4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GENÇ TİYATROCULAR, PROFESYONELLERİ ARATMADI

Gençlerin, serbest zamanlarını sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerle değerlendirmek, bilgi ve beceri sahibi olmalarına yardımcı olmak amacıyla Ülkemiz genelinde, Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bünyesinde, faaliyet göstermek üzere, "Gençlik merkezleri" oluşturulmuştur. Bu merkezlerde, çeşitli etkinlikle yapılır.
İlimizde de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüz bünyesinde, bir Gençlik Merkezi oluşturuldu. Çarşamba günü, bu merkezden istifade eden gençlerimiz, Büyükşehir Belediyesi Turgut Özakman sahnesinde, genç yönetmen, Seda SARIKAYA' nın, yönettiği ve sahneye koyduğu, Tanju Kumbaracıoğlu' nun, "İnsanlık S.O.S" isimli traji komik oyunu izledik. Salon tamamen doldu ve pek çok izleyici de geri dönmek zorunda kaldı.
Yönetmen ve oyuncular, tiyatro eğitimi alamamalarına rağmen, başarılı bir performans sergilediler. Büyük beğeni de aldılar. Profesyonel tiyatro oyuncularını da aratmadılar. .
Elbette genç kuşakların, çoksesli müzik eğitimi yanında, ülkemizin kültür kurumları olan, orkestra, opera ve tiyatro gibi sanat kurumlarına, sanatçı elaman olmak için, bu alanlarda iyi bir eğim almaları en idealidir.
Nitekim üniversitelerin Tiyatro Anasanat Dalı dört yıllık eğitim programıyla tiyatro ve sinema alanlarında oyunculuk yapabilecek sanatçıların yetiştirilmesini amaçlar. Dört yıllık lisans programı l04 saat pratik, 42 saat teorik olmak üzere toplam l44 saat zorunlu dersi içerir.
Bu eğitim imkânını almayan, ancak bu alanda istekli olan pek çok genç var. Bu gençler tiyatro alanındaki her türlü olanakları ve fırsatları değerlendirerek, oyunculuk alanında başarı olmak isterler. Bunların, büyük çoğunluğunun, profesyonel olmak gibi bir hedefleri de yoktur. Ancak tiyatro alanında yaptıkları her etkinlik, onlara büyük haz verir. Bu insanlarımız, aynı zamanda, tiyatro alanında birer meçhul kahramandır.
Aslında tiyatronun, insan karakterini geliştirmede, ruhsal yönden sağlıklı bir duruma getirmede, büyük katkısı vardır. Tiyatro hem uyarıcı, hem eğiticidir. Ayrıca Tiyatro insanın, kendi ve başkalarıyla, iletişim kurmasını sağlar.
Tiyatronun, bireye ve bireyin toplum içindeki yaşamına, büyük katkıları vardır: Dayanışma hazzını öğretir ve sorumluluk duygusunu pekiştirir; yaşama anlayışını geliştirir; İnsanın kendi benliğinin, ortaya çıkmasını sağlar. Konuşmasını öğretir. Düşünmeyi ve fikri, eyleme sokma becerisini sağlar
Ayrıca her alanda olduğu gibi, tiyatro alanında da amatör olarak çalışan insanlarımızın önünü açmak, ilgi ve isteklerine cevap vermek gerekir Bu alanda öncelikli görev, kurum/kuruluşlara düşmektedir. Eskişehir'de, bu bilinçte olan kurum/kuruluşlarımız var.
Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, bu kurumlarımızda biridir. Bu kurumun bünyesinde oluşturulan Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu bünyesinde yetişen gençler, çalışmaları ile dikkat çekiyor.
Aslında Gençlik ve Spor İl Müdürü Süleyman Arduç' un, İl müdür olarak atandığı günden itibaren, çocuk ve gençlerin, serbest zamanlarını değerlendirmek ve her tür zararlı akımlardan korumak için, ciddi gayret ve caba gösteriyor. Her türlü olanak da istifadelerine sunuluyor. Müdür Yardımcısı Zeki Tekin' in, rehberlik ve denetiminde yapılan etkinliklerden ise pek çok genç ve çocuk istifade etmektedir. "İnsanlık S.O.S" traji komik oyun da bu etkinlikler çerçevesinde sahneye kondu.
Oyun yönetmeni, Seda SARIKAYA, halan Anadolu üniversitesi öğrencisidir. Ancak tiyatroya karşı, küçük yaştan itibaren büyük ilgisi var. Tiyatro alanında, her olanağı değerlendirir. Bu alanda, her türlü riski de alır. Kendisi gibi, tiyatro sevdalısı gençlere de önderlik yapar. Sahneye koyduğu her oyun için, kendisi ve ailesi, her türlü fedakârlıkta bulunur. En büyük destekçisi de ailesidir.
Seda SARIKAYA' nın, yönetiminde oyunda rol alan, Tuğçe Nur Güryalım, Muhterem Güneş, Gamze al, Fatih kartal, Büşra karargöz, Mehmet yıldırım, Demet çetin ve Kübra yakın, canlandırdıkları karakterde profesyonelleri aratmadılar. Oyun disiplini, akışı, konuşmalar, müzik, özellikle de oyun içindeki işbirliği, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Dikkatimizi çeken bir gelişme de, Turgut Özakman Sahnesi' nin Müdürü Sayın Özan Serter' in, amatör tiyatro oyuncularına sahneyi, tahsisi etmesi idi. Bu işbirliği, sürekli ve kalıcı olur, amatörce çalışan gençlere, her türlü imkân tanınırsa, önünüzdeki yıllarda, pek çok amatör tiyatro oyuncusu, sahnelere kazandırılmış olacaktır.
Etkinliğe, katkıda bulunan herkesi kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi