4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ESOGÜ VE TÜLOMSAŞ İŞBİRLİĞİ

Çağımızda, her alanda mücadelenin, ana öğesini ve kalkınmanın temelini, teknoloji üretebilen ve bilgiye sahip olan, yüksek seviyede eğitilmiş toplumlar oluşturmaktadır. Bilgiye sahip olmak ve bu bilgiyi teknoloji üretimine dönüştürebilmek için de üniversitelere ve sanayiye, önemli görevler düşmektedir.
Çağımızda Üniversitelerin, temel görevi, eğitim ve öğretim hizmetleri vermek, diğer yandan da temel ve uygulamalı alanlarda, araştırma yapmaktır. Yapılan araştırmaların, temel amacı ise, bilgi ve teknoloji üretilmesi ve mevcut bilgilere, yenilerinin katılmasıdır. Üniversitelerin yaptıkları araştırmaların çoğunluğunu, temel araştırmalar, bir kısmını ise uygulamalı araştırmalar oluşturmaktadır
Üniversite-sanayi işbirliğinin, iyi işleyebilmesi için üniversitelere, bir anlamda mali özerklik sağlanmalı, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, üniversiteler devlet tarafından sağlanan bütçelerinin bir kısmının, sanayiye yapılacak projelerden sağlanması için de gerekli kanun ve yönetmelikler çıkarılarak, üniversitelerin sanayi ile işbirliğine yönlendirilmeleri sağlanmalıdır
Üniversiteler tarafından, yürütülen uygulamalı araştırmalar ile sanayinin problemlerine pratik çözümler getirirken, diğer taraftan da yaptıkları eğitim-öğretim faaliyetleri ile sanayinin, ihtiyaç duydukları, Araştırma-Geliştirme (Ar-Ge) personelini yetiştirmekte, diğer yandan da araştırma yaparak, sanayinin ihtiyaç duyacağı alanlarda bilgi üretmeye çalışmaktadırlar.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ, bu gelişmelerin farkındadır. O nedenle de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü ile Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi arasında, raylı sistemleri ilgilendiren ve AR-GE ile eğitim dahil tüm konularda, işbirliğini amaçlayan bir protokol imzalandı.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ, birlikte, AR-GE çalışmaları yürüterek demiryolu sektörünün, ihtiyaç duyduğu, ürün, sistem ve hizmetler için, yurt dışına bağımlılığı azaltmak, sektörün gereksinim duyduğu araştırmacı, eğitmen ve uzman personelin yetiştirilmesine olanak sağlayacak ortamlar oluşturmaktır.
Bu işbirliği ile ESOGÜ ile TÜLOMSAŞ' ın, mevcut imkanları birleştirilerek bilimsel, teknolojik ve ekonomik yönden, gelişmeleri ve raylı sistemlerle ilgili, eğitmen ve uzman yetiştirmek hedeflenmektedir.
İşbirliği, diğer üniversitelere ve sanayi kuruluşlarına da örnek teşkil edecek niteliktedir. Çünkü yapılan araştırmalar sonucunda, ülkemizde üniversite-sanayi işbirliğinin yeterince tesis edilemediği ve işletilemediği görülmüştür.
TÜLOMSAŞ ve diğer sanayi kuruluşları, ister teknoloji transfer edilsin, isterse teknoloji üretilmeye çalışılsın, her iki durumda da yetişmiş insan gücüne ve bilgi birikimine ihtiyaç vardır. İki unsurunda kaynağı ise üniversiteler ve eğitim kurumlarıdır. TÜLOMSAŞ, ESOGÜ ile işbirliği yaparak, bu imkanı raylı sistemlere sağlamıştır.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ işbirliği, en çok öğrencilerin, bireysel gelişimleri, açısından fayda sağlayacaktır. Ayrıca teorik bilgilerini, pratiğe aktarabilecekler, tecrübe ve deneyimde kazanacaklar. Gerçeğe çok yakın bir İş tecrübesi elde edecekler.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ işbirliği, demiryolu üretiminde lokomotif, vagon, tramvay gibi sektörlerde ihtiyaçları olan, bilgi desteğini sağlamanın, yanı sıra inovasyon ve AR-GE desteği almak açısından önemlidir.
İşbirliği ile TÜLOMSAŞ, doktora ve mastır öğrencileri için de bir eğitim merkezi olacak iki kurum arasındaki işbirliğinin, neticesi olarak Eskişehir'in, demiryolu araçları üretim merkezi olmasının sağlanarak, dünya demiryolu araç pazarından mümkün olduğunca, çok pay almasını da sağlayacaktır.
İşbirliği, ESOGÜ' nün, demiryolu mühendisliği konusunda çalışma yapan, öncü üniversiteler arasında yer almasını sağlayacak. Raylı sistemler sektörünün, ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ, raylı sistemlerle ilgili ulusal ve uluslararası ortak AR-GE kapsamındaki projelere birlikte katılacak, raylı sistemlerle ilgili bilgi birikimi ve hafıza oluşturulması içi, ortak politika ve yöntemler belirlenecektir. Ayrıca sektörün gelişmesine katkı sağlamak için de karar vermede ve standart belirlemede, ülkemizin raylı sitemlerde, ihtiyaçlarının karşılanmasında, birlikte çalışmalar yapılacaktır.
TÜLOMSAŞ, Sayın AVCI döneminde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip hayata geçiren, bir şirketimiz oldu. Ayrıca TÜLOMSAŞ' ı, yaşamaya değer, anlamlı bir ortam haline getirmek ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden, tam olarak yararlanmak için, kurumda, hummalı bir çalışma var. ESOGÜ ve TÜLOMŞAŞ işbirliği de, önümüzdeki yıllarda her ik kesimi de ulusal ve global pazarlarda, söz sahibi yapacaktır.
ESOGÜ ve TÜLOMSAŞ yönetici ve ekiplerini kutluyoruz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi