4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

GİRİŞİMSEL RADYOLOJİ BİLİM DALI

ESOGÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, ağızdan beslenemeyen kritik hastaların, damar yolu ile beslenmelerine olanak sağlayan, "Parenteral Besleme Ünitesi" yenilenerek kullanıma açıldı. Tıp Fakültemiz, Dekanı Sayın Prof. Dr. İhtiyar, Önümüzdeki aylarda da, "Girişimsel Radyoloji Bilim dalı" gerçekleştirileceğini söyledi. Bu Bilim dalı, Eskişehir ve çevre iller için, önemli bir imkândır. Özelliklede bu bilim dalının sahip olacağı, "Biplan anjiyografi cihazı", ile pek çok hastalık, ameliyatsız tedavi edilebilecektir.
Anjiyografı teknolojisi sayesinde, girişimsel radyologlar onkoloji, genel cerrahi, kalp damar cerrahi gibi, bir çok dahili ve cerrahi branşta, tümör, kanamaya yol açmış anevrizma (damardaki baloncuklaşma), idrar veya safra kanalları hastalıkları, vücut boşluklarında biriken sıvıların boşaltılması ve bacaktaki varisler gibi, çok geniş bir spektrumda hastalıkların sonuç alıcı tedavilerini yapılmaktadır.
Çağımızda, girişimsel radyoloji, tıbbın, hızla ilerleyen bir dalı olup, radyolojinin tedavi edici bölümüdür. Girişimsel radyologlar, görüntüleme kılavuzluğunda, minimal invaziv yöntemlerle perkütan (ciltten girilerek) ve endovaskuler (damar yolu ile damar içinden) tedaviler yaparak, diğer klinik branşlara birçok konuda yardımcı olmaktadırlar.
Girişimsel radyoloji tedavilerinin, en önemli özelliği, daha önce ameliyatla yapılan bazı tedavilerin, ameliyatsız yapılmasıdır. Bu tedaviler, ameliyathanede yapılmaz; anjiyografı ünitesinde yapılır. Tıp fakültemizin, bu üniteye sahip olması için destek verilmelidir.
Bu sistemde, genellikle anestezi (narkoz) gerektirmez, sadece bir iğne deliğinden yapılır, vücutta bıçak izi olmaz, hastanede yatış suresi kısalır. Hastalar genellikle, aynı gün evine gönderilir. İşlemler daha kolaydır ve işleme bağlı riskler daha azdır. Normal hayata dönme süresi, çok daha kısadır.
Girişimsel Radyoloji Bilim dalına, kurulması ile kanser hastalarına da girişimsel radyolojik tedavi yapılacaktır. Bunun içinde, Girişimsel radyoloji onkoloji (kanser) hastalarında, iki ana bölgede hizmet sunacaktır. İlki, onkoloji tedavisine destek olan işlemler, ikincisi ise Doğrudan kanser tedavisi yapan işlemlerdir.
Dijital Anjiyografi Ünitesi' de, beyin ve kalp dışı, damar hastalıklarının, tedavisi de yapılacaktır, Bu işlemle de damar hastalıkları atardamar, ya da toplardamarı tutabilir. Atardamar ve toplardamar darlık ve tıkanıkları, diyabetik ayak yarası, kanamaya neden olan balonlaşma (anevrizma), anormal damar yumağı (AVM), anormal damar bağlantıları (AVF), boyun şahdamarı (karotis arter) darlıkları tedavi edilecektir.
Aort anevrizması (Göğüs/Karın Ana Atardamar Balonlaşması)ile ilgili tedavilerde yapılabilecektir. Anevrizma vücudun, herhangi bir damarında olabilir .Aort anevrizması vücuttaki en büyük atardamarın (göğüs ve karın bölgesinde) balonlaşmasıdır. Tedavi edilmedikleri takdirde, yırtılarak ciddi iç kanamaya ve çoğunlukla ölüme neden olabilirler. Açık ameliyat yapmaksızın anjiyografık yöntemler ile genişlemiş damar içine stentli suni damar (stentgrefît) yerleştirilerek anevrizma tedavisi başarılı bir şekilde yapılabilecektir.
Merkezde, Miyom tedavisi de yapılacaktır. Miyom rahim içinde gelişen, iyi huylu tümördür. 35 yaşın üzerindeki her 3 kadından birinde, miyom vardır. İleri yaşlarda, sıklıkla cerrahi olarak tüm rahmin çıkarılarak tedavisi yapılırken, genç yaş grubunda miyom tedavisi, hem ameliyatla, hem de ameliyatsız olarak anjiyografık embolizasyon ile yapılabilecektir.
Bu ünitede, Varikosel tedavisi de gerçekleştirilecektir. Varikosel testislerdeki kanı boşaltan toplardamarların, çeşitli nedenlerle genişleyerek varisleşmesidir. Sperm sayısını azaltıp, kısırlığa yol açabilir. En çok bu nedenle, tedavi edilir. İki tedavisi vardır: Ameliyatla bu damarların kapatılması, ya da anjiyo ile bu damarın tıkanmasıdır.
Bu sistemle, diyaliz hastalarının, damar yolu sorunlarım giderilecektir. Diyaliz fistül damarları, zaman zaman daralabilir, pıhtılaşıp tıkanabilir, kol şişliğine, parmaklarda uyuşma, ya da yara oluşmasına neden olabilir. Diyaliz hastalarındaki fıstüllerde, görülen tüm daralma ya da tıkanmalar, anjiyografi ile tedavi edilir
Eskişehir, Kütahya, Afyon, Bilecik il ve ilçeleri, yaklaşık 1.5 milyon nüfusu barındıran bir hinterlanda sahiptir. Dolayısıyla verilecek sağlık hizmetinin büyüklüğü ve kapsamı hesaplanırken, bu nüfus yoğunluğu, göz önüne alınmalıdır. Bu veri ışığında, ESOGÜ Tıp Fakültesi Girişimsel Radyoloji bilim dalına kurulması ve planlanan anjyografı ünitesi, bu nüfusun sağlık ihtiyacına, cevap verecek büyüklük ve nitelikte olması gerekir.
ESOGÜ, Tıp Fakültemiz ve araştırma ve uygulama hastanesinin, modem teknik cihaz ve ekipman ve yöntemlere, sağlık donanımına, sahip olması, ulusal ve uluslararası düzeylerde, kabul edilebilen ölçütlere uygun, hekimlerin yetişmesine de ciddi katkıda bulunacaktır. Yeter ki Eskişehir, özelikle de, hayırsever insanlarımız, Tıp Fakültemize sahip çıksın, modem teknik cihaz ve ekipman alımına da imkanlar ölçüsünde, katkıda bulunsunlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi