
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
HALKA RAĞMEN...
10.02. 2009 tarihinde Afyonkarahisar Valiliğinde, frig Vadisi ile ilgili toplantı yapıldı. Toplantıya, Afyon Valisi Sayın İMGA, Eskişehir Valisi Sayın KILIÇLAR ve Kütahya Valisi Sayın KOCATEPE yanında, ilgili vali yardımcıları, İl Genel Meclisi Başkanları, İl Özel İdaresi Genel Sekreterleri, İl Kültür ve Turizm Müdürleri ve Üniversitelerin ilgili öğretim üyeleri katıldı. Toplantı da Frigya Vadisi, konusunda ortak çalışmaların belirlenmesi ve programa bağlanması hususunda kararlar almışlardı.
Toplantıda, alınan kararlara göre de: Üç ili kapsayan kalkınma birliği kurulacak, üç ilin ilgili vali yardımcıları, Eskişehir' de, bir araya gelerek birlik taslak tüzüğü hazırlayacaklar, birliğe İl özel İdareleri, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının da katılacak, diğer kurum/kuruluşlardan da, personel ve teknik destek alınacaktı.
Frig Vadisi' nin, bilimsel çalışmaları yanında, Web Sitesi, tanıtım materyalleri ve haritaları hazırlanacak, Frig Vadisi içinde, koruma amaçlı imar planı yapılacak, Frig kültür yolu için, Kültür Turizm Bakanlığınca, daha önce yapılan çalışmalar, devam ettirilerek, üç il arasında yol bağlantısı sağlanacaktı.
Afyonkarahisar Valiliği'nde, gerçekleşen toplantıda alınan karar gereği; Eskişehir Vali Yardımcısı Aydın TETİKOĞLU, Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Ömer ADAR, Kütahya Vali Yardımcısı Sefa ÇETİN ve ilgili kurum temsilcileri, 18. 02. 2009 tarihinde Eskişehir'de toplantı yaptı Toplantıda, Dağlık Frigya bölgesinin, bir bütün içerisinde ele alarak kurulacak olan birliğin, taslak tüzüğü hazırlandı!
Bütün bu gelişmeler, Frig Vadisi için umut vericidir. Ancak Frig Vadisi'nde yaşayan "HALKA RAĞMEN", alınan kararlarda ve düşünülen projelerde, hatta Frig Vadisi'nin, turizme kazandırılmasında, başarılı olmak mümkün değildir.
Nitekim 21.03 2006 tarihli yazımda "...son yıllarda, Eskişehir, Kütahya ve Afyon ilerlideki ilgililer, kendi aralarında, "Frig Vadisi" ile ilgili toplantılar yapıyorlar. Ancak bu toplantılarda, ne gibi kararlar alıyorlar veya nasıl bir strateji izleyecekler bilinmez ama halka rağmen, Frig Vadisi'nin, turizme açılması veya bölgenin turizm merkezi, olması da çok zor." demiştik. Bugüne kadar da frig Vadisi ile ilgili, onlarca toplantı yapıldı, karar alındı. Ancak gelinen nokta ortadır. Çünkü yapılan bu toplantılarda, halk yoktu. Frig Vadisi turizme kazandırılmak isteniyorsa, isteniyor. Mutlaka Frig Vadisi ile ilgili tüm gelişmelerde halk ön planda olmalıdır. Alınan kararlarda, her üç il kamuoyun da tartışmaya açılmalıdır
Ayrıca Frig Vadisi' deki gelişmelerin, hızını ve niteliğini doğru kavramak, geleceğini de doğru yönlendirmek için, öncelikle de bir "MASTIR PLAN" a, ihtiyaç vardır. Bölge için yapılacak bir "Mastır Plan", hem bölge halkı, hem de yerel ve bölge dışından gelecek olan yatırımcı ve turistler için, rehber olacaktır.
Diğer yandan Frig Vadisi ile ilgili tüm çalışmalara, "TOPLUM KATILIMI", "Ortak Payda" ve "Ortak akıl" gibi kavramlar hakim olmalıdır. Her proje öncesi, mutlak fizibilite çalışması yapılmalı, bölge için, gerekli her türlü örgütlenmede ve yapılacak projelerde, halktan kişi/kişiler de bulunmalıdır.
Frigya Vadisi'nin, Frigler dışında, Hitit, Lidya, Pers, Roma, Bizans ile Selçuklu ve Osmanlı Türk Uygarlıklarına ait, tarihi ve kültürel değerlere de sahiptir. Frig Vadisi' nin Tarihi Milli Park ilan edilerek, koruma altına alınması, hem ülkemiz hem de dünya kültürel değerlerine sahip çıkılması açısından, evrensel bir sorumluluk taşımaktadır. Bu nedenle de Frig Vadisi' nin, milli park olması için gerekli girişimde bulunulmalıdır.
Frig Vadisi' nin, turizme kazandırılabilmesi için, toplum katılımı şarttır. Bölge halkının, birey veya grup olarak, frig Vadisi ile ilgili planlama ve uygulama sürecine katılımı hem bir halk, hem de bir ödevdir.
Frig Vadisi ile ilgili, her türlü çalışmada toplum katılımı sağlanırsa, Frig Vadisi ile gerekli olan her türlü ihtiyaç, daha uygun şekilde karşılanacak, Kaynakların, harekete geçmesi sağlanacak, Frig Vadisi ile ilgili her türlü çalışmada maliyetler düşecek, bölge halkları gerek, Frig Vadisi, gerekse yapılacak çalışmalarla ilgili olarak, daha da bilinçlenecektir.
Ayrıca bölgeler arasında, işbirliğinin, kalıcı ve sürekli olabilmesi ve her üç bölge insanın da Frig Vadisine sahiplenebilmesi gerekir. Bu nedenle de, dinlenme, ulaşım ve konaklama hizmetlerinin, her bölgeye, adil olarak dağıtılmasına da özen gösterilmelidir. Frig Vadisi ile ilgili çalışmalar, bölgelerin kültür değerlerine göre hazırlanacak olan kültür projeleri ile desteklenmelidir.
Yapılan toplantılar ve alınan kararlar, Frig Vadisi için olumlu gelişmelerdir. Ancak Frig Vadisi ile ilgili çalışmalar, halkla birlikte, ciddi bir planlama, kararlı ve uzun vadede, sabırlı, sürekli ve kalıcı bir uygulamayı gerektirir.