
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
HAYVANLAR KORUNMAYA MUHTAÇTIR
İlk çağlarda, insanlar, hayvanlardan korkuyorlardı. Hayvanlardan, korunmak için evlerini dağların yamaçlarına, kayalıklara kuruyorlardı. Zamanla insanlar hayvanlara ilgi duydu, yaklaştılar. İlk çağda, kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi hayvanları, evcilleştirdiler. Evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu.
Hayvanların, sahiplerine bağlılıkları, hayvan sevgisinin doğup büyümesine yardımcı oldu. Hayvanları seven insanlar, hayvan hastalıklarını, iyileştirmek için çalıştılar. Bugün gelişmiş ülkelerde, hayvan hastaneleri kuruldu. Veterinerler, hayvan hastalıklarını belirleyip iyileştiriyorlar. Kurum/kuruluşlar, hayvan hastalıklarına karşı önlem alınıyor. Hayvanları, hastalıklardan korumak için de aşı yapılıyor.
Ülkemizde, hayvanlar ilgisizlikten, telef olsa da hayvanları, gözeten, bakımı içinde her türlü fedakârlığı yapan, kurum/kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimiz ve insanlarımız var. Bu kurumlarımızdan biri de Tepebaşı Belediyesi'dir.
Tepebaşı Belediyesi, "DOĞAL YAŞAM MERKEZİ" ile diğer belediyelere örnek teşkil edecek çalışmalar gerçekleştiriyor. Merkezde, sokak hayvanlarına kısırlaştırma, sahiplendirme ve tedavi hizmetleri veriliyor. 5199 sayılı kanun gereği, sahipsiz veya küpesiz sokak hayvanları, toplama ekipleri tarafından toplanıp, barınağına getiriliyor. Burada kısırlaştırılıp, kuduz aşısı yapılan hayvanlar, mikroçip takılıp ve kulağına küpe takıldıktan sonra eğer sahiplenilmezse, tekrar alındığı bölgeye bırakılıyorlar.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak, 2015 yılında bu alanda çok başarılı çalışmalar yaptı. Ülkemiz genelinde, bu alanda ilk sıralardadır. 2015 yılı içinde,1399 adet sokak hayvanı kısırlaştırıldı, 1020 adet kedi ve köpek sahiplendirildi,1812 adet kuduz aşısı yapıldı, 837 adet kedi ve köpek tedavi edildi. Kuş, güvercin, leylek, tavşan,yılan ,büyükbaş ve küçükbaş hayvan, normal veya hasta,yaralı köpek-kedi, ilaçlama gibi vatandaşlardan belediyeye getirilen, toplam 4499 şikayet değerlendirilmiştir
Tepebaşı belediyesi hayvanlarla ilgili, "EĞİTİM" çalışmalarını da gerçekleştiriyor. Her yıl okullara ve çocuklara yönelik, hayvan sevgisi, temalı resim yarışması, yılın hayvan severi seçimi, piknik, atlarla binicilik, su kabı dağıtma gibi, çeşitli etkinlikler yapılıyor.
Okullardan toplam 7399 öğrenci, çeşitli tarihlerde, Doğal Yaşam merkezini ziyaret etmiş ve bu gelen öğrencilere, barınak ve burada yaşayan hayvanlar hakkında bilgi verilmiş ve onlara çeşitli ikramlar sunularak, onların her birisinin, birer doğa ve hayvan sevgisi kazanmış bir kişi olarak uğurlanmaya çalışılmıştır. Ayrıca 65 okula gidilip, toplam 3624 öğrenciye, sokak hayvanları ile ilgili eğitim verilmiştir. Yine Doğal Yaşam Merkezin, 17451 vatandaş ziyaret etmiştir.
Tepebaşı Belediyesi, ilaçlama faaliyetleri de örnek teşkil edecek niteliktedir. Bu yıl 150000 hektar açık alan, sivrisinek uçkun, larva ve karasineğe karşı ilaçlanmıştır. Kapalı alan olarak, okul, cami ve ev ve işyeri olarak toplam 369 adet yer çeşitli haşerelere karşı ilaçlanmıştır. Ayrıca bu sene yoğun olarak, çeşitli meskenlerde, fare mücadelesi yapılmıştır.
Eskişehir' de, hayvanlarla ilgili sorunlarda var. Özellikle de bu duruma ildeki diğer belediyelerin, Tepebaşı Belediyesi gibi, konuya önem vermemesinden kaynaklanmaktadır. Eskişehir' de,. Tepebaşı Belediyesi' nin sokak hayvanlarına karşı yaptığı, bu çalışmalara rağmen, sokak hayvanı sorunu, gittikçe büyüyor. Her sene sokak hayvanı, popülasyonu azalacakken çoğalıyor. Bunun en büyük nedenlerinden birisi, çevre il,ilçe ve kırsal alandan, yoğun bir şekilde kent merkezine kedi ve köpek bırakmalarından kaynaklanıyor.
Çevre belediyelerin, hayvanlarla ilgili çalışmaları, yetersiz kalıyor. Yasa, sokak hayvanlarının, sağlık ve diğer yönlerden, sorumluluğunu, belediyelere verilmiş ama bu konuda çalışma yapmayan belediyelere, ne gibi bir yaptırım uygulanacağı belirtilmemiştir. Bu işler, sadece barınağı olan belediyelere, yüklenilmiş durumdadır.
Ülkemizde, Sokak hayvanlarının, bakım, besleme, sağlık ve barınma gibi, ihtiyaçların karşılanamamaktadır. Pek çoğu da bakımsızlıktan, hayatını kaybetmektedir. Bunun için, 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu, yeniden gözden geçirilmeli ve görevlerini yapmayan kesimlere, caydırıcı cezalar verilmelidir.. Ayrıca sokak hayvanlarını kısırlaştırmak, sahiplendirmek, popülasyonu azaltmak ve sokakta kalanlarında, yaşam kalitesini yükseltmek için, kurum/kuruluşlara, yasal görev verilmelidir.
Şu bir gerçek ki Tepebaşı Belediyesi, "İNSAN" ve "HAYVAN" odaklı çalışmaları ile ülkemizde, en başarılı Belediyesidir. Belediye,"Sağlıklı Toplum" ve "Sağlıklı Çevre" hedeflerine ulaşmak için, insana, çevreye ve sokak hayvanlarına, duyarlı bir biçimde, çalışmalarını yürütüyor. Özellikle de hayvanları koruma da Sayın Dt. ATAÇ, Veteriner İşleri Müdürü Sayın SELEK ve ekipleri, diğer belediyelere, örnek teşkil edecek çalışmalar yapıyor.
Sayın Dt. ATAÇ ve ekibini kutluyoruz...