
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
ESOGÜ'DE STRATEJİLER UMUT VERİCİDİR
Geçen hafta Perşembe günü, İl Müftüsü, Sayın Abdullah Ceyhan ve hayırsever insanımız Sayın Tafur Bayar'la birlikte, ESOGÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. Fazıl Tekin' i ziyaret ettik. Görüşmedeki, açıklamalar ve yapılan öneriler, özelliklede kurumun, stratejileri üniversite ve Eskişehir açısından umut verici idi.
Sayın Prof. Dr. Tekin' in, Eskişehirli olması, kariyerini Eskişehir' de elde etmesi, uzun yıllar Anadolu ve Osmangazi üniversitelerinde görev almasını, büyük bir avantaj olarak gördük. Mantıklı düşünceleri ile de güven verdi. Ekip çalışmasını ön planda tutuyor. İki rektör yardımcısını belirlemiş ve diğer birimlerde de ekibini belirleme gayret ve cabası içindedir.
Sayın Prof. Dr Tekin, ESOGÜ' yü, kendi varlığında, yalnız kendi kendisine karşı sorumluluk taşıyan bir kurum olarak görmüyor. Milletin alın yazısının, sorumluluğunu da millet önünde ve tarih önünde taşıyan bir kurum olarak tanımlıyor.
Ülke ve kentin, kültür değerlerini, hep öncelikli tutuyor. Teknoloji içinde araştırma geliştirme çalışmalarını olmazsa olmaz konumda görüyor. Üniversite bünyesinde, "Eskişehir Araştırma Merkezi" kurma girişimi ise kent kültürü, "AR-GE" çalışmaları ve teknoloji açısından umut vericidir.
ESOGÜ' de hedef, evrensel boyutta bilgi üretmek, bilimsel, teknolojik ve kültürel birikimin egemen olmasını sağlamak, toplumun gelişmesine katkıda bulunacak aydın ve yaratıcı, düşünebilen insanlar yetiştirmektir. Ayrıca eğitim ve araştırma için ilave kaynaklar yaratarak, eğitim kalitesini sürekli yükseltmektir.
Üniversitelerin, Türk toplumunun kültür değerlerini, fikri ve manevi hayatını, ön planda tutması ve milli benliğimize uygun nesiller yetiştirmeleri gerektiğini söyledi.
Sayın Prof. Dr. Tekin, milli ve manevi değerlere sahip ve benliğimize uygun nesiller yetiştirilmesi isteğinde haklıdır. Ülke ve Eskişehir'deki ortak, değerlerin kaynağı farklı kültürlerdir. Kültür geliştikçe, medeniyetin ilerlemesine yol açar. Bu özelliği dolayısıyla kültür millî, medeniyet ise evrenseldir. Bir başka yönü ile medeniyet aklın, ilmin ve tekniğin ürünüdür. Medeniyet, kültürün eseri ve sonucu olduğu için kültürde öncelik, medeniyette sonralık vasfı ağır basar.
Ayrıca ESOGÜ' de, çok başarılı çalışmalar oluyor. Ancak bugüne kadar da yerel, ulusal ve uluslararası alana yansıtılamıyordu. Sayın Prof Dr. Tekin, bunun farkındadır. Tanıtımla ilgili hedefleri de umut vericidir.
Görüşme de, "Yunusemre" ile ilgili gelişmelerde konu edildi. Yunusemre etkinliklerinin, "Mevlana etkinlikleri" gibi sürekli, kalıcı ve sonuç alıcı bir şekilde gündemde kalması için, ciddi bir çalışma yapılması ve etkinliklerin, kurumlaştırılması ve halka mal edilmesi gerektiği üzerinde fikir birliği oluştu.
Sayın Prof. Dr. Fazıl Tekin, Üniversite-kurum/kuruluşlar, Özellikle de Üniversite- sanayi işbirliğinin, Üniversite, ülkemiz ve kent açısında zorunlu ve yararlı olduğu görüşünde.
Aslında ülkemizdeki üniversite-sanayi iş birliği, çok yakın bir sürede gündeme gelmiş bir konudur. Bu iş birliği sanayinin gelişmiş olduğu bölgelerde, hızla gelişirken, geri kalmış bölgelerde ise yok denecek kadar azdır.
Oysa dünyada, üniversite sanayi işbirliği ile ilgili örnek çalışmalar var Üniversite Sanayi İşbirliği uygulamalarına örnek olarak Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi verilebilir. Hatta Cambridge ve Oxfrod üniversitelerin tarafından, araştırma sonuçlarının ticaret haline getirilebilmesi için, teknoloji transfer şirketi kurmuştur.
Ülkemizde de, İTÜ ve ODTÜ gibi büyük üniversiteler tarafından başlatılmış olan teknopark organizasyonları, başka üniversiteler tarafından da hayata geçirilmeye başlanmıştır. İnanıyoruz ki ESOGÜ, bu alanda da başarılı performans sergileyecektir.
Aslında Eskişehir'deki ATAP A.Ş, üniversite-Sanayi işbirliğinde, önemli görevler üstlenebilir. Özellikle de Eskişehir' i ve ODTÜ' deki teknopark organizasyonlarını, çok iyi tanıyan, ATAP A.Ş Genel Müdürü, Tümgeneral Sayın Aydınmakine, bu alanda bir şanstır.
Sayın Prof. Dr. Tekin' i, ülke ve kent bazında her türlü işbirliği yanında, ESOGÜ' de, akademik ve idari yapılanma kriterlerini belirleme ve bu kriterler çerçevesinde, yeni bir organizasyon yapısı oluşturma çalışmalarında kararlı gördük.
İnanıyoruz ki ESOGÜ' de, alınan ve alınacak olan tedbirlerle, eğitim, nitelik ve nicelik açısından, daha da geliştirilecek, işlerlik ve verimlilik artırılacak, Üniversite, yerel, ulusal ve uluslararası bazda hak ettiği yeri mutlaka alacaktır.