4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

ETKİLİ VE KALİTELİ EĞİTİM

Ülkemizde, nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamada, meslek liselerinin önemi büyüktür. Çünkü mesleki eğitim, ülkemizin kalkınması için, vazgeçemeyeceğimiz bir unsurdur. Sistem içinde, yetiştirdiğimiz insan gücünün, üstün niteliklere sahip olmasını, gelişen bilim ve teknolojiye uyun sağlamasını istiyorsak, bu elemanları gerçek iş koşullarında, yaparak-yaşayarak, öğrenme esasına göre, yetiştirmek zorundayız.
Ülkemizde, üretim, enerji ya da hizmet sektöründe, meslek liseleri mezunlarının istihdamında, çok geniş imkânlar vardır. Nitelikli ara eleman yetiştirmek için, çağın gerektirdiği bilgi ve beceriyi kazandırmak üzere hazırlanmış olan meslek liselerindeki dersler, en son teknoloji ve teknikler kullanılarak, hem teorik ve hem de uygulamalı olarak veriliyor. Bu yöntemi başarı ile uygulayan, Eskişehir' de, meslek liselerimiz var.
Bu meslek liselerimizden biri de, Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi' dir. Pazartesi günü, meslek lisemizin, Harita-Tapu-Kadastro Alanını ziyarette bulunduk. Bölüm Şefi Sayın Sabahattin Çetin, Öğretmenler, İsmet Ant, Kader Dayan. Muharrem Ayan Özlem Taşpolat ve Sadık Bilki'le sohbet etme fırsatı bulduk. Çalışmalarda, takım ruhunu, ön planda tutuyorlar. Bu ruhla da belirlenen hedeflere, doğru ilerliyorlar ve detaylara takılmadan bütüne bakıyorlar. Takım ruhu anlayışına, bir şablon gibi oturan, "BİRİMİZ HEPİMİZ, HEPİMİZ BİRİMİZ İÇİNDİR" felsefesi ile hareket ediyorlar.
Alan Şefi Sabahattin Çetin ve öğretmenler arasında, eğitim konularında, görüş ve anlayış birliği var. Bölüm de bireysel, grupça ve sınıfça çalışmalar yapılıyor. Öğrenciler, neyi ve niçin öğreneceğinin bilincindedir. Ayrıca öğrencilere, eğitim-öğretim etkinliklerinde, planlanma, uygulanma ve değerlendirilme konularında, geniş çapta katılma olanağı sağlanıyor
Harita Tapu-Kadastro Alanı, yaptıkları eğitim, ülkemiz, insanımız ve öğrenciler için, çok şey ifade ediyor. Çünkü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, tüm sektörler için çok önemli bir kurumdur. Türkiye genelinde, üretim, kamu ve hazine taşınmazlarının envanterinin çıkartır. Kentsel alan ve arazi düzenlenmesi yapar. Arsa ve arazi kullanımının denetlenmesi, toprağa bağlı kredi piyasasının geliştirilmesi, ihtilafların araştırır, rasyonel yatırım planlamalarını yapar. Mera-yaylak-kışlaklarının korunması ve uygun kullanımı, turizm planlaması, kıyı kullanımı, mülki ve idari sınırların belirlenmesi hususunda uygun çözümler bulunmasını sağlar. Gecekondu sorununun çözümüne ciddi katkıda bulunur.
Elbette böyle geniş bir alanda, hizmet yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin yapılabilmesi için de iyi eğitim alarak yetişmiş insan gücüne ihtiyaç vardır. O nedenle de Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Harita-Tapu-Kadastro alanı, önemli bir eğitim birimimizdir.
Harita-Tapu Kadastro Alanının amacı kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektöre, harita ve kadastro alanında meslek elemanı yetiştirmektir. Bu bölümler okuyan gençlerimiz, Tapu kadastro Genel Müdürlüğü birimleri yanında, , madencilik, şehircilik, belediye hizmetleri, tarım, ormancılık, milli savunma, turizm, yapı, yol, su, elektrik, deniz, hava ve kara ulaşımı, haberleşme, petrol ve doğal gaz boru hattı, kamulaştırma gibi alanlarda iş bulma olanağı vardır.
Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Harita-Tapu-Kadastro Alanı, etkili, nitelikli, kaliteli ve uygulamalı eğitim veriyor. Bölümde, eğitim programı, teknolojik gelişmeler paralelinde, değişen ve yenilenen ihtiyaçlara cevap verecek şekilde güncel tutularak hazırlanmaktadır. Özellikle de İlimizdeki 17. Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde görevli idarecilerin derslere girmesi, bölge müdürlüğü ile sürekli işbirliği, Harita- Tapu ve Kadastro Alanın da eğitimdeki kaliteyi, daha da yükseltiyor.
Etkili ve kaliteli eğitim sunulan öğrencilerimiz, için Eskişehir, ESOGÜ veya Anadolu üniversite bünyesinde, Harita-Tapu Kadastro Meslek Yüksek Okulu açılmalı veya mevcut meslek yüksek okullarında bu alanda bölüm açılmalıdır. Öğrencilere, bu imkân sağlandığı takdirde, Kurum/ kuruluşlar ile özel sektöre, harita ve kadastro alanında daha kaliteli meslek elemanı yetiştirilirken, mezun öğrencilerin iş bulma şansları daha da artacaktır.
Ayrıca Tapu Kadastro Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan öğrenciler, hemen devlet memuru olabiliyorlar. Hem de Kamu Personel Seçme Sınavı'ndan, kaç puan aldıklarına bakılmaksızın, sınava girmiş olması yeterli oluyor. Elindeki sınav sonuç belgesini gösterip, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü bünyesinde, devlet memuru olarak, işe başlıyorlar.
Aslında ESOGÜ ve Anadolu Üniversiteleri, mevcut Meslek Yüksek Okulları bünyesinde, Harita-Tapu-Kadastro bölümü açabilirler. Bu hususta, iki üniversitemizde de yeterli imkânı ve altyapı vardır. Yeter ki üniversite yönetimleri açılması için, gerekli girişim ve fedakârlıkları yaparak, gençlerimize, bu imkânı sağlasınlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi