4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HARÇLAR DOLAYLI VERGİ OLDU

Anadolu Üniversitesinin, Türk Dünyası Başkenti Ajansı'na, 300 milyon TL katkıda bulunduğunu söyleniyor. Söylentiler, ne kadar doğru bilinmez ama Anadolu Üniversitesi Açık öğretim Fakültesi'ne kayıtlı öğrencilerin, üniversiteye, harç parası olarak ödedikleri paranın, ilk etapta 500, milyonu, ikinci etapta ise 450 milyonu da Maliye Bakanlığına aktarılmıştı.
Anadolu Üniversitesi' nin, AÖF' nin, kayıt paralarının, bütçeye aktarılması için, TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, gerekli değişiklikler, CHP'li milletvekilleri karşı oy kullanmalarına rağmen, AKP'li, komisyon üyeleri tarafından, kabul edilmişti.. Hülasa AÖF' nin, kayıt parasını, dolaylı vergiye dönüştürülmüştü. .
Oysa Açık Öğretim Fakültesi'ne, kayıt parası ödeyen öğrencilerin tamamına yakını, ya sabit gelirli, ya da yoksuldur. Yardıma muhtaç kesimdir. Bu insanlarımızdan, fazla para almanın, hiçbir mazereti olmadığı gibi, kabul edilir bir tarafı da yoktur..
Hatırlıyorum da geçmişte, örgün eğitimi, puanı tutmasına rağmen, Açık Öğretim Fakültesi'nde okumak isteyen bir kızımız, Bir kurumda bir memur eşliğinde, idarecisinin odasına ağlayarak girdi. Babasının, felçli ve evlerinin de kira olduğunu, o nedenle de kayıt parası temin edemediğini söyledi.
Kendisine, parayı temin edeceğimizi söyledik. Öncelikle Açık öğretim Fakültesi' ne telefon ederek, yoksul öğrencilere kolaylık gösterilip, gösterilmediğini sordum. İlgili Dekan Yardımcısı, Fakültenin kesinlikle, böyle bir uygulamasının olmadığı söyledi
Aramızda para toplayarak, kız öğrencinin, kaydının yapılmasını sağladık.
Türk Dünyası Başkenti Ajansı'na verilen, 300 milyon, hazineye gelir kaydedilen 950 milyon lira, bu şartlardaki insanlarımızdan toplanıyor. Açık Öğretim Fakültesi'nde, kayıt paraları, hazineye ve Türk Dünyası Başkenti Ajansı'na aktarılırken, Yoksul öğrencilere kontenjan sağlamaması ise dikkat çekici olduğu kadar düşündürücüdür de...
Devletin görevi, bu şartlarda toplanan paraları, dolaylı vergiye dönüştürmek değil, fazla toplanan paraları, hak sahiplerine iade edilmesini sağlamak ve gerektiği kadar kayıt parası alınmasını sağlamaktır. Her yıl, aynı tablo yaşadığı halde, YÖK, ve Anadolu Üniversitesi haksız olarak alınan paralara, niçin müdahale etmiyor bilinmez ama Bu duruma mutlaka çözüm bulunmak zorundadır. Çünkü fazla toplanan parlar, dolaylı vergiye dönüştü.
Açık Öğretim Fakültesi'nin, 2014 harçları tüm dersler için, 205 lira olarak gerçekleşti. 2015 yılında, kayıt ücreti, ne olacak ve kayıt parası hangi kıstaslara göre tespiti ediliyor bilmiyoruz ama hazineye, 950 milyon lira ve Türk Dünyası Başkenti Ajansı' na 300 milyon lira aktarıldığına göre öğrencilerden, fazla kayıt parası alınıyor. .
Ayrıca Anadolu Üniversitesi, hazineye ve Türk Dünyası Başkenti Ajansı' na milyonlarca para aktarırken, Kalkınma Bakanlığının desteği ile Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülen, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM) hala hayata geçirilemedi.
Oysa Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi (URAYSİM)'in hem Eskişehir, hem de Türkiye, özellikle de Anadolu üniversitesi için, önemli bir projedir. Çünkü Türkiye, raylı sistemler alanında, çok büyük atılımlar yapıyor. Hızlı tren projeleri ve konvansiyonel hat projeleri gerçekleştiriliyor. Kendi milli trenimizi, yapma projeleri devam ediyor. TÜLOMSAŞ ise büyük atılım içindedir.
Anadolu Üniversitesi, öğrencilerden aldığı kayıt paralar ile hem varlığı sürdürüp, hazineye milyonlarca lira aktarırken, Üniversite bütçelerinin, milyar dolarları bulduğu ABD, Kanada, İsviçre gibi ülkelerde, üniversite gelirlerinin, en büyük kalemini, harçlar değil, özel sektöre üretilen projeler ve danışmanlık hizmetleri oluşturuyor.
Nitekim Siemens, Motorola, Lafarge, Nestle, L'Oreal ve Roche gibi dünya devlerine proje üreten, İsviçre'deki Lozan Federal Teknoloji Enstitüsü (EPFL) bünyesinde öğrencilerin kurduğu ve obezite hastalarına yönelik mide kelepçesi üreten şirket, özel sektöre 120 milyon dolara satıldı. Öğrencilerin laboratuarda geliştirdiği ilk bilgisayar mouse'nu da Logitech firması ile işbirliğine giderek, piyasaya süren üniversite, 500 milyon adet satarak milyonlarca dolar gelir elde etmiştir.
YÖK, Anadolu Üniversitesi, özellikle de AÖF, yoksul ve sabit gelirli öğrencilerden, fazla tahsil edilen, kayıt ücretine, mutlak çözüm bulmalıdır. Ayrıca TBMM Plan Bütçe Komisyonu, fazla paraları hazineye gelir kaydedip, dolaylı vergiye dönüştüreceğine, yasal düzenleme yaparak, ya fazla alınan paraların, öğrencilere iadesini sağlamlıydı., Ya da kangrene dönen soruna, kalıcı çözüm bulmalıydı. Çünkü sabit gelirli ve yoksul öğrencilerden, alınan fazla para, etik değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi