
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESOGÜ VE REKTÖR ADAYLARI
Türkiye, rektörlük seçimlerinde kıyasıya, bir yarış yapılır. Ayrıca ülkemizde, rektörlük cazibeli bir makam gibi görülür. Protokolde, yeri var. Milyonlarca liralık bütçeyi kontrol ediyor, binlerce öğrenci ve öğretim üyesini idare eder. En önemlisi de bulundukları kampusun tek insanıdır.
Mevcut yasaya göre, rektör adayı belirleme seçimlerinde en fazla oy alan 6 aday YÖK'e bildiriliyor, YÖK de, keyfine göre bu sayıyı 3'e indirip, Cumhurbaşkanına gönderiyor. Cumhurbaşkanı da bunlardan herhangi birini, rektör olarak atayabiliyor...
Ülkemizde, rektörlük seçimleri, demokratik seçim yapılsa da inandırıcı değildir. Çünkü seçim yapılır ama bu seçimin hiçbir önemi yoktur. Çünkü ülkemizde, en çok oy alan değil, en az oy alan da atanabiliyor. Yani Cumhurbaşkanı, kimi layık görürse, o rektör oluyor.
Ağustos ayrı içinde, ESOGÜ rektörlük seçimleri var. Adaylar belli oldu. Bu adaylardan biri de Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' dur. Kendisi ile 4 Haziran günü yaptığımı görüşmede, ciddi bir çalışma içinde bulduk. Özelikle de rektör olduğunda, neler yapacağının hesabı içindedir. Ciddi, iddiaları, hedef ve projeleri var.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN, ESOGÜ' de" ÖĞRETİM YAPISI" , ÖĞRETİM KALİTESİ", üzerindeki, bugün ve geleceğe yönelik projeleri, örnek teşkil edecek niteliktedir. Bu alandaki çalışmalar, öğretim kalitesi için önemli, hatta diğer çalışmalarında, olmazsa olmazıdır.
ESOGÜ' de, öğretim kalitesini artırmak için, öğretim üyesi başına öğrenci sayısı, dört yılın sonunda 30 öğrenci, yardımcı öğretim üyesi başına, 25 öğrenci ve Öğretim Kalitesi alanında, ülkemizde ik on üniversite içinde, yer alması hedefleri arasındadır.
ESOGÜ' de, yayın veriminde, hedef, öğretim üyesi başına yayın sayını, orta vadede 1.0'e ve uzun vadede (4 yılın sonunda) 1.3'e çıkarmayı hedefliyor.. Yayınların atıf oranını da orta vadede 0.5'e ve uzun vadede de 0.7'e çıkartılacaktır.
Sayın Prof. Dr.. Hasan TOSUN, şayet rektör seçilirse, dört yıl içinde, 30.000 öğrenci ve "ÖĞRETİM GELİRLERİ" nde, stratejik hedef, 500 milyon TL" ödenektir. Ayrıca dört yılsonunda, 6 000 lisansüstü öğrenci ve bunun da en az 2 400'ünün doktora programlarında, yer alması düşünülüyor.
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, PROJE VERİMİ" çerçevesinden stratejik "TÜBİTAK- santez" 50 ve uzun vadede (4 yıl) 75 olması ve proje, alanında, üniversite puanı 180 olacaktır.
Elbette proje ile ilgili hedefle tutar mı, bekleyip göreceğiz ama düşünülmesi bile başlı başına bir başarıdır. Ayrıca geleceğe bakmak, vaat ve sözle olmaz."PROJE ÜRETMEK" gerekir. Çağımızda toplumlar, zengin ve yoksul diye ayrılmıyor. Proje üretebilen, üretmeyen diye sınıflandırılıyor. Ülkelerin, bölgelerin, şirketlerin, kurum/kuruluşların, zenginliği, bünyelerindeki, "PROJE " ile ölçülüyor.
Sayın Prof. Dr. TOSUN' un, yenilikçilik, girişimcilik ve tercih edilebilirlik stratejisinde, ESOGÜ' yü, dört yılın sonunda, yenilikçilik-girişimcilik ve tercih edilebilirlik alanında, ülkemizdeki ilk 10 devlet üniversitesi arasına taşımaktır
Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, ekibi birlikte, ESOGÜ' yü, "ARAŞTIRMA ÜNİVERSİTESİ" olmasını ve tüm alanlarda orta vadede 670 puanla, ülke sıralamasında ilk 15, 4 yıl sonunda, 715 puanla ilk 10 içinde yer almasını hedefliyorlar.
Alsında bu başarılmayacak bir hedef değildir. ESOGÜ' de, yapılacak olan AR-GE çalışmalarındaki sorunların çözümü, pekala ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede sabırlı bir uygulama ile evrensel düzeyde çözüme ulaştırılabilir. Ayrıca Ar-Ge çalışmalarında, en önemli sorun, evrensel düzeyde bilim üretebilme potansiyeline sahip doktoralı elamanlardır. Ancak bu elamanlar, ülkemiz ve yurt dışındaki üniversitelerde yetiştirilebilir.
Sayın Prof. Dr Hasan TOSUN; ESOGÜ Ziraat Fakültesi' ndeki çalışmaları ile Amerikan üniversite modeli "Market Model University" = "Pazar Temelli Üniversite" kavramsallaştırılmasını hatırlatmıştı. ESOGÜ' de, tüm fakültelerde, bu kavram ve yöntem yaygınlaştırılır mı bekleyip göreceğiz.
ABD üniversitelerinde, çağdaş şirket modeline göre tasarlanan modelin, amacı "karı maksimize etme" kuralına uygun işlemektedir. Bu kapsamda "öğrenci-üniversite", "üniversite-toplum" ilişkisi ve en önemlisi akademik içerik, bu kurala göre yapılandırılmıştır. Bu modelin hedef olarak alınması, ESOGĞ' yü, üretken hale getirirken, diğer üniversitelere örnek teşkil edecektir.
ESOGÜ rektör adayları, Rektör Sayın Prof. Dr. Hasan Gönen ve Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN, ESOGÜ' de yapılan rektörlük yarışını, seviyeli ve örnek bir şekilde, proje, en önemlisi de çağdaş bir üniversite yapma bazında yapmaları, umut vericidir.
Kutluyoruz.