4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GENÇLİK MERKEZLERİ

Eskişehir'de, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, çocuk ve gençlerimiz açısında, önemli mekândır. Bu merkezde, gençlerimiz, serbest zamanlarını, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler yaparak değerlendirmektedir. Ayrıca Gençlik Merkezi, gençleri, bilgi ve beceri sahibi yapma yanında, gençlik faaliyetlerini, planlamak, programlamak, yönetmek, denetlemek, değerlendirmek ve geliştirmek gibi de bir görevi vardır.
Gençlik Merkezinden, 12 - 24 yaş grubu arasında öğrenim gören ve görmeyen tüm gençlerimiz yaralanmaktadır. Merkezde, madeni eşya işletmeciliği, ağaç oymacılık ve ağaç yakma, model uçak çalışmaları, takı tasarım, ahşap boyama, kumaş boyama, alüminyum folyo, gibi el işleri ön plandadır. Satranç, izcilik, doğal ve tarihi çevreyi koruma ve öğrenme çalışmaları, yanında, Çevre koruma, eğitsel çalışmalar, sempozyum, konferans, panel, Bilimsel ve teknolojik çalışmalar, Bilgisayar internet, Araştırma ve buluşlar, Amatör TV, radyo ve telsizcilik, dil eğitimi, gibi etkinlikler de yer almaktadır.
Gösteri ve kutlamalar, festivaller, belirli gün ve haftalarda da etkinlikler düzenlenmekte, il bazında, bu alandaki etkinliklere de iştirak edilmektedir. Ulusal bayramlara ve il ve ilçelerin, kurtuluş günleri kutlamaları, değişik branşlarda spor karşılaşmaları, resim şiir karikatür slogan ve benzeri, Tiyatro, fotoğraf ve benzeri, Temizlik, Ağaç dikme, İlaç, kitap gazete ve benzeri toplama, zararlı alışkanlıklarla mücadele de önem verilen çalışma alanlarıdır.
Çevre, huzurevi hastane yetiştirme yurdu ve benzeri ziyaretler, Resim, heykel çinicilik fotoğrafçılık karikatür, el sanatları gibi, sosyal ve kültürel faaliyetlere de merkezde yer verilmektedir. Özellikle de tiyatro çalışmalarında, mükemmel performans sergileniyor.
Yeterli midir? Elbette değildir. Çünkü Eskişehir' de, iki üniversitede ve diğer örgün eğitim kurum/kuruluşlarında, çok fazla öğrenci olması dolayısıyla, pek çok gençlik sorunu, kent gündemdedir. Ayrıca örgün eğitimdeki gençlerimizin, serbest zamanlarını geçirebilecekleri mekânlar kentte yok denecek kadar azdır. Gençler, vatandaşın insafına bırakılmış durumdadır. Üstelik ne vilayet, ne de belediyeler ve üniversiteler, gençlerin sorunlarını, yeteri kadar dikkate almadıkları gibi, serbest zamanlarını değerlendirecek imkân ve olanları, sağlamak için, gayret ve caba da göstermiyorlar. .
Oysa gençlerimizi, her türlü zararlı gelişmelerden korumak ve serbest zamanlarını da en iyi şekilde değerlendirmelerini sağlamak için, ulusal eylem planı kapsamında, gençleri odak olacak, mekânlar ve aktiviteler, Eskişehir geneline hakim olmalıdır. Vilayet, belediyeler üniversiteler, ve işletmeler, gençlere yönelik, her girişimi ve gelişmeyi, dikkate almalıdır.
Yine gençlerle ilgili hedeflerde, özellikle de "Gençlik Merkezleri"nde, maddi ve manevi, katkıda bulunma, iletişim ve diyalog, ortak çalışmalar yapma, genç, aile ve toplum arasında etkili bağlar kurma gibi etkinlikler ve çalışmalar, öncelikli olmalıdır.
Gençlerin, ilgi, istekleri doğrultusunda, aktivite içinde ve aktivite dışında uygulanmak üzere, içinde yaşanılan çevreye ve kente açılan, bilimsel, sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda, kapsamlı bir aktivite programı hazırlanmalı, Ulusal, küresel ve yerel bazdaki gelişmelere göre sürekli yenilenmeli ve gençlerin de düzenli ve sistemli katılımı da sağlanmalıdır.
Gençlik Merkezlerinde, proje geliştirme ve uygulama anlayışı ile gençlerin katılımcı, bir biçimde sorumluluk alacağı proje çalışmalarına, öncelik verilmelidir. Proje geliştirme ve uygulama çalışmalarında, gençler aktif biçimde rol almalıdır. Merkezden sosyal çevreye yayılan projeler yoluyla, yenilikçi yaklaşım ve anlayışların denenmesine zemin yaratılmalıdır. Gençler; merkezde ve çevrede araştırıcı, yapıcı ve geliştirici bir vizyonu ve misyonu üstlenebilmelidir.
Yine Gençlik merkezlerinin çalışmalarında, "TOPLUM KATILIMI" ön planda olmalıdır. Bu sağlandığı takdirde, gençlik merkezlerindeki hizmetler daha verimli hale gelir. Özellikle de karar verme sürecine, toplum katılımı olması halinde, alınan kararların, icraata yansıtılması daha kolay olacaktır.
Toplumdaki kaynaklar, harekete geçecek, hizmetlerin maliyetlerini düşecek, Halk Gençlik merkezleri ve icraatları üzerinde, bilgi sahibi olurken, daha da bilinçlenecektir.
Eskişehir' de, Vilayet, Anakent, alt belediyeler, üniversiteler, ilçe belediyeleri, işletmeler, işadamlarımız ve halkımız, çocuklara ve gençlere yönelik yatımlara, özellikle de, "Gençlik Merkezleri" ne, maddi ve manevi, katkıda bulunmalıdır. Çünkü insana yapılan yatırım, en iyi yatırımdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi