
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE YENİ YIL
2006 yılında, Ticaret Odası Başkanı olan Sayın SARAR, "iyisiyle kötüsüyle bir yıl daha geçti. Parlak bir yıl olmadı; kentte, yaşanan çekişmeler zarar veriyor, Kapalı kapılar ardında, bazı kişiler, işler çevirdiler." sözleri, 2014 yılında da, kentte yaşanan ortamın özetiydi. Aradan, 8 yıl geçmesine rağmen, Eskişehir' de, değişen hiçbir şey olmadı,
Dünya ve ülkemizde, "TAKIM" ruhu ve "GÜÇ BİRLİĞİ" kavramları, ivme kazanırken, Eskişehir'de, bu kavramlar, 2014 yılında da gerektiği şekilde hayata geçirilemedi, üniversiteler ve Kurum/kuruluşlar, özellikle de üniversite-sanayi işbirliği, bu yılda arzu edilen boyutta gerçekleştirilemedi. Sanayi kuruluşlarımız arasında, "ÇATI" ve "SEKTÖREL" şirketler oluşturulamadı. Ar-ge çalışmaları ise yok denecek kadar azdı.
2014 yılında Eskişehir ," ÜRETEN" değil "TÜKETEN" bir kent haline getirildi. Önümüzdeki yıllarda, iş yerleri kapandıkça, işsizlik arttıkça ve şehircilik açısından problem çıktıkça, yapılan hatalar anlaşılacak ama iş işten geçecek, pişmanlık da fayda vermeyecektir
2014 yılında Sosyo-politik gelişme sonucu, kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente gerekli beceri gösterip, verimlilik artışı sağlanamadı. Yatırımlara ivme kazandırılamadı. Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti. Afyon, Kütahya gibi, çevre illere verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir'deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı.
Oysa Eskişehir, konumu doğal zenginlikleri, yetişmiş insan gücü, demografik yapısı, iki Üniversitesi, kamu yatırımları, sanayi kuruluşları, bilgi birikimi, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, geçmişindeki misyon ve vizyonu ile Türkiye'nin önde gelen kentleri arasındadır. Çok partili dönemde ise hükümetlerde devamlı bakan bulundurdu.
Ne var ki, 1980'den sonra, kentte siyasi güç her geçen yıl zayıfladı. Takım ruhu hiçbir dönem kente hakim kılınamadı. 1950'li yıllarda, Türkiye'nin altıncı büyük kenti idi. Bugün ise 27. sıradadır.
Eskişehir'e, düşünülen, hatta kaynağı bulunan pek çok proje, ya başka illere kaydırıldı, ya da ilgisizlikten atıl kaldı. İşsizlik büyüdü. Geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren kent, Siyasi platformda, sürekli erozyona uğradı. Sonuçta da güç kaybetti.
2014 yılında da 2013'de olduğu gibi, Türk Dünyası Kültür Başkenti ve UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkentliğin de hedeflere ulaşılamadı ve beklenen başarı yakalanamadı. O nedenle de TDKB Ajansı, eleştiri yapanları suçlamak yerine, önce kendi icraatını sorgulamalı, "Nerde hata/hatalar yaptık?" sorusuna cevap aramalı, gelecekte, kentte yapılacak bu tür etkinliklere de katkıda bulunmalıdır.
2014 yılı, geride kaldı. Yeni yıl, Eskişehir'de büyük beklentiler ve yeni umutlarla karşılandı. Ancak 2015 yılında, dünya ve ülkemizde olduğu gibi, Eskişehir'de de pek çok sorun çözüm beklemektedir. Kent olarak, 2015 yılında, Eskişehir' in, her alandaki sorunları, "Takım Ruhu","Toplum Katılımı" ve"Ortak Akıl" kavramları ekseninde, taraflar arasında sağlanacak mutabakat, uyum ve işbirliği ile pekâlâ aşabiliriz
Yeni yılda, Eskişehir, halkı isterse pek ala umutsuzlukları umuda dönüştürebilir. Yeter ki Eskişehir'de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, bir "TAKIM RUHU" içinde çalışınlar, ortama da, "DİYALOG" ve "HOŞGÖRÜ" gibi kavramları hâkim kılsınlar.
2015 yılı, Türkiye ve Eskişehir'de, seçim yılı olacaktır. Siyasi partiler, özellikle de seçmen, kariyer sahibi, karizmatik ve doğal lider olabilecek adayları, tercih etmelidir. Çünkü Eskişehir' de, 1960 yılından itibaren başlayan, siyasi güçteki erozyon, son yıllarda doruk noktasına ulaştı.
Eskişehir, 2015 yılında, yapılacak olan genel seçimleri, çok iyi değerlendirmeli, duygusallığı, dava arkadaşlığını, bir tarafa bırakıp, bakan olabilecek, nitelikteki ve kariyer sahibi insanları, TBMM'ye göndererek, 2015 yılında, siyasi literatürdeki ve diğer alanlardaki, makûs talihine de dur demelidir.
2015 yılında yapılacak Genel Seçimlerde, Eskişehir' de milletvekili adayları, parti üyesi olan, delegelerin katılmasıyla yapılan ön seçimle belirlenmeli, Parti Genel Başkanları ve elit kişiler etkili olmamalıdır. Çünkü Genel Başkan ve elit kişilerin, seçtiği milletvekillerinin, Eskişehir'deki, icraatı ortadadır. O nedenle de Genel seçimlerde seçmene de ciddi görevler düşmektedir.
2015 yılında genel seçimler, Eskişehir için, bir fırsattır. Kente takım ruhunu geliştirecek, Özellikle de, "DOĞAL LİDER" ve "BAKAN" olabilecek, Eskişehirli adaylar, tercih edilmelidir. Çünkü geçmiş yıllarda, her hükümete bakan veren, Eskişehir, siyasette ciddi güç kaybetti. 2015 yılı, kent sorunlarının çözümü açısından, umut yılı olmalıdır.
Yeni yılın, ülkemize barış, mutluluk getirmesi dileğiyle yeni yılınız kutlu olsun.