
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
FRİG VADİSİ VE TURİZM
Foca’ da, turizmle ilgili sohbette, Eskişehir, özelikle de “Frig Vadisi” de konu oldu. Sohbete katılanlar, bu vadinin, turizme kazandırılması gerektiği hususunda, hemfikir oldular.
Aslında yıllardır, Frig Vadisi’ nin, turizme kazandırılması, gündemde oldu ama bir türlü turizme kazandırılamadı. Hatta Frig Vadisi’ni gezenler de Frig Vadisi’ nin, güzellikleri karşısında, turizme kazandırılmaması yönünde, müşteki oldular.
Nitekim Op. Dr. Coşkun KAYA “Sakarya başı-Han Yer altı şehri- Yazılıkaya- Seyit Battal Gazi Türbesini gezdik. Keşke Frigya vadisini, bir bilenle, daha çok vakit ayırıp gezebilseydik. Eskişehir, sadece park ve müzelerden, ibaret değildir, bu bölgelere, daha çok devletin ilgi göstermesi gereklidir. Bence yerli halk için, belediyeler, şehir dışına gezi turları düzenleyeceğine, bu bölgelere, Eskişehir halkı için, rehberler eşliğinde, turlar düzenlenmeli. “ sözleri, ilgilerce dikkate alınır mı zaman gösterecektir.
Yıllar önce de Yazılıkaya’ yı, gezerken, bir uzman da "FRİG Vadisi, Kapadokya dan daha güzel, bu güzellikler, niçin turizme kazandırılmıyor, anlamak çok güç" demişti.
Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir illeri sınırları içinde yer alan ve "İkinci Kapadokya" olarak nitelenen, Frig Vadisi, yıllardır, tanıtım çalışmalarıyla, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini bekliyor ama bu yönde, bir çalışma, yok denecek kadar azdır.
Yıllardır, Eskişehir, Kütahya ve Afyon ilerlideki ilgililer, kendi aralarında, “Frig Vadisi" ile ilgili toplantılar yapıyorlar. Ancak bu toplantılarda, ne gibi kararlar alıyorlar veya nasıl bir strateji izleyecekler bilinmiyor. Ancak açıklamalarında, frig Vadisi’nin, turizme açılacağı, hep söyledi. Bu söylemler, bir türlü hayata geçirilemedi.
Elbette Frig Vadisi’ nin, turizme kazandırılmasında, her üç ildeki kurum/kuruluşların, hatta sivil toplum örgütlerinin, özellikle de belediyelerin ve esnaf ve ticaret odalarının, sorumluluğu da vardır. Ancak Eskişehir’ e, gelen turistler, kent içindeki “Arkeoloji” müzesini bile gezmiyorlar. Turistik geziler, Belediyeleri gerçekleştirdiği parklar, müze ve diğer hizmetlerle sınırlı tutuluyor.
Frig Vadisi’ nin, turizme kazandırılmasında, öncelikli göre İl Turizm ve Kültür müdürlüğü ile Anakent Belediyesine, ciddi görevler, düşmektedir. öncelikle Eskişehir’ de, vilayet ve belediyeler tarafından, “Turizm Danışma Büroları” açılmalı, bu bürolar tarafından, rehberler eşliğinde, Frig Vadisi, turları düzenlenmelidir.
Frig Vadisi, “DOGA TURİZMİ” açısından, ideal bir bölgedir. Ancak Eskişehir’ de, Frig Vadisi ve diğer alanlarda,, doğa turizmini, hayata geçirmek için, öncelikle bölgelerde yapılacak, doğa turizminin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, bir "MASTER PLAN" mutlaka hayata geçirilmelidir. Eskişehir için, yapılan veya yapılacak olan "Doğa Turizm Planları ", hem bölge, hem de bölge dışından gelecek, yatırımcı için de rehber olacaktır.
Son yılarda, yayla turizmi de, Türkiye’de, en çok sözü edilen turizm şekli olarak ortaya çıkmaktadır. Yaylalar, doğal güzellikleri, etnolojik ve diğer çekicilik yaratan özelikleri ile ekoturizme yönelik, kulanım ve ekonomik kar olanakları sunmaktadır. Yayla Turizmi Eskişehir’ de de hayata geçirilebilir.
Eskişehir’in, 2013-2023 yılları arasını kapsayan,"DOĞA TURİZMİ MASTER PLANI" gerçekleştirildi. Ancak elle tutulur ve gözle görülür, bir doğa turizm faaliyeti yoktur. Oysa son yıllarda, doğa turizmine, merak arttı, insanlar bilinen ve kalabalık yerlere gitmek yerine, artık bakir, sessiz ve muhteşem manzaralara, sahip yerler arıyor,
FRİG vadisi ile ilgili, Turizm Mastır Planı çalışması yapılması konusunda yeterince hemfikir olan Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illeri, çeşitli vesilelerle, bunu dile getirmelerine rağmen, beklenen somut bir gelişme olmadı. Mastır Plan çalışmaları, bir an önce FRİGKüM tarafından, ivedilikle ele alınmalıdır.
Frig Vadisi’nin, turizme açılabilmesi için, ulaşım, konaklama, dinlenme ve benzer tesislerinde, yapılması zorunludur. öncelikle, bu bölgelerdeki yerel değerlerin, turizme kazandırılması veya yerleşim alanlarındaki kültür değerlerinin, bölgenin ekonomisinin motoru olabilmesi için, bilinçli bir tespit, eğitim ve kültür değerlerini, geliştirme çalışması şarttır.
Ayrıca Eskişehir, Kütahya ve Afyon’ da, “Turizm Tanıtma ve Pazarlama” büroları açılmalıdır. Bu bürolar, Frig Vadisi ile ilgili olarak, yerel, ulusal ve uluslararası alanda tanıtım ve pazarlama faaliyetleri, yürütürken diğer illerdeki turizm büroları ve seyahat aceleleri ile de işbirliği yapmalı, Frig Vadisi’ ne, turlar düzenlenmelidir.
Turizm gelirleri, ülkemiz ve Eskişehir’ in, eğitim, sağlık, ulaşım, adalet, güvenlik hizmetlerinin gelişmesine de katkı sağlamaktadır. O nedenle de Firg Vadisi, bir an önce turizm hizmetine sunulmalı, ivedilikle de Frig vadisinde turizm alt ve üst yapıları, gerçekleştirilmesi içinde, Vilayet, belediyeler, hatta meslek odaları ve diğer sivil toplum örgütleri, üzerlerine düşen görevleri, yerine getirmelidir. çünkü turizm, bacasız fabrikadır.