4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOGÜ VE ATAP A.Ş İŞBİRLİĞİ

Çarşamba günü, Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ATAP) Yönetim Kurulu Üyeleri ile Sanayi Odası Başkanı Sayın ÖZAYDEMİR, ESOGÜ Rektörü, Sayın Prof. Dr. GÖNENLİ ile birlikte, Meşelik Yerleşkesi içinde bulunan Teknopark Bölgesini gezdik.
Teknoparkı gezerken, Eskişehir Valilerimizden Sayın Mehmet KILIÇLAR' ın, Anemon Otel' de, RAYLI SİSTEMLER ARAŞTIRMA VE TEST MERKEZİ II. ÇALIŞTAYI' ndaki konuşmasını hatırladık. Konuşmasında; "Bilişim Vadisi Projesi"nin, hayata geçirilememe nedeni olarak, Osmangazi Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası'nın, söz konusu projenin ortağı olmasına rağmen, iş şirketleşme aşamasını gelince, katkıda bulunmadıklarını, bu nedenle de projeyi iptal etmek zorunda kaldıklarını söylemişti. ATAP A.Ş ve ESOGÜ' nün, bu alandaki işbirliği, umutları tekrar yeşertti.
Aslında ATAP A.Ş' nin, hedefi " Üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini desteklenmesi, Ar-Ge çalışmalarına hız kazandırmak, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip, etkinleştirmek, sanayinin rekabet gücünü artırmak, yenilikçi teknolojilerin ve bu teknolojilere yönelik bilginin gelişmesini sağlamaktır. Ayrıca yerel potansiyellerden yararlanarak, katma değeri yüksek üretim yapan yenilikçi şirketlerin oluşumunu ve gelişimini desteklemek, Sanayi-üniversite işbirliğini geliştirerek, sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı hale getirmektir. En önemlisi de nitelikli işgücünün istihdamını ve bölgedeki teknolojik ve ekonomik altyapıyı geliştirmek, üretim sektörünün yenilikçi teknolojilere, uyumuna katkıda bulunmak, ürün geliştirmek ve ürün kalitesiyle, standardını yükseltmektir.
Elbette TEKNOPARK' ın gerçekleşmesinde, ATAP A.Ş Genel Müdürü, Sayın AYDINMAKİNE' nin payı büyük. Ayrıca bu alanda geniş bilgi, deneyin ve tecrübeye sahiptir. İnanıyoruz ki onun rehberliğinde, İleri teknolojiye yönelik, girişimcilik teşvik edilecek ve desteklenecek, "ÜNİVERSİTE-SANAYİ" işbirliğini güçlendirilecek, AR-GE çalışmalarının ekonomik değere dönüşmesine katkı sağlanacaktır. Üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknoloji yaratılacak, en önemlisi de Eskişehir bilim ve teknoloji alanında ivme kazanacak, İnşallah! ATAP,A.Ş ve ESOGÜ işbirliği "TEKNOPARK" ı, gelecek yıllarda, "TEKNOPOLİSE" dönüşecektir.
ATAP A.Ş, Teknoloji Geliştirme Bölgesinde gerçekleştirilecek teknoloji üretiminde, Eskişehir' deki kurum/kuruluşlar, işletmeler ve ESO ve ETO gibi meslek odaları yanında, , Anadolu ve Osman Gazi Üniversitelerimizle, işbirliği yapıyor. Üniversiteler de, Teknoloji geliştirme Bölgesi ile işbirliğini en üst düzeye çıkararak ileri teknoloji kullanan veya üreten şirketlerin oluşumunu desteklemesi ve işbirliği yapması da şarttır. Ayrıca ESOGÜ ve ATAP A.Ş, eldeki kaynakları, daha verimli kullanmalı, teknoloji ve yazılım geliştirme alanlarında, faaliyet gösterecek şirketlere, AR-GE çalışmalarını yürütebilecekleri ortam yaratmak ve destek vermek için, gayret göstermelidir.
TEKNOPARK, Eskişehir ve ülkemiz açısından da önemli bir adımdır. Nitekim 1950'li yıllarda, ABD'de, kurulan Silikon Vadisi ile ortaya çıkan teknoparklar, dünyada üniversite sanayi işbirliğini sağlama konusundaki, en başarılı model olarak öne çıkmıştı. Çağımızda, birçok sanayileşmiş ülke, teknoparkları, teknolojik ve ekonomik gelişmenin, en önemli aracı olarak görmektedir. ABD, Fransa, Japonya, Çin, Kore, Hindistan, İsrail, Finlandiya gibi, birçok ülkede, üretim ve hizmet sektörleri ürettikleri katma değerin önemli bölümü teknoparklar bünyesinde yürütülen, AR-GE çalışmalarına borçludur
Eskişehir, ESOGÜ ve ETO, ulusal ve global pazarlarda söz sahibi olmak, mevcut ve oluşacak sorunlarına çözüm bulmak istiyorsa, mutlaka Ar-GE çalışmalarına önem vermek ve TEKNOPARK projesini de gerçekleştirmek zorundadır. O nedenle de öncelikle, ÜNİVERSİTE- SANAYİ işbirliğini güçlendirerek, üniversite ve sanayinin imkânlarını birleştirerek, yeni ürün, yöntem, süreç ve teknoloji yaratmak yanında, üniversitelerin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini destekleyerek, üniversitelerin vereceği hizmetleri zenginleştirip, etkinleştirecek ve Sanayinin rekabet gücünü artıracaktır.
Eskişehir ve ESO, üretim ve hizmet sektörlerde, katma değeri artırmak, ESOGÜ' de, uluslararası alanda söz sahibi olmak istiyorsa, kentte oluşacak TEKNOPARK' ı, daha da gerçekleştirmek ve destek vermek zorundadır. Elbette ESOGÜ ve ESO' ya, bu alanda önemli görevler düşmektedir. Ancak ildeki kurum/kuruluşlar da destek vermeli, katkıda bulunmalıdır.
Bu işbirliği "SANAYİ- ÜNİVERSİTE" , işbirliğini, gerçekleştirecek, iki açıdan da yararlı olacaktır. İlki, teknik anlamda işletmeler, gelişme desteği almak için, ESOGÜ' den yararlanacak. İşletmeler danışmanlık alarak, global pazarlarda söz sahibi olurken, ESOGÜ mezunlarının, istihdam edilebilirliğini de artıracaktır. ESOGÜ ve ESO yöneticilerini kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi