4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESKİŞEHİRLİ OLMAK...

Bugün iki eylül, Eskişehir'in, düşman işgalinden kurtuluşunun 82. yıldönümüdür. Bugün, geçmişte yaşananlar, bir kez daha anımsanarak, Eskişehirli, olmanın da hazzı yaşanacaktır
Eskişehir, konumu, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkanları, iki üniversitesi, eğitim altyapısı, doğal zenginlikler, her ile nasip olmayan tarım alanları, yetişmiş insan gücü, organize sanayi Bölgesi, her alandaki bilgi birikimi, kendine has misyon ve vizyonu, en önemlisi de demografik yapısı ile ülkemizin, en güçlü ilerinden birisidir.
Okuma yazama oranı, %90'ların üstündedir. Ankara, İstanbul ve İzmir, dışında ülkemizde, iki üniversiteye sahip tek ilimizdir. Türkiye'de kişi başına en fazla profesör düşen il konumundadır.
Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında, ülkemizde 6. sıradadır. Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye ortalamasının çok üstündedir. Ekonomik açıdan, kendi kendine yeterli iler arasındadır.
Eskişehir'de altın, boraks, krom, manganez, asbest, dolomit, cips, kaolen, manyezit, perlit, Eskişehir Taşı(Lüle Taşı), talk, toryum, mermer gibi, madenlerin bulunduğu bir il olup, önemli rezervlere de sahiptir.
Eskişehir' in, madencilik sektörü ile ilgili verimliğin artırılması, ihracatının geliştirilmesi, yatırımların teşvik edilmesi, Ar-Ge çalışmalarının hayata geçirilmesi, bu alanlarda, üniversitelerle işbirliği yapılması, öncelikle hedefler arasında olmalıdır
Elbette Eskişehir'deki, bu olumlu tablo, kentin arzu edilen, kalkınması açısından yeterli olmayacaktır. Eskişehir halkı isterse, bu kaynaklardan istifade ederek, pek ala umutsuzlukları umuda dönüştürebilir. Yeter ki Eskişehir'de, Vilayet, Anakent ve alt belediyeler, diğer Kurum/kuruluşlar, Siyasi Partilerin İl teşkilatları, ETO, ESO, ESİAD gibi sivil toplum örgütleri, bir "TAKIM RUHU" içinde çalışınlar, ortama da, "DİYALOG" ve "HOŞGÖRÜ" gibi kavramları hakim kılsınlar.
İsteriz ki bugünde, Eskişehir' in dünü, bugünü geleceği de konuşulsun, kentin sorunları ve düşünülen projelerde gündeme getirilsin. Çünkü 1950 li yıllarda, Türkiye' nin altıncı kenti olan Eskişehir, sürekli kan kaybetti.
Eskişehir, SÜPER MARKETLER" sayesinde, " ÜRETEN" değil "TÜKETEN" bir kent haline getirildi. Önümüzdeki yıllarda, iş yerleri kapandıkça, işsizlik arttıkça ve şehircilik açısından problem çıktıkça, yapılan hatalar anlaşılacak ama iş işten geçecek, pişmanlık da fayda vermeyecektir.
Dünya ve ülkemizde, "TAKIM RUHU" " " ve "GÜÇ BİRLİĞİ" kavramları, ivme kazanırken, Eskişehir'de bu kavramlar, kentte hayata geçirilemedi, üniversiteler ve Kurum/kuruluşlar, özellikle de üniversite-sanayi işbirliği, gerçekleştirilemedi. Sanayi kuruluşlarımız arasında, "ÇATI" ve "SEKTÖREL" şirketler oluşturulamadı. Ar-ge çalışmalarında çıta, bir türlü yükseltilemedi.
Kentte, ister çok ortaklı şirket olsun, isterse aile şirketi, ortaklar arasındaki uyumsuzların yaratığı olumsuzluklar, oldukça önemli boyutadır. Bu nedenlerden dolayı da, Eskişehir'de, ekonomik alanda, güç birliği bir türlü gerçekleştirilemedi.
Diğer yandan, Sosyo-politik gelişme sonucu, kamu yatırımları düştü. Ticaret ağırlık kazandı. Finansman ve girdi maliyetleri yükseldi. Kente verimlilik artışı sağlanamadı. Sonuçta da Eskişehir, bölgedeki etkinliğini kaybetti. Afyon, Kütahya gibi çevre illere verilen teşvikler ise yatırımları azalttı. Hatta Eskişehir'deki yatırımlar bile, bu illere kaydırıldı.
Eskişehir'de üniversiteler, sanayi kuruluşları ve diğer kurum/kuruluşlar arasında işbirliği, mutlaka kurumsallaştırılmalıdır. Çünkü Eskişehir'in, her alanda başarıya ulaşması, sağlanacak bu işbirliği ile orantılıdır.
Eskişehir, Maliye Bakanı Sayın Unakıtan' la, Demokrat Parti dönemindeki şartları ve benzerlikleri yakaladı. Bu gelişmeden istifade edilir, Milletvekilleri, Vali, Belediye Başkanları, Meslek odaları, sivil toplum örgütleri, bürokratlar bir takım ruhu içinde çalışırsa, kentte pek çok sorunu çözülür, düşünülen pek çok proje de hayata geçer. Yatırımlar ve istihdam olanakları artar. Kent ulusal ve global alanda söz sahibi olur. Bundan sonraki kurtuluş günleri de daha anlamlı olur.
Eskişehir'in kurtuluşunun 82. yılında, Ulu Önder Atatürk ve şehitlerimizi rahmetle anarken, tüm Eskişehirlilerin, İki Eylül Eskişehir'in Kurtuluş Günü'nü kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi