4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİR VE TURİZM

15 - 22 Nisan tarihleri arasında, kutlanan Turizm Haftası nedeniyle, Eskişehir' de, kayda değer bir etkinlik olmadı. Oysa son yıllarda, Eskişehir' de, ciddi bir turizm hareketliliği var. Bu hareketlilik ve kentin turizm imkânları, ziyaretçilerinde dikkatini çekiyor.
Nitekim Eskişehir' e, ziyarette bulunan, Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım makineleri Bölüm Başkanlarından, Sayın Prof Dr. Ediz ULUSOY, "Eskişehir, Turizm açısından önemli zenginliklere sahip, özellikle de Yazılıkaya' da, yeterli alt yapı ve sosyal tesis olması halinde, bölge turizm açısından, önemli merkezlerden biri olur." demişti.
Turizmde, Frig Vadisi, Eskişehir, in, turizmi açısında, önemli bir imkândır. Ancak FRİG Vadisi Turizm Mastır Planı çalışması yapılması konusunda, hemfikir olan Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illeri yetkilileri, çeşitli vesilelerle, bunu dile getirmelerine rağmen, beklenen somut bir gelişme olmadı. Firig Vadisi'nde, turizmin gelişmesi için, Frig Vadisi ile ilgili "Mastır Plan" çalışmaları, FRİGKÜM tarafından gerçekleştirilmelidir.
Diğer yandan Frigya Vadisi'nin, Turizme açılabilmesi için, ulaşım, konaklama, dinlenme ve benzer tesislerinde, yapılması zorunludur. Öncelikle bu bölgelerdeki yerel değerlerin turizme kazandırılması veya yerleşim alanlarındaki kültür değerlerinin, bölgenin ekonomisinin motoru olabilmesi için, ciddi bir fizibilite çalışması yanında, halkın bu alanda eğitilmesi de şarttır. .
Yazılıkaya'da, turistlerin, zorunlu ihtiyaçlarını giderebileceği, yeteri kadar, ne tuvalet, ne de sosyal bir tesis var.. Ticaret Odası tarafından yapılan tesis, bazen neden kapalı bilinmez ama bu durum, mevcut tesisleri bile, turizmin hizmetine, sunamadığımızın da bir tescilidir.
Elbette turizm altyapısı olmayan böyle bir tarihi mekâna, ne turist gelir, ne de turizm literatüründe böyle bir yerin adı geçer. O nedenle de turizm beldelerinin, ulaşım, konaklama tesisleri yanında, kaliteli ve nitelikli eğlence yerleri ve lokantalara da sahip olması gerekir.
Aslında yıllardır, Eskişehir'de, turizm, Frig Vadisi, özellikle de Yazılıkaya hakkında çok şey söylendi. Hatta hayali projelerde üretildi. Ancak bir adım yol alınamadı. Projeler ve vaatlerin, hepsi de sözde veya kâğıt üzerinde kaldı.
Eskişehir'de, "Turizm Mastır Planı", sürekli gündeme geldi. Hatta toplantılar yapıldı. Ne gibi kararlar alındı veya önerler yapıldı, bilinmez ama düşünülmesi bile heyecan verici idi. Ancak bugüne kadarda, somut bir gelişme göremedik.
Turizmle ilgili çalışmalarda, doğa, kültür, tarihi doku birlikte düşünülmelidir. Bu unsurlar olmadan turizm olmaz. Doğa satın alınabilir bir değer değildir. Geçmişte turizm adına, doğaya büyük zararlar verildi. Bugün ülkemizde ve tüm dünyada, doğayı ve kültür değerlerini korumak için, yerel bazda eyleme geçildi.
Aslında tüm dünyada sürdürülebilir Turizm akımı, 1992 yılındaki Birleşmiş Milletler Rio Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi sonrası oluşmuştur. Yerel Gündem, 21'ın ve 2003'teki Birleşmiş Milletler Johannesburg Sürdürebilir Kalkınma Zirvesi Uygulama Planı'nın, temel konularından biri de, "Doğal Çevre" olmadan turizm olmayacağı tezi idi.
Eskişehir' de, doğa turizmini, hayata geçirmek ve öncelikle niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, Eskişehir için yapılan veya yapılacak olan, "Doğa Turizm Planları ", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek yatırımcı için de rehber olacaktır.
Son yıllarda, yayla turizmi de, Türkiye'de, en çok sözü edilen turizm şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Yaylalar, doğal güzellikleri, etnolojik ve diğer çekicilik yaratan özelikleri ile eko turizme yönelik kulanım ve ekonomik kar olanakları sunmaktadır. Yayla Turizmi de Eskişehir' de hayata geçirilebilir.
Aslında Eskişehir' in, 2013-2023 yılları arası, " TURİZMİ MASTER PLANI" gerçekleştirildi. Hatta Eskişehir' de, "Turizm Çalıştayı' da" yapıldı. Ancak elle tutulur ve gözle görülür, bir doğa turizm faaliyeti yoktur. Oysa Son yıllarda, doğa turizmine merak arttı, insanlar bilinen ve kalabalık yerlere gitmek yerine, artık bakir, sessiz ve muhteşem manzaralara, sahip yerler arıyor,
Turizm ile ilgili faaliyetler veya planlama yapılmadan önce, mutlaka ildeki doğa, doğal çevreler, kültürel ve tarihi miras, merkez İlçe, ilçeler, beldeler ve kırsal kesim bazında çok iyi değerlendirilmeli ve veriler toplandıktan sonra, tüm yörelere hitap edecek, bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Hatta bölgesel projelere, rehberlik edecek nitelikte de olmalıdır.
Eskişehir'e, gelen turistlere verilecek kent rehberi, doğal çevre, kültürel ve tarihi miras yanında, ulaşım ve konaklama imkânları içermelidir. Özellikle de taşıt güzergâhları mutlaka yer almalı, ulaşım yolları da ayrıntılı bir şekilde gösterilmeli, kent turizmine, kentteki tüm kesimler sahip çıkmalıdır. Çünkü· Turizm, bacasız fabrikadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi