
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
HASTANELER VE KALİTE
Dünyada, her toplumda sağlık, sosyal faktörlerden biri olagelmiştir. İnsan açısından, da sağlık düzeyi, sosyal, ekonomik, üretken yaşam açısından gereklidir.
Ayrıca günmüzde, hastanelerde, verimliliğin iyileştirilmesinde ileri teknolojiden yararlanma, zaman yönetimi, nitelikli personel istihdamı, katılımcı yönetim felsefesi ve etkin maliyet yönetimi ve "HASTA MEMNUNİYETİ", en önemli faktörlerdir.
Hastanelerde, hem sistemin, hem de o sistem içinde, sağlıklılığa bakış ve yaklaşımın, hem bilimsel, hem de toplumsal, sosyal ve insani olarak, "doğru" ve insanın doğasına uygun olması gerektirir. Sağlıklı oImak büyük bir nimetIerdendir. Çünkü, dünyada, mutlu yaşamak, üretmek sıhhatIe mümkündür
Ayrıca hastanelerde, verimliliğin iyileştirilmesinde, ileri teknolojiden yararlanma, zaman yönetimi, nitelikli personel istihdamı, katılımcı yönetim felsefesi ve etkin maliyet yönetiminin, en önemli faktörler olarak gözlenmektedir.
Hastaneler, bireylere sağlık hizmeti sunan, sağlık sisteminin, yapı taşlarıdır Ayrıca hastanelerde, verimliliğin iyileştirilmesinde, en etkin grupların; yöneticiler, hekimler, hemşeriler ve yardımcı personel olduğu da bir gerçektir
Hastanelerde, insanların, sağlık hizmetlerine, eşit şartlarda ulaması gerekmektedir. Tıbbı, kişilerin, herhangi bir ayrım yapmadan, hizmeti vermek , beden ve ruh sağlığını korumak ve iyileştirmek, hastaların acılarını dindirmek ve onları rahatlatmak, öncelikli görevleri arasındadır.
Sağlık hizmetleri pazarlamasında, "KALİTE" önemli unsurlardan biri haline gelirken, çağımızda,sağlık sektöründe, hasta perspektifi, sağlık hizmet kalitesinin, önemli bir belirleyicisi olarak görülmektedir. Yunus Emre Devlet hastanesi, bu kurumlarımızdan biridir.
Yunus Emre Devlet Hastanesi'nden, 2015 yılında toplam, 1.340.000 hasta poliklinik hizmeti almış, 38.100 hasta ameliyat olmuş. Acil Servise müracaat eden hasta sayısı 241.000, görüntüleme sayısı 502.000, bunların 276.000 i rontgen çekimi ve diğerleri ise ultrason, kemiktansitometrke, pet-ct, radyoterapi vb. çekimlerdir.
Hastanede, Açık Kalp Ameliyatı - Koroner Bypass' da yapılmaktadır..
Uyku laboratuarı, Eskişehir' de, ilk kez Yunus Emre Devlet Hastanesinde kurulmuş ve 2010 yılından, bu yana hizmet vermektedir. 9 yatak kapasitelidir. Yıllık ortalama 2400 kişi, uyku laboratuarında, uyku apnesi ve diğer testlerle teşhis edilmekte ve uygun tedavi önerilmektedir. Birçok ilde, 3 ay ile 6 ay arasında verilen randevu, Yunus Emre Devlet Hastanesinde 20 25 gün aralığındadır.
Hastane, teknoloji odaklıdır. Nitekim Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı hastanelerde olmayan, Yanık Ünitesi, Koroner anjiyografi, Girişimsel anjiyografi, Radyoterapi Sintigrafi, Pet-ct, Kardiyo Pulmoner Rehabilitasyon Ünitesi , Spor Hekimliği, Hiperbarik oksijen tedavi merkezi, PUVA hizmeti cildiye hastalıklarında kullanılıyor. Medikal Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi ve Palyatif Bakım Merkezi, Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde mevcuttur.
Ayrıca MR, PET-CT, Sintgrafi, Radyoterapi, Tomografi gibi, yüksek maliyetli tıbbi cihazlarla hastalara hizmet vermektedir. Her yıl, tıbbi cihaz ve teçhizatın sayısı artmaktadır.
Hastanede, kalite ve hasta güvenliği, hasta ve hasta yakınlarının hakları, ekip çalışması, daima ön planda. Hasta ve hasta yakınlarına yapılacak işlemler hakkında, detaylı bilgi verilmekte, uygulanacak tedaviyle ilgili onay alınarak, hastanın tedaviye, uyumu sağlanmaktadır. Uygun fiziksel ortamlarda ve teknolojik olanaklarla, sağlık hizmeti sunulmakta, hasta mahremiyeti, en üst düzeyde korunmaktadır
Yunus Emre Devlet Hastanesi' nde, çalışanların yönetime katılmaları, özendiriliyor. Hastanede hizmetleri, hasta merkezli olarak tasarlanıyor. Hastanede, verimlik ve kalitedeki en önemli pay, hastanede görevli, yönetici, hemşire, hekim ve yardımcı personelindir.
Nitekim Hastane İdari ve mali işler Müdürü, Sayın Ahmet SEÇKİN 'in, icraatı her yöneticiye' de örnek teşkil edecek niteliktedir. O na, göre, verimlilik, düşünce ve güven, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, her alanda başarılı olmak için de hiçbir neden yoktur
Sayın SEÇKİN' e göre, sağlık hizmetlerinin finansmanında, benimsenen modelin verimliliği artırması için, kaynaklar toplanmalı ve kaynak akışında devamlılık sağlanmalı, yeni kaynakların yaratılması, ve risk yönetimi uygulamaları benimsenmelidir.
Sayın SEÇKİN, var olan kaynakları, çok iyi kullanıyor,, gerektiğinde de kaynak yaratıyor. İyi gözlem yapıyor, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişi olarak da tanınıyor
Ayrıca Sayın SEÇKİN' i, işinin de ehli bir yönetici olarak gördük. Sorunu ve ihtiyacı tespit ediyor ve gerekli müdahaleyi yapıp, sorunu çözüyor. Yönetici olarak, koşulları çok iyi değerlendiriyor, Hasta memnuniyetini,de kalite ile eşdeğer tutuyor.
Kutluyoruz.