularına yatkınlığı ve yakınlığı örnek bir idareci olarak gördük. Tarım alanında, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, başarılı olmak için de hiçbir neden yok görüşündedir.
Sayın SÖGÜT' lü ile Brusella hastalığı üzerinde de durduk. Çünkü Sivrihisar' da, yapılan araştırmada, köylerde yaşayanlarda, ev hanımlarında, evde veya çiftlikte hayvan besleyenlerde ve taze peynir ve krema tüketenlerde, seroprevalans hızı yüksek bulunmuştur. Bel ağrısı-kas ağrısı ve eklem ağrısı-eklem şişliği semptomları için, yüksek duyarlılık ve düşük özgüllük saptanmıştır. Sonuç olarak, brusellozun Sivrihisar ilçe merkezi ve köylerinde, yaygın olarak bulunduğu belirlenmiştir.
Ayrıca Brucella, yalnız Sivrihisar da değil, ülke ve Eskişehir genelinde de yaygın olarak görülen ve yetiştiricilerimizin, ekonomik kayıplarına neden olmasının yanında, sürdürülebilir hayvancılığımızı da olumsuz etkiler yapan, hem hayvan, hem de halk sağlığını tehdit eden bir hastalıktır.
Sayın SÖGÜT' lü ile yaptığımız görüşmede, Sivrihisar' da yetişen, ürünlerden de bahsettik. Özellikle de kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dürmek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği, Günyüzü kavunu, Geçek üzümü ve Mülk soğanı ve diğer ürünlerin, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri üzerinde kendisine bilgi aktardık.
Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Fakültesi ile işbirliği yapılarak, yerli tohumlarla ilgili, çalışma yapılmalıdır. Elbette tohum ıslah çalışmaları, sebat ve basiret gerektiren bir çalışmadır. Belki bunu başaran işletmelerimiz de var. Ancak insanımızın sağlığı için, yerli sebze-meyve tohumlarına sahip çıkılmalıdır. Üretilen yerli tohumların, maliyeti pahalı da olsa, insanımızın sağılığı için, kendi tohumlarımızı üretmek ve tercih edilmek zorundayız.
Ülkemizde, tarım ürünlerinin sanayinin, motoru olması gerektiğinde hemfikri olduk. Aslında bu durum geçmişte, Eskişehir' in gündemine geldi. Nitekim ESO Başkanlarından, Rahmetli Mümtaz ZEYTİNOĞLU döneminde, hedef olarak alınan, "TARIM SEKTÖRÜ" nün, sanayinin, motoru haline getirmek hedef olarak belirlenmişti. Ancak ondan sonra gelen ESO yönetimleri, bu hedefi dikkate almadı.
Ayrıca Eskişehir, bir tarım kenti olabilir. Çünkü 582.500 ha alan, yani ili yüzölçümünün %42.7'si, tarım arazisidir. Eskişehir'de sulanabilir tarım arazisi, 350 133 ha.(%59.64), sulanan arazi 83 135 ha (%14.2) sulanamayan arazi ise, 226 102 ha (40.46) dır. Hülasa Eskişehir, küçümsenmeyecek miktarda, tarım arazisine sahip bir ildir. Ancak tarım alanlarının, yeteri kadar korunduğunu ve istifade edildiğini söylemek çok zordur.
Sayın SÖGÜT' lü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü' nün, icraatı ile basın gerektiği şekilde, bilgilendirileceğini, her ay il ve ilçelerde, çalışmalarla ilgili genel bir değerlendirme yapmada, tarımla ilgili AR-GE çalışmalarında ve çiftçiyi bilinçlendirme de karalı gördük.
İl Müdürü Sayın SÖGÜT, "Anız yakmanın; topraktaki organik maddeyi azalttığı, bitkinin büyümesini teşvik eden karbon ve azot kaybını artırdığı, yüzeye yakın bölgedeki mikroorganizmaları öldürdüğü, uzun yıllarda oluşmuş olan toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini bozduğu, anız yakmanın su ve rüzgar erozyonunun etkisini artırdığı, enerji ve telefon nakil hatlarına zarar verdiği, orman yangınlarına sebep olduğu ve ürün artıkları ve anızla beslenen bir çok canlının besin kaynağını yok ettiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu sebeplerle anız yakmanın, toprağa, çevreye ve ekolojik sisteme zarar verdiği açıkça görülmektedir. " görüşündedir yap
Ülkemizde ve Sivrihisar bölgesinde, ciddi sorunlardan biri de "EROZYON" dur. Türkiye' de, erozyonla yılda,1.4 milyon ton verimli toprak yok oluyor. Her yıl KKTC kadar, bir toprağı kaybediyoruz. Erozyonun önlenmesi için, Eskişehir ve Sivrihisar'da, mutlaka mera ıslah çalışmalarına ve ağaç dikimine hız verilmelidir.
Eskişehir ve Sivrihisar'da, ürün üretiminde de ciddi sorunlar var. Bunlardan biri de Eskişehir ve Sivrihisar' da, Badem ve kaysı ağaçlarındaki, "ÖKSÜ OTU" dur. Sayın SÖGÜT' lü, bu alanda gereğinin de yapılacağını söyledi.
Sayın SÖGÜT' lü, Eskişehir' deki, tarım sektöründeki sorunları çözmede karalıdır. Özellikle de her ay değerlendirme çalışmalarının yapılması ve AR-GE çalışmalarına, hız verileceğini söylemesi, kamuoyunun ve basının, çalışmalarla ilgili olarak bilgilendirilmesi, umut vericidir. Yeter ki Ziraat odaları, Ziraat Fakültesi, Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü, en önemlisi de çiftçilerimiz de üzerlerine düşen görevleri, yapsın maddi ve manevi destek versin.