4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

HASTANELERDEKİ GELİŞMELER UMUT VERİCİ

Eskişehir' de, toplum katılımını sağlayan, Tıp teknolojisinden yararlanan, topluma sunduğu hizmetin kalitesini, sürekli olarak geliştirmeyi hedefleyen sağlık kurum/kuruluşları, dikkatimizi çeker. Bu kurum/kuruluşlarımızın başarılı ve verimli ve çalışmaları yanında, kuruma kazandırdıkları tıp teknolojisini de kamuoyu ile paylaşırız.
Son yıllardaki tıp teknolojisi açısından, Eskişehir' in, önde gelen sağlık kuruluşu haline gelen, Yunus Emre Devlet Hastanesi' ne, geçen ay, bir hastayı ziyaret ettik Bu vesile ile de Baştabip Sayın Zihni Ergün' le, hastane ve sağlık sektörü üzerinde sohbet etme fırsatı bulduk. Kurum da kıt imkân ve olanaklara rağmen, ileri tıp teknolojik hizmetlerde sunuluyor. Bunlardan, Börek taşı kırma-Ürodinami- prostat ve böbrek biopsi ünitesi, Lazerle prostat ameliyatı, Auto-Floranslı Endokopi Ünitesi ve ERCP, Bronkoskopi Ünitesi, Kardiyoloji ve Anjiyo Ünitesi, Göz Bankası ve Kornea Nakil Merkezi, Uyku Laboratuarı, Dijital Röntgen Ünitesi, Görüntüleme Merkezi, gibi birimler, örnek teşkil edecek niteliktedir.
Dikkatimizi çeken diğer bir birimde, "KORUYUCU HEKİMLİĞE" örnek teşkil eden, "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi"dir. Dünya standardına uygun, teknik donanıma sahip bu merkezde, uzman hekimler nezaretinde akciğer, meme, prostat ve servikal kanserlerde erken teşhis hedeflemektedir. Uygulanan tarama, ücretsizdir
Yunus Emre Devlet Hastanedeki bu birim, diğer kurumlara da örnek teşkil etmelidir. Çünkü Türkiye, Sağlık Güvenlik Kurumundaki, açığı kapatmak istiyorsa, "KORUYUCU HEKİMLİĞE "önem vermek, yani insan hastalanmadan, gerekli tedbirleri almak zorundayız Tedavi edici hekimlikle, sorunları çözmek ve artan hasta talebine, karşılık vermek mümkün değildir.
Ayrıca Türkiye' nin, demografik yapısında gerçekleşen değişimler ve yaşlanan nüfus, hastalıkların görünümündeki değişiklikler, yeni tıp teknolojilerin piyasaya girişi, sağlık masraflarındaki büyük artış gibi faktörler, sağlık sektörde faaliyet gösteren ülkemizdeki Sağlık kurum/kuruluşlarının, iş stratejilerinde ciddi değişim yapmalarını zorunlu hale getirdi.
Sağlık teknolojisinde ise gelişim baş döndürücüdür. Teknoloji üreten şirketlerin, piyasaya sunduğu her ürün, neredeyse üretilmesinden kısa bir süre içinde Türkiye'de pazarını buluyor ve bir şekilde kullanıcının, hizmetine sunulabiliyor. Ancak teknolojiye ulaşmada maddi imkânsızlık ve bu teknolojiyi kullanacak personelin yetersizliği, en büyük engeldir.
Sağlık kurum/kuruluşlarında, bu engellerin aşabilmesi için, "TOPLUM KATILIMI" zorunludur. Nitekim DSÖ, 1978 yılında, Alma-Ata, Deklarasyonunda, toplum katılımı TSH yaklaşımının, ön koşullarından biri olarak ilan edilmişti. Yine bu Deklarasyondan, sağlık sektörüne toplumun birey, ya da grup olarak katılımını, hem bir hak, hem de bir ödev olarak düşünmüştür. Türkiye' de halkımız, özellikle hayırsever insanlarımız, sağlık sektöründe düşünülen teknolojileri, kurum/kuruluşlara kazandırmak için katkıda bulunmalıdır. .
Şu bir gerçek ki Eskişehir'deki sağlık kurum/kuruluşları, "HİJYEN" e, büyük önem veriliyor. Bu nedenle de sağlık kurumlarında, enfeksiyon, hastalık kontrolü ve tedbirler, sürekli ve kalıcı hale getiriliyor. Temel izolasyon önlemleri olan, el yıkama ve eldiven takma; veya aynı etkeni taşıyanların beraberce gruplanması, odalara giriş çıkışlar, önlük, yüz, göz koruyucu, maske kullanımı, hasta ile ilgili malzemelerin ayrılması, gibi tedbirler de taviz verilmeden uygulamada tutuluyor.
Sağlık kurumlarımız, enfeksiyonları ve bulaşıcı hastalıkları, önlemek için, teknolojisi en yüksek buharlı, otoklav standartlarını yükseltmenin, haklı gururunu yaşıyor. Üstün teknoloji ile çalışan otoklavlar ve bunların gelişmiş kontrolünü sağlayan ürünler olan "indikatörler", "sterilizasyon kağıdı", "otoklav bandı", "sterilizasyon rulosu" "sterilizasyon zarfları", "poşetleme makineleri", sağlanması hususunda ciddi, bir çalışma sergiliyorlar.
Eskişehir' deki sağlık kurum/kuruluşları, her türlü stratejilerde, kentin demografik yapısı, ekonomik, sosyal ve kültürel özellikleri dikkate alan bilimsel talep tahmini yöntemlerini kullanarak, ciddi bir kapasite planlaması yapmaları ve bu planlamaya göre de gerekli girdi ve olanaklar sağlanmaları ve kullanılmaya da hazır tutmaları, mevcut performansı daha artıracaktır. .
Çağımızda, sağlık kurum/kuruluşlarında, hastanın memnuniyeti, istek ve beklentileri, hizmet kalitesinin değerlendirilmesinde, önemli faktörlerdendir. Özellikle de hasta perspektifi, Sağlık Kurum/kuruluşlarında, sağlık hizmet kalitesinin, önemli bir belirleyicisidir. Özellikle de personeli, verimli hizmet vermeyen, hastayı da memnun etmeyen hastaneler, başarılı performans sergileyemezler.
Hülasa Eskişehir'de, sağlık sektöründeki gelişmeler umut vericidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi