
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESKİŞEHİR VE YENİYIL
Eskişehirli olarak, 2009'da umutsuz olmaya da, gerek yok. Eskişehir, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikler, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi, her alandaki bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir.
Okuma yazama oranı, %90'ların üstündedir. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, iki üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye'de kişi başına, en fazla profesör düşen il konumundadır. Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iller arasındadır.
Eskişehir'de altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı (Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir. 2009 yılında, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi, bu alanlarda, üniversitelerle işbirliği yapılması, öncelikle hedefler olmalıdır.
Elbette Eskişehir'deki, bu olumlu tablo, kentin arzu edilen, kalkınması açısından yeterli olmayacaktır. Yeni yılda, Eskişehir halkı isterse, bu kaynaklardan istifade ederek, pekâlâ umutsuzlukları umuda dönüştürebilir. Yeter ki Eskişehir'de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, üniversiteler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, her alanda, "TAKIM RUHU", "ORTAK PAYDA" ," TOPLUM KATILIMI" ve "ORTAK AKIL" gibi kavramları hayata geçirmek zorundadır. Mart- 2009' da yapılacak olan Belediye Başkan, İl Genel ve Belediye meclis üyeleri, Ticaret ve Sanayi odası seçimleri, kentin önündeki ciddi bir fırsattır.
Mart- 2009' da yapılacak olan belediye başkan, il Genel ve Belediye meclis üyelerinin seçimlerinde, " POLİTİK" ve ELİT" güçleri devre dışı bırakılarak, nitelikli ve kariyer sahibi insanlar, aday gösterilmelidir. Bu tablo gerçekleşirse, hem Eskişehir, hem de siyasi partiler kazanacaktır. Ancak burada seçmene de önemli görevler düşmektedir. Tercihlerinde parti değil, belediye Başkan, il genel ve belediye meclis üyelerinin sahip olduğu kariyerleri etkili olmalıdır. Bu gerçekleştiği takdirde, geçen dönem il Genel ve Belediye meclislerinde, yaşanan, kısır çekişmelerde son erdirilecektir.
Ayrıca Eskişehir'de, üniversite- sanayi ve diğer kurum/kuruluşlar arasında işbirliği, mutlaka sağlanmalı, AR-Ge çalışmalarına hız kazandırılmalı ildeki kurum/kuruluş yöneticileri de elini taşın altına koymalıdır. Hava alanı, hızlı tren, çevre yolu, kangrene dönen Kültür merkezi gibi, hizmetlerde bir an önce bitirilmelidir.
Eskişehir' de, toplumsal düzen, barış ve güvenlik, toplumsal gelişme ve ekonomik kalkınma ile yakından ilişkilidir. Onun içinde 2009 yılında, kalkınmanın tüm toplumsal yönlerinin, her aşamasını tam hesaba katan, bütünlemiş bir kalkınma stratejisinin kente hakim olması gerekir. Tüm dünyada, Kentler Kırsal Kalkınmanın Lokomotiflerdir. Onun içinde kentte, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki karşılıklı yarar ilişkilerini güçlendirecek, bütüncül yaklaşımlara öncelik tanınmalıdır. Eskişehir, yabancı sermaye için, cazip bir kent olabilir. Eskişehir'de, dünya standardında rezerve sahip madenler var, bunlar, pek ala yabancılarla birlikte, çıkartılabilir veya sanayinin motoru haline getirilebilir.
Ayrıca Eskişehir'de, hassas mekanik alanında da, ciddi alt yapı, bilgi birikimi ve yetişmiş insan gücü var. Bu alanda da, TÜLOMSAŞ' ın yaptığı gibi, yabancı sermaye ile birlikte makro projeler hayata geçirilebilir. Bu görevi, TUSAŞ, Jet bakım ve Revizyon Atölyeleri ve Şeker Makine Fabrikası üstlenebilir. Ancak Eskişehir' de, yabancı veya yerli yatırımların ivme kazanması için, bir " MASTER PLAN" şarttır. Bölge için yapılacak bir Mastır Plan, hem bölge sanayicisi için, hem de yerli veya yabancı yatırımcı için rehber olacaktır.
Öte yandan Eskişehir, kalkınmasını hızlandırmak, her alanda başarılı olmak istiyorsa, istiyor. Mart- 2009 yerel seçimleri ile ETO ve ESO seçimlerini çok iyi değerlendirmek ve nitelikli insanların il Genel ve Belediye meclislerinde, ETO ve ESO' yönetin kurullarında yer alması sağlanmalıdır.
2009 yılı, Eskişehir açısından başarılı yıl olabilir. Yeter ki Yunus Emre, Nasreddin Hoca, Hızır Bey, Selman-ı Farisi ve Mahmut Hüdai Hazretleri gibi insanların yetiştiği
Kente, "HOŞGÖRÜ", "DİYALOG" "SEVGİ","BARIŞ" ve "TAKIM RUHU" hakim olsun.