4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İNÖNÜ ZAFERİNİN, 86.YILDÖNÜMÜ KUTLANIYOR

86 yıl önce, Yunan ordusu, Bursa ve Uşak'tan hareket ederek, Eskişehir ve Afyon yönünde askeri harekâta başlamıştı. Amaçları, Eskişehir'i, ele geçirip demiryolu ulaşımını kontrol altına almak, sonra da Ankara'yı işgal ederek, TBMM'yi dağıtmaktı.
Türk ordusu, Yunan ordusunu, İnönü'de karşıladı. Albay İsmet, komutasındaki düzenli Türk ordusu, 10 Ocak 1921'de kendinden, üstün imkânlara sahip olan Yunan ordusunun ileri harekâtını, İnönü'de durdurmuştu.
İnönü'de kazanılan bu zafer, yeni kurulan Türk devletin durumunu güçlendirmiş, en önemlisi de Türk halkına büyük bir moral ve ümit vermişti. Ayrıca işgalciler karşısındaki mücadelenin düzenli bir ordu ile yapılabileceğini kanıtlamıştı. düzenli ordu kuvay-ı milliye tartışması son bulurken, T.B.M.M.'nin otoritesini güçlendirmiş, saygınlığını da arttırmıştı.
İnönü Savaşları, milletin düzenli orduyu isteyenler ve istemeyenler diye ikiye bölündüğü bir dönemde, düzenli ordunun, önemi ortaya çıkarak, T.B.M.M. açısından kurtarıcı ve rahatlatıcı oldu. Ülkemizde, ordu ve meclis otoritesi kuruldu. Dünya devletlerinin yeni kurulan Türk devletine bakış açısı değişti.
Yunanlıların, I.İnönü savaşında, kaybettikleri prestijlerini yeniden kazanmak ve Eskişehir - Kütahya -Afyon gibi stratejik bölgeleri ele geçirerek, Türk ordusunu daha fazla güçlenmeden yok etmek için, yeniden harekete geçtiler.
Yunan ordusu, bütün cephelerde taarruza geçti. Hareket karşısında Batı cephesi komutanı İsmet İnönü, Eskişehir'in kuzeybatısına yığınak yapmış ve düşmanı yine İnönü mevzilerinde karşılamayı kararlaştırmıştı. Düşman etkili taarruzlar yapmışsa da, Türk ordusunun, başarılı taarruzu üzerine geri çekilmek zorunda kaldı.
II. İnönü zaferinin, İtilaf devletleri üzerine önemli etkileri oldu. Zafer T.B.M.M'.de ve Anadolu'da sevinçle karşılandı. Rahmetli İsmet İnönü, Paşalığa yükseltildi. En önemli gelişme ise, Türk askerinin sayı ve mühimmatça üstün olan, Yunan ordusunu dize getirmesi, milletin, T.B.M.M. hükümetine ve orduya olan güvenini arttırdı.
İnönü Savaşlarından sonra İtilaf devletleri, tarafsız olduklarına dair bir bildiri yayınladılar. Fransa, T.B.M.M. hükümetiyle görüşmelere başladı. İtalyanlar, Anadolu'yu terk etmeye başladılar. Yunanistan'ın en büyük destekçisi konumunda olan, İngiltere' nin tutumunda değişmeler görüldü. Malta adasındaki, Türk tutukluların bir kısmı serbest bırakıldı. Yunanistan işgal altında bulundurduğu, Kocaeli bölgesinden çekildi.
II. İnönü savaşının da, zaferle sonuçlanması üzerine Atatürk, İsmet Paşa'ya bir kutlama telgrafı çekerek, "...Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin tersine dönmüş talihini de yendiniz. İstila altındaki talihsiz topraklarımızla beraber bütün vatan, bu gün en ücra köşelerine kadar zaferini kutluyor" diyerek taltif etmiştir.
İnönü Zaferi, Çanakkale Zaferi kadar önemlidir. Bugün Eskişehir'i, ziyaret edecek olan Başbakan Sayın Tayyip Erdoğan veya yetkili bir bakanın, törenlere katılmasını isterdik. Hükümetin, bu törene de, Çanakkale Zaferi törenleri kadar, önem vermesini beklerdik. Çünkü Kurtuluş Savaşı'nın, çok kritik bir döneminde kazanılan İnönü Zaferleri, bir inanç ve kararlılığın ürünüdür. Ayrıca Türk Milletinin, makûs talihi de bu zaferle yenilmişti.
Bugün, Hükümetten beklenen ilgi, katkı ve destek olmasa da, İnönü Zaferlerinin 86. yılı kutlamaları, Bozüyük Metristepe' e, Bilecik Valiliğince hazırlanan programlarla ve İnönü ilçesinde yapılacak etkinliklerle kutlanacaktır.
İnönü İlçesi' de, Atatürk Alanındaki törende, Atatürk Anıtı' ne çelenkler konacak, saygı duruşunda bulunulacak, İstiklal Marşı ve Bayrağın göndere çekilmesine müteakip, Eskişehir Valisi, 1.Hv. K. ve Garnizon Komutanı ve İnönü Belediye Başkanı, tarafından törene katılanların ve halkın Zafer Günü'nün kutlayacaktır.
Daha sonra da, konuşmalar yapılacak, Şiirler okunacak ve Folklor gösterilerinden sonra geçiş töreni ile kutlamalar sona erecektir.
Bugünkü törenlerde, İnönü Zaferi' nin, Türk milleti için ne ifade ettiği anlatılacaktır. Ancak millet olarak, İnönü Savaşlarını, çok iyi değerlendirmek ve yaşananlardan ders almak zorundayız. Çünkü atalarımızın, o gün gösterdiği, fedakârlık, inanç, kararlılık, birlik ve beraberliğe, dünden daha çok, bugün ihtiyacımız var.
İnönü Zaferi'nin 86. yıldönümünde, Büyük Önder Atatürk'ü, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü'yü, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, şehit ve gazilerimizi saygı, şükran ve rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekânları cennet olsun...

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi