
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESOGÜ VE ERGONOMİ KONFERANSI
27 - 29 Nisan 2011 tarihleri arasında, Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi ve Fuarı' nı düzenleyen ve başarılı da performans izleyen ESOGÜ, 17. Ulusal Ergonomi Kongresi' ne, bu yıl Türk Ergonomi Derneği ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün ortaklaşa organizasyonu ile 14-16 Ekim 2011 tarihlerinde, ev sahipliği yapacak.
27-30 Nisan 2011 tarihleri arasında, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tarım İl Müdürlüğü, Uluslararası Kuru Tarım Araştırma Enstitüsü ve Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu tarafından, ESOGÜ, Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Uluslararası Katılımlı I.Ulusal Ali Numan Kıraç Tarım Kongresi, geniş bir katılımla ve büyük bir ilgiliyle gerçekleştirildi. Kongrede yaşanan olumu ve başarılı tablo, hala konuşuluyor. Özellikle kongreye katılanların, kongre ve Eskişehir'den övgü ile bahsetmeleri, Eskişehir ve ESOGÜ, açısından olumlu puan oldu.
17. Ulusal Ergonomi Kongresi' nde, 14-15 Ekim 2011 günleri ergonomi alanında araştırmalar bildirilerle sunulacaktır. Ayrıca, öğrenci proje yarışması planlanmış olup; iki gün boyunca lisans öğrencileri tarafından, Ergonomi ağırlıklı öğrenci çalışmaları sunulacaktır. 16 Ekim 2011 Pazar günü ise, sosyal programlar çerçevesinde katılımcılara Eskişehir yöresinde ören yerleri ve kültürel parkları kapsayan bir gezi gerçekleştirilecektir.
17. Ulusal Ergonomi Kongresi'nin ana teması, "DEĞİŞEN TÜRKİYE ve ERGONOMİ " olarak belirlenmiştir. Kongrenin amacı, iş dünyası ve ergonomi alanında çalışan insanları bir araya getirerek araştırma bulgularını ortaya koymak, tartışmak ve çıkan sonuçların iş dünyasının kullanımına sunulmasını sağlamaktır
Kongrede; 98 sunumlu bildiri, 7 poster bildiri, 5 uygulama çalışmasını içeren sunum, 1 resim sergisi planlanmıştır.
ERGONOMİ, insanın refahını, mutluluğunu ve genel sistem performansını geliştirecek bilgi ve teoriyi bulmayı, uygun yöntemlerin uygulanmasını ve bir sistemin diğer elementler ve insanlar arasındaki etkileşimlerini temelde anlamaya çalışan, bilimsel bir disiplindir. İnsanın işe uydurulması değil, işin insana uydurulması, belirli bir disiplin içinde işin insana uyumlu kılınması ergonominin hareket noktasıdır. Ergonomi; biyoloji, anatomi, psikoloji bilimlerinden başlayarak tıbba, mühendisliğe, çalışma ekonomisine kadar uzanan çok disiplinli bir yaklaşım gerektirir. Sonuçta, ergonomi insan için yaşamın her alanında olmazsa olmaz bir gerçekliktir.
ERGONOMİ kısaca, "fiziksel çevrenin insana uyumlaştırılması süreci" diyebiliriz. Günümüz endüstri çağında makine-insan arasındaki artan ilişkiler, insana uyumlu çevre, eşya, makine, ofis vs. gibi fiziksel çevre birimlerinin yaratılması çabalarını zorunlu kılıyor. Öyle ki artık sadece fiziksel çevrenin ergonomisinden değil, doğrudan insanın zihnine seslenen bilgisayar yazılımları, Internet, web dizaynı vs. gibi öğelerin de insana uyumundan (Zihinsel algılama, kolay kontrol edebilme ve yönlendirebilme açısından) bahsedebiliyoruz.
ERGONOMİ, birçok bilimsel disiplinin ortak çalışma alanı olan (Başta mühendislik, mimarlık, tıp, fizyoloji, anatomi, psikoloji, sosyoloji olmak üzere) bir yaklaşımlar bütünüdür. Tüm bu bilimsel disiplinler, ortaklaşa bir insana uyumlaştırılmış ideal makine-çevre sisteminin arayışı içindedirler. Elbette ki bu arayışın temel amacı, sadece insanın kendisiyle barışık uyumlu bir çevrede yaşaması değil, en önemli üretim faktörü olan insan gücünün (ya da işgücünün) rahat, kolay ve sağlıklı bir şekilde üretim ve ekonomik faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlayan makine, teçhizat, ofis, fabrika düzeni vs.nin yaratılması isteğidir.
Ergonominin en önemli prensibi, işleri insana uyarlamaktır. Ergonomi disiplinler arası bir çalışma alanıdır. Çalışmalarını fizyoloji, psikoloji, antropometri ve değişik
mühendisliklerin teorilerine dayandırır. Ergonominin konusu, İNSAN - MAKİNE - ÇEVRE ilişkileridir, Hancock' a göre de Ergonomi, insan-makine düşmanlığını, insan-makine sinerjisine dönüştürmeye çalışan bir bilim dalıdır.
Ayrıca insanın verimli çalışması, en iyiyi üretmesi ve ekonomik faaliyetlere en etkin şekilde katılabilmesi, bu ideal uyumun yakalanabilmesine bağlıdır.
17. Ulusal Ergonomi Kongresi' kent Turizmine de katkıda bulunacaktır. Çünkü KONGRE ve FUAR gibi, benzeri her türlü etkinliğin oluşturduğu turizm faaliyetleri özellikle gelir getirici yönüyle, tüm dünyada, özel bir ilgi görmektedir. Bütünleşik yönü iyi değerlendirilebildiği takdirde, toplantı turizminin sağladığı yararlardan, tüm kesimler faydalanacaktır. Eskişehir, kongre turizmini geliştirmeyi hedefliyorsa, İlde yapılacak her kongreye katılanları memnun etmek zorundadır. Çünkü katılımcıların memnuniyet arttıkça, kongreler yoğunlaşacak, kongre turizminin Eskişehir'e, katkısı da artacaktır.