
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESOGÜ VE EĞİTİM
ESOGÜ, Rektör yardımcısı Sayın Prof. Dr. İlhami ÜNLÜOĞLU ile görüşme fırsatı bulduk. Sade, pak konuşması ve konulara, yatkınlığı ve yakınlığı ile dikkat çekti. İnsanı rahatlatan, sabırlı, dikkatli ve dinamik, yapısıyla da örnek bir hekim ve yönetici olarak gördük. Yenilikçi, sempatik, yaratıcı, analitik düşünceye sahip, sabırlı, dikkatli, pratik, düzenli ve dinamik, yapısıyla da örnek bir kişidir.
Sayın Prof. Dr. ÜNLÜOĞLU, Tıp Fakültesinde, öğretim üyesi olması, öğrenciler için de bir şanstır. Öğrencilerinin, ondan alacağı çok ders var. Onun için, Hekimlik, meslek olmaktan ziyade yaşam biçimidir. Mesleği gereği, yoğun stres tahammül eder. Çünkü tüm zorluk ve sıkıntılara rağmen, insanlara hizmet etmenin, özellikle de sağlığına kavuşturmanın, kutsal ve faydalı bir iş olduğunu bilir.
Sayın Prof. Dr. ÜNLÜOĞLU, Aile Hekimliği alanında, öncü ve söz sahibi bir bilim adamımızdır. Bu alandaki çalışmaları ve bilgi birikimi ile Aile Hekimliği ile ilgili olumsuz düşünceleri ortadan kaldırdı. Aile hekimliğinin hayata geçmesi ile birlikte, her bireye, sorumlu bir hekim tahsis edilmiş, bireylere tanınan "hekim seçme hakkı" ile de hasta-hekim ilişkisi yeni bir boyut kazanmıştır.
Aile Hekimliği, sağlıkla ilgili tartışmalarda, güncel bir kavram olarak sürekli gündemde oldu. Ancak tartışmacıların, Aile Hekimliğini kendi amaç ve çıkarlarına uygun boyutları içerisinde kullanmaları, zaten ülkemizde yanlış bir çerçeve içerisinde sunulan Aile Hekimliğinin, daha da anlaşılmaz, ya da yanlış anlaşılır hale gelmesine neden oldu. Ancak Sayın Prof. Dr. ÜNLÜOĞLU ile Aile Hekimliği üzerinde yaptığımız sohbette, Ülkemizin ve Eskişehir' in, özellikle de ESOGÜ' nin ciddi aşama kaydettiğini gördük.
Sayın Prof. Dr. ÜNLÜOĞLU' na göre, Aile hekimliği, olmak, kolay değildir. Çünkü Aile hekimliği, sabır, cesaret gerektiren meşakkatli bir iştir. Aslında "HEKİMLİK", kutsal, ahlaklı, onurlu ve itibarlı bir meslektir. Her doktor, bilgisini ve tıp teknolojisini, her türlü imkânsızlığa ve engele rağmen, hastalara gerçek anlamda yardımcı olabilmek için kullanır. Hata yapma gibi bir lüksü de yoktur. Çünkü söz konusu insan hayatıdır.
Sayın Pof. Dr. ÜNLÜOĞLU, Aile hekimliği Bölümünde görevli öğretim üyesi Prof. Dr. Murat UNALACAK' tan da övgü ile bahsetti. ESOGÜ, Aile Hekimliği alanın da ilk olmanın avantajı ve öğretim kadrosu ile Aile Hekimliği alanında, örnek bir bölümdür. Bölümün verdiği eğitim sayesinde, Aile hekimliği uygulaması ile birinci basamak sağlık hizmeti sunumu, radikal biçimde değişti.
Ayrıca ESOGÜ, haftalık faaliyetleri ile ilgili iletişiminde de diğer üniversitelere örnek teşkil edecek, bir uygulama içindedir. Her etkinlik ve faaliyeti ile ilgili olarak, yerel basın ve kamuoyunu, sürekli bilgilendirilmektedir. Anadolu Üniversitesi ve diğer Kurum/kuruluşlarımız, ESOGÜ' nün bu uygulamalarından örnek almalıdır.
ESOGÜ' nün, üniversitelere örnek olacak, diğer bir çalışması da "KARİYER GÜNLERİ" dir. ESOGÜ, 2005 yılından itibaren, her yıl Kariyer Günleri'ni düzenlemekte olup, kariyer günlerinin geleneksel hale geldi. Kariyer günlerinde, öğrencilere, bireysel anlamda kariyer yapmak, kişisel gelişim artırımını sağlamak için, alanında öncü olan firmalar ve kişiler davet edilmektedir. Bu sayede, derslerle alınan teorik bilgiler pratiğe dökülüyor, Bu sayede öğrencilerin, kariyer planlarını çizmelerine katkı sağlanıyor.
ESOGÜ, bu yıl "Kariyer Günleri" nin, 7. sini düzenlendi, Konuk, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, "İş Dünyasında Başarılı Adımlar" sunumunu yaptı. Sayın GÜRAL' ın, "hayalleriniz en büyük zenginliğinizdir, yani kendi gelişiminiz için zengin hayaller kurmalısınız. Bu hayallerinizi gerçekleştirmek içinde hedefleriniz olmalıdır" sözleri Dalai LAMA' nın, "GÜZEL BAHÇE DÜŞLEMEDEN, BAHÇE SAHİBİ OLUNMAZ." sözünü hatırlattı. Çünkü düşlere, güzellikleri yaratmanın da ilk adımı ve mayasıdır.
ESOGÜ, son yıllarda, kıt imkânlarla, başarılı "KONGRE", SEMPOZYUM" ve
"PANEL" gibi etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerde, ONUR", "DANIŞMA", "BİLİM" ve "DÜZENLEME" kurulları, bu kurullarda görev alan, değişik üniversite öğretim üyeleri, kurum/kuruluşlar ve meslek odaları ile gerçekleştirdiği "TAKIM RUHU" ve "İŞBİRLİĞİ", örnek teşkil edecek niteliktedir.
Elbette ESOGÜ' deki başarı da, en önemli unsur, Rektör Sayın Prof Dr Hasan GÖNEN ve ekibinindir. Özellikle Üniversitedeki "EĞİTİM" strateji, performans, rekabet, inovasyon ve teknoloji, fakülteler arasındaki dayanışma, önümüzde yıllarda, ESOGÜ' yü, ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi yapacaktır.
Kutluyoruz...