4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HAN İLÇESİ VE DOĞA TURİZMİ

Salı günü, Han İlçesi, Belediye Başkanı, Sayın Erdal ŞANLI' yı' ziyarette, Han İlçesi ile ilgili sorun ve çözümlere, yatkınlığı ve yakınlığı ile örnek bir belediye başkanı olarak gördük. O' na göre verimlilik, düşünce ve güven, koordine edildiği takdirde, her alanda, özellikle de belediye hizmetlerinde, başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur.
Nitekim İller Bankası ve hükümetin yeterli desteği olmadan, tüm kıt imkânlara rağmen, yerel gelirleri zorlayan, Han Belediye Başkanı, Sayın ŞANLI, Han Belediyesi' de, gelecek için güzel çalışmalara imza atıyor. Özellikle çevre duyarlığı ve temizlik çalışmaları, diğer belediyelere, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Han İlçesi hakkında, başkaları ne düşünürse düşünsün, bize göre, Han İlçesi' nin, büyülü iklimi, oturduğu zemini, dağı-deresi, bağı-bahçesi, mamureleri ve meralarıyla, tarihi ve kültürel mirası, o kadar şirin, o kadar sıcak, o kadar yumuşak ve o kadar sihirlidir ki, onun özüne nüfuz edenlerin, Han ilçesi 'ni, unutması mümkün mü?
Görevli olduğumuz dönemlere, Hanlılarla, yaptığımız sohbetleri, hiç unutmadık. Dostlarımız, saf ve temiz hanlılardı. Onlar, bizsiz, bizde onlarsız yapamıyorduk. Yıllarca Hanlıları ve öğrencilerimizi, hep özledik. Yine o yıllarda, Cemile, Zeynep Muhittin ve Fatma kızı nasıl yetiştirebilirim diye, akşamları, beş numaralı lambanın ışığında, biteviye düşündük. Sonuçta da başarılı olduk. Pek çoğu da öğretmen oldu.
Han İlçesinin, güzel insanları, sımsıcak tabiatı ve coğrafî konumu itibarıyla ülkemizin, müstesna beldelerinden biridir. Çok zengin, bir tarihi mirasa sahiptir. Han ilçesi' nin, tarihi, Hititlere kadar dayanmaktadır. Yazılıkaya'daki, Midas Şehri'nin doğuya bakan yamaçlarındaki kayalara işlenmiş, Hitit Rölyefleri, Hitit kalıntılarıdır. Bu nedenle ilçe, Hititler döneminde, yerleşim gördüğü kesindir. (MÖ 3500)
Tarihi ticaret ve kervan yollarının (Kral Yolu - Hac, Kervan ve Sefer Yolu (Bağdat Yolu)) kesiştiği bir yerde kurulan Han ilçesi, tarih boyunca . Kakkabocome - Kakkabas - Hüsrev Paşa Hanı - Hanköy - Hüsrev Paşa Köyü - Yenihan (Çamlıbel - Kızılkilise) - Çifterlû (Çifteli) - Han Barcunlu, adaları almış, 1990 yılında çıkan ilçelik hakkındaki kanun ile de HAN olarak belirlenmiştir.
Han İlçesi'nde, 11 yıl sürdürülen kazılarda, bölgenin, Roma Dönemi'ne ait, mekânları, birbirine bağlayan galerilerden oluşan, yeraltı şehri, meydana çıkartıldı. Yeraltı şehrinin, yaklaşık 1.5 km kare kadar bir alanı kapladığı, tahmin edilmektedir.
Han İlçesi' nin, tarihi ve kültür değerlerini, hatırlayarak, adeta nostalji yaşadık. Ayrıca tarihi ve kültürel, mirasını, turizme ve ilçe ekonomisine, nasıl kazandırılabilir sorusunda cevap aradık. Çünkü tarihi ve kültür miras, gerçek bir katma değerdir.
Katma değer yanında, Han İlçesi'nin, Tarihi ve Kültürel mirasının, turizme kazandırılması, istihdam da sağlayacaktır. Çünkü turizm, gelişimine ve talebin yoğunluğuna bağlı olarak, ekonomide istihdam etkisi yaratır. İlçede, turistik talebin yoğunlaştığı dönemlerde, işgücü talebi de artarak, istihdam yoğunluğunu etkileyecektir.
Ayrıca çağımızda, turizmden, ekonomik faktörler, kadar sosyal ve kültürel faktörlerden de etkilenir. Turizminin, kültür turizmi oluşu, turistte daha derin iz bırakır. O mutlu anılardan, arda kalabilecek güzellikler, hatıra veya hediyelik eşyalar, kişiye birçok güzel şey hatırlatır. Han İlçesi'nde, insanı hayran bırakan, öyle el sanatlarımız var. El sanatlarını, turizm endüstrisi içerisinde sunmak, Han İlçesi'nin, halkı için, hem bir övünç ve vesilesi, hem de bu işlerle ilgilenen Han İlçesi halkına, bir gelir kaynağı olacaktır.
Han İlçesi, sınırları içindeki doğal güzellikler, tarihi ve kültürel miras, Han İlçesi'nde, iç göçün durması ve "DOĞA TURİZMİ" için, biçilmiş kaftan. O nedenle de Eskişehir olarak, doğa turizmine, gerekli yatırımlar yapılmalı, uygun tanıtımlar sağlanmalı. Doğa turizminin, getirileri konusunda, bir bilinç oluşmalıdır. Çünkü çağımızda, doğa turizminin, maddi getirisi yüksektir.
Han İlçesi'nde, sürdürülebilir kırsal/doğa turizminin gelişmesi için, İlçedeki biyolojik çeşitlilik, kültürel ve tarihi miras korunmalı, Yöre halkının, el sanatları geliştirilerek, yerel değerler, turizme kazandırılmalıdır. Özelliklede çevrenin, fiziki yapısı korunmalıdır.
Hülasa Han İlçesi' nin, tarihî ve kültürel zenginliği, özelliklede yer altı kenti, doğası, sürdürülebilir Doğa Turizmi ve ilçe ekonomisi açısından, önemli bir imkândır. Yeter ki bu alandan İl ve ilçe bazında, gayret gösterilsin...
Ayrıca Han Belediyesi'nde, hizmetler, insan odaklı olarak gördük. Karar ve uygulama süreçlerinde şeffaf, İlçe ile ilgili, kararlarda katılımcı, hizmetlerin yürütülmesinde, adaletli ve tarafsızdır. Ayrıca kaynakların kullanımında, tutumlu, çevreye karşı duyarlıdır.
Kutluyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi