4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOGÜ PROJE FUARI

Eskişehir, Osman Gazi Üniversitesi ve Eskişehir Sanayi Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen, "ESOGÜ Proje Fuarı 2015" etkinliği, ülke, Eskişehir, ESOGÜ, en önemlisi de öğrencilerimiz açısından, önemli bir etkinlikti. Çünkü çağımızda, ülkelerin, kurum/kuruluşların ve firmaların zenginliği, bünyelerindeki projelerle değerlendiriliyor.
Organize Sanayi Bölgesi (OSB) İş ve Ticaret Merkezi Alanı'nda başlayan fuar, ESOGÜ öğrencilerinin, hazırladığı birbirinden farklı projeler, sanayicilere tanıtılığı, üniversite, iş dünyası ve öğrencilerle bilgi ve görüş alışverişi de sağlanıyor.
ESOGÜ, Mühendislik Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve ESOGÜ Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencilerinin projelerinin, yer aldığı fuarın, üniversiteye bağlı, Teknoloji Transfer Ofisi tarafından koordine edildi.
Proje Fuarında, akademisyen ve öğrencilerinin, teknopark firmalarına geliştirdiği örnekler de yer aldı. 'İnsansız Hava Aracı' yarışmasına katılan, Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin çalışmalarına, da yer verildi. Ayrıca Proje Fuarında, ETTOM tarafından yaklaşık 1 yıldır, 'Üret Eskişehir' başlığı altında ele alınan, fikir üretme kamplarında, birinci olan projelere de yer verilmişti.
ESOGÜ'nün, bu tür faaliyetleri, akademik birikimi ve bilgiden üretime giden süreçleri yönlendiren, bir konuma geldiğinin de bir göstergesidir. ESOGÜ bu çalışmaları ile de toplumu yönlendirmenin ötesinde ürettikleri ileri teknoloji ile ekonomik gelişmelerin odağında yer almada ciddi mesafe almıştır.
Ayrıca geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor. Üretilen her proje de hayata geçmeye bilir. Nitekim Dalai LAMA'"GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ" demiştir. Çünkü proje geleceği düşlemektir. Güzellikleri yaratmanın da ilk adımı olup, aynı zaman da zenginliktir.
PROJE FUARI, üniversite sanayi işbirliği açısından da önemli bir gelişmedir. Bu tür etkinlikler, ülkemizdeki "sanayi – üniversite" , "kurum/kuruluşlar- üniversite", işbirliğini, açıdan örnek olacak niteliktedir.
Üniversite- sanayi İşbirliğinin, iki açıdan önemi var. İlki, teknik anlamda gelişme ve desteği sağlamak için, üniversitelerden yararlanmak. Diğer ise danışmanlık almak ve üniversitelerde kaliteyi, en önemlisi de mezunlarının, istihdam edilebilirliğini artırmaktır.
Ülkemizde ve Eskişehir' de, üniversite-sanayi işbirliği mutlaka sağlanmalıdır. Çünkü ülkemizin, bugün olduğu gibi, gelecekte de, sanayi toplumu olabilmesi için, nitelikli insan gücüne, hem de yeni teknolojilere ihtiyacı vardır.
Bir yazımızda, "Bursa' da, yapılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen "Üniversite-Sanayi İşbirliği Bölgesel Toplantısı, ülke ve bölge açısından geç kalmış, ancak olumlu bir gelişmedir." Demiştik. Eskişehir'de, Üniversite –Sanayi ve Ar-Ge çalışmalarından geç kaldık.Çünkü tüm dünyada, bilim ve teknoloji arasındaki bu etkileşim, sanayileşme ve ekonomik gelişmenin, motoru olmuştur..
Ülkemizdeki, üniversitelerimiz, teknoloji üretecek yeterli imkân ve olanaklara sahip değildir. AR-GE çalışmaları, yok denecek kadar azdır. Bugün Ar-Ge faaliyetleri içinde, en önemli iki sorun olan, insan gücü ve parasal kaynak yetersizliği, kısa sürede çözülecek sorunlar da değildir. Bu sorunların çözümü için, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama gerektirmektedir.
Elbette araştırma ve geliştirme faaliyetleri, özellikle de İleri teknoloji ve inavosyon yapısını geliştirmek, Ar-GE çalışmaları, pahalı bir iştir. ESO ve işletmelerin, tek başına bu yöndeki çalışmaları yapması da çok zordur. O nedenle de Eskişehir' de, ESO' nun rehberliğinde, işletmeler arasında, ya "SEKTÖREL", ya da "ÇATI" şirketleri oluşturulmalı, Eskişehir' de, "ÜNİVERSİTE- SANAYİ İŞBİRLİĞİ" ve " TEKNOLOJİ TARANSFERİ ve TEKNOLOJİ ÜRETİMİ" de kurumsallaştırılmalıdır.
Adalet İlkokul'da görevli iken, Japonya'da, Kukuzaki Daiini Shogakko School" adlı kardeş okulumuz vardı. Bu nedenle de Japon eğitim sistemi hakkında geniş bilgi sahibi olduk. Japonya 'da, üniversiteler, öğrencilerine, rehberlik ederek, akademik disiplin ve geniş bir dünya görüşü kazandırırlar. Japonya da, üniversiteler, aynı zamanda "BİRER ARAŞTIRMA MERKEZİ" dir.
ESOGÜ, kıt imkânlara rağmen, "PROJE FUARI" gibi etkinlikler düzenliyor AR-GE çalışmaları alanın da ciddi çalışmalar yapıyor, bilgi ve teknoloji üretmede, ülke sorunlarına çözüm bulmada, bilimsel çalışmalarda dikkat çekiyor. ESOGÜ' den, daha iyi imkanlara sahip olan, hazineye, 950, Türk Dünyası Ajansına 300 milyon TL verdiği söylenen, Anadolu Üniversitesi'nin, bu tür etkinliklerde, pasif kalması ise dikkat çekicidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi