
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESO VE ÇOK AMAÇLI ANADOLU LİSESİ
ESO, son yıllarda yerel ve ulusal bazda örnek teşkil edecek çalışmalarla dikkat çekiyor. Özellikle de ESİNKAP (Eskişehir İli İnovasyon Stratejileri İçin Kapasite Oluşturma Projesi), kapsamında, Eskişehir Sanayi Odası ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından düzenlenen, TÜBİTAK tarafından desteklenen, "Proje Pazarı" ile övgü aldı.
ESO, Cuma günü de kalite ve rekabet açısından, olmazsa olmaz unsur olan "NİTELİKLİ İŞGÜCÜ" ile ilgili önemli bir kararını da kamuoyu ile paylaştı. Davetli olduğumuz halde, basın toplantısına katılamadık. Ancak öğrendiğimize göre, Basın toplantısında, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Sayın Savaş Özaydemir, Eskişehir Sanayi Odası Geliştirme ve Eğitim Vakfının kurulduğunu, Vakfın kurulmasının, meclisçe kabul edildiğini belirtmiş ve "Vakıf senedi, Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Vakıf olarak, Türkiye'de tek olacak olan "Çok Amaçlı Anadolu Lisesi"nin, temelini de Eylül'de atacağız,"müjdesini verdi.
Aslında "Çok Amaçlı Anadolu Lise Projesi", yıllardır kentin gündemindedir. Milli Eğitim Bakanlığı ile de temas kurulmasına rağmen, bir türlü hayata geçirilemedi. Çok amaçlı "Meslek Lisesi" nin, vakıf kanalı ile hayata geçirilmesi, okulun sürekliliği, nitelikli işgücü ve kaliteli eğitim açısından, önemli bir gelişmedir.
ESO tarafından gerçekleştirilecek" Çok Amaçlı Anadolu Lisesi" nin benzeri "Okul-Sanayi Ortaklaşa Eğitim Programı(OSANOR), MEB ve Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi' nin işbirliği ile 1978 yılında, Bursa-Tophanede, İstanbul-Kartal, İzmit Mithat Paşa, Adana Merkez Endüstri Meslek Liselerinde uygulanmaya başlanmıştı. OSANOR eğitiminin genel amacı, ESO tarafında gerçekleştirilecek olan Çok Amaçlı Anadolu Lisesi gibi, ekonomi ve sanayinin gerektirdiği, insan gücünü yetiştirmek ve bireylerin meslek eğitimi ihtiyacını karşılayabilmek için, eğitim kurumları ile sanayinin işbirliği içinde çalışabileceği bir sistem oluşturmaktı.
OSANOR eğitimi, iki yıl devam etmiş ve uygulama, METEP Projesi(Mesleki ve Teknik Eğitim Projesi) adı altında yaygınlaştırılmıştı. Ancak beklenen ve arzu edilen sonuç alınamadı. Nitelikli işgücü, ara eleman ihtiyacı da yeteri kadar sağlanamadığı gibi, istenen sonuçta elde edilemedi.
ESO tarafından, gerçekleştirilecek olan, "Çok Amaçlı Anadolu Lisesi" faaliyetleri, Vakıf kanalı tarafından yürüteceğinden, mutlaka başarıya ulaşacak, yerel ve ulusal sanayiye ve hizmet sektörüne de ciddi katkıda bulunacaktır. Ayrıca okula, alınacak öğrenciler, sınavla alınmalı, okuldaki eğitim öğretim faaliyetleri, kişisel ilişkilere göre şekillendirilmemelidir. Bu hususta okul-sanayi arasında, ilişkileri düzenleyen, geliştiren uygulamaları yönlendiren, koordinatör öğretmenlere, önemli görevler düşmektedir. Ancak Bu öğretmenlerin, okul sanayi işbirliği konusunda, yeterli bilgi birikimine sahip olmaları ve konu ile ilgili yeterli eğitimi almış olmaları gerekir.
Eskişehir, her alanda başarılı ve verimli performans sergilemek, ulusal ve global pazarlarda da rekabet etmek istiyorsa, "NİTELİK İŞ GÜCÜNE " ihtiyacı vardır. Kurulan vakıf ve gerçekleştirilecek olan, "Çok Amaçlı Anadolu Lisesi" bu ihtiyacı, en iyi şekilde karşılayacaktır.
Okul, OSB Bilim Parkında, 160 dekarlık alan üzerine kurulacak. Araştırmaya meraklı, zeki çocuklarımız, modüler sistemle yetiştirilecektir. Ancak okulun açılması ile iş bitmiyor. Sanayinin ve hizmet sektörüne ihtiyacına cevap verebilecek çok kapsamlı ve içerikli bir programın da hayata geçirilmesi şarttır.
Okul eğitim- öğretime geçtiği zaman, öğrenciler, ilgi ve yeteneklerine göre gerçek iş ortamında çalışacaklar, iyi iş alışkanlıkları kazanacaklar, Meslek seçmede, daha esnek ve doğru karar vereceklerdir. Sorumluluk duyguları ve liderlik özellikleri yanında kendi başlarına iş yapma ve grup çalışmasına uyum yetenekleri gelişecektir. Öğrenciler eğitsel ilkeleri ve iş analizlerini ve işbaşı uygulamaları bildiklerinden, uyum problemi yaşanmayacak, işletmeler arasında, işçi değişimi azalacak, işgücü daha rahat sağlanacaktır. En önemlisi de işveren, istihdam edeceği elemanları, daha yakından tanıyacaktır.
Şu bir gerçek ki mesleki eğitim, ülkemizin ve Eskişehir' in kalkınması için vazgeçemeyeceğimiz bir unsurdur. Ayrıca, ülkemizin, ihtiyacı olan insan gücünün, üstün niteliklere sahip olmasını, gelişen, bilim ve teknolojiye, uyum sağlaması isteniyorsa, bu elemanları gerçek iş kollarında, yaparak yaşayarak öğrenme esasına göre yetiştirmek zorundayız. ESO' nun, Eskişehir' de, gerçekleştirmek istediği, ESO Geliştirme ve Eğitim Vakfı ve "ÇOK AMAÇLI ANADOLU LİSESİ", bu alanda önemli ve ciddi bir girişimdir.
ESO yönetimini kutluyoruz...