
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
GMS BAZ İSTASYONLARI!
Köşemize gelen e-mailler içinde, Baz istasyonları önemli yer tutar. Halkımız, bu alanda tedirgin. Nitekim bir okuyucumuz, " Apartmanımızın, damında Baz İstasyonu var. Her gün ölüm korkusu içindeyiz..."diyerek, köşemizde kaygılarına yer verilmesini istemiş.
Okuyucumuz haklı, Fatsa İlçesi'nde yaşayan Osman Güvenlap, Baz istasyonunun kaldırması için yargıya başvurdu. Asliye Hukuk Mahkemesi 2006 yılında, "...gerek davacı bakımından gerekse çevre binalarda yaşayan insanlar bakımından sağlık açısından büyük endişeler taşıdığı, bu yerde oturanların psikolojik olarak yaşamını olumsuz biçimde etkilediği, bunun da insanların psikolojik yapısında tedirginlik ve ümitsizlik yaratacağı, davacının eşinin de kanser hastalığı sebebiyle, ölümü karşısında davacının zarar gördüğü mahkememizce değerlendirilmiştir." Diyerek, Baz istasyonunun faaliyetinin durdurulmasına ve bulunduğu yerden sökülmesine karar verdi. İlgili firmanın temyize başvurması üzerine de Yargıtay 4'nci Hukuk Dairesi' de, yerel mahkemenin verdiği kararı onayladı.
Aslında, Baz istasyonunun kurulabilmesi için, kat maliklerinin oybirliği ile almış oldukları bir karara ihtiyaç vardır. Çünkü Baz istasyonu kurulan alan, istasyon sahibi şirketin kullanımına terk edilen ortak kullanım alanıdır. Eğer, apartman kat maliklerinin tamamının rızası olmaksızın bu alanının kullanımı terk edilmiş ise Kat Mülkiyeti yasasına göre geçersiz bir işlem vardır. Bu nedenle bir başvuru halinde, Sulh Hakimi baz istasyonunun kaldırılmasına karar verecektir
Öte yandan Baz istasyonları, yıllardır tartışma konusu. Sözel ve yazılı basında, çok şey söylendi ve yazıldı. Ancak tartışmalar ve yorumlarda bitmediği gibi, daha da arttı. İlgili firmalar, GSM istasyonlarının zararı yok derken, halk ve bazı yetkililer, hatta yargı zararı olduğunu söylüyor. Belediyeler ise bu tartışmaları seyrediyor.
Elbette GSM istasyonları hakkında, halk bilgilendirmez, Çevre Bakanlığı'nın genelgesinde, " okul, hastane, kışla gibi kamuya açık yerlerde, hatta meskun mahalde" Baz istasyonu kurulamaz" ifadeleri yer alırsa, halk kaygılanacak ve tepki de gösterecektir.
Yine bahçesine GSM istasyonu kurulan Yargıtay, çalışanları arasında kanserden ölme ve kansere yakalanma vakaları olması üzerine, GSM İstasyonunu kaldırttı ve apartmanlarda kurulan GMS istasyonlarının, kaldırılması gerektiğine de karar verdi.
Öte yandan Ankara da, Ülkü Üstüner, isimli bir vatandaş, komşu apartmana kurulan baz istasyonunun kaldırılması istemiyle, operatör firmayla, apartman yönetimi aleyhine dava açtı. Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Temyiz üzerine, dosyanın geldiği Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, istasyonun kaldırılmasına karar verdi.
Gerekçesi ise, " Yararlı bir hizmetin karşılığı olarak, ölüm kabul edilemez." İdi.
Öte yandan 1995 yılında, ABD'de Başkanı Clinton'un yayınladığı bir genelge ile, evlerin, okulların, hastanelerin damlarına ve yakınlarına cep telefonu anteni dikilmesini yasaklamıştı. ABD'de 1996 'de çıkartılan bir yasa ile de, antenlerin nerelere dikileceğinin eyalet kent konseyleri tarafından belirlenmesi istenmişti.
Yine GSM istasyonları ile ilgili bir yazımızdan sonra, TURKCELL tarafından, 20.10.2000 tarihli şahsıma gelen cevabı yazının ekin de, T.C Ulaştırma Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik, ODTÜ-TÜBİTAK, BİLTEN ekibi tarafından yapılan ölçüm sonuçları ve Ericsson' un elektromanyetik dalgalar hakkındaki kitapçığı gönderilmişti.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi yerleşkesinde yer alan, GSM baz istasyonları çerçevesinde, 06.07.2000 ve 12.07 2000 tarihlerindeki ölçümler sonu, TÜBİTAK, ODTÜ-BİLTEN ekibi tarafından hazırlanan raporda " ,bu konu ile ilgili olarak yayınlanan birçok rapor ve makalede, elektromanyetik alan şiddetlerinin, belirtilen limit değerlerinin altında kaldığı sürece, canlılar üzerinde zararlı bir etkisi gözlenmemiş" ifadesi yer almıştı.
Sonuç olarak GSM İstasyonları, radyasyon üretir. İnsan sağlığı üzerinde etkisinin de hem evet, hem de hayır, en dikkat çeken etkisi ise, limitler aşıldığı zaman da zararlı olduğu, GSM firmaları tarafından da ifade edilmektedir.
Devlet yetkilileri, GSM İstasyonlarının zararı var mı, yok mu, bir karar vermek zorundadır. Çünkü insanlarımız, gerçekten de kaygılı ve huzursuz. GSM firmaları ise tepkilerden rahatsız. Maalesef gelişmiş ülkelerde, yıllar önce tartışılıp karara varılan konular, bize teknoloji transferinden veya insanlarımız zarar gördükten sonra, gündeme getiriliyor. Ancak iş işten geçiyor, fatura da çok ağır oluyor...