4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)

İNSAN, ESERLERİ İLE ANILIR

Sivrihisar' da, hizmetleri ile damgasını vuran, İlçe Milli Eğitim Müdürlerinden Dursun Yavuz' un, veda yemeğine katıldık. Yemeğe, geniş bir katılım vardı. Yemekte, görev yaptığı süre boyunca, yaptığı hizmetler, kurulan dostluklar ve anılar anlatıldı.
Çağımızda, dost olabilmek ve kalabilmek, hem zor, hem de kolaydır. Çünkü dostluk, fedakârlık, vefa ve anlayış, karşılıklı yardımdır, güzel ahlâkın paylaşımı ve devamı demektir. Güzelliklere, yakın ve ortak olmak, kötülükleri değil iyilikleri gündeme taşımaktır. Arkadaşlık, çok zor bir müessese, zaman ister, yüreklilik ister, sevgi ister, güven ister, bağlılık ister, fedakârlık ister.
Dost bildiğimiz insanlar, makam-mevki fark etmeksizin, memleketimizde, idareci konumunda bulunan insanların, emsallerinden, farklı iyi şeyler yapmaya çalıştıklarını görüyoruz. Ancak bu insanlarımızın sayısı, bir elin parmağını geçmiyor. Onlar, bizlere, çocuklarımıza, torunlarımıza, bıraktıkları kalıcı eserlerle, hep yaşarlar.
Öğretmenlik, mesuliyetli bir iştir. Nitekim Rahmetli Rauf İnan' ın, " Öğretmen, kendi varlığında, yalnız kendi kendisine karşı sorumluluk taşıyan bir adam değildir. O gelecek nesillerin, şöyle veya böyle, şu veya bu vasıflarda olmasının, şu veya bu meziyetler veya kusurlar almasının sorumluluğunu da yani, bir kısım vatandaşların, hatta milletin alın yazısının sorumluluğunu da millet önünde ve tarihi önünde, taşıyan bir adamdır." Sözleri, eğitim ve öğretim alanında görev alan yönetici ve öğretmelere en güzel mesajdır.
Bu sorumluğu taşıyan ve gereğini de yapan, geçmiş yıllarda olduğu gibi bugünde pek çok yönetici ve öğretmenlerimiz vardır. Bu insanlarımızdan biri de Sivrihisar Milli Eğitim Müdürlerinden, Sayın Dursun YAVUZ' dur. İlçede görev yaptığı sürece, Bugünü değil, yarını; hatta geleceği düşündü. Onun, "Herkes unutulur ama kalıcı eser bırakanlar, hiçbir zaman unutulmaz..." görüşü, hayat felsefesi oldu.
Sayın DURSUN, görev yaptığı süre içinde, İlçeye 85 derslik, 402 öğrenci kapasiteli, Mustafa Atışkan ve 300 öğrencilik Fahri keski, karma öğrenci yurtları kazandırdı. Onun döneminde, Ticaret meslek lisesi, öğretmen Lisesi, Teknik ve Endüstri Meslek ve kız meslek liseleri Anadolu Lisesine dönüştürüldü.
Sayın YAVUZ, mükemmel bir performansın, küçük ve başarılı eylemlerin bir örgüsünde oluştuğunu, çok iyi bildi. Her gelişmeyi ve özelliklede, verilen sözleri, yapılan vaatleri, en iyi şekilde değerlendirdi. Eğitim- öğretime katkıda bulunacak, kişi/kişileri, takibini de sürekli ve kalıcı bir şekilde, takip etti ve sonuçlandırdı. İlçede eğitimle ilgili kararları, "Ortak Akıl" olarak adlandırdığımız, kavram ekseninde, ilgili kesimlerle, mutabakat, uyum ve işbirliği içinde aldı. Alınan kararları da, sürekli takip etti
İlçe Belediye Başkanlarından, Sayın Yaşar YURTTAŞ, tarafından verilen onurluktaki, " Sayın YAVUZ, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak üstün hizmet anlayışı içinde, yaptığınız özverili çalışmalar sonuncunda, Sivrihisar' a, okullaşmada altın dönem yaşattınız. İlçemizde, gerçekleştirdiğiniz kalıcı ve unutulma eserlerinde dolayı, şahsım ve ilçem adına takdir ve şükranlarımı sunarım " sözlerine, katılmamak mümkün mü?
Sayın YAVUZ' la, dostları, görev yaptığı sürede, nice güzellikleri paylaştı. Nice değerin ve derinliğin farkına beraber vardılar. Ömürlerinin, en güzel, en taze, en saf yıllarında; insan olmanın, güzelliklerine, tanık oldular. Zaman için de bunları, bir vesile hatırlar, büyük haz alırken, yaşamın ve yaşananların, ne kadar güzel olduğunun da farkına vardılar, hazzını da yaşadılar.
Sayın YAVUZ, yıllarca, yalçın kayaların eteğinde, kurulan Sivrihisar' ın, taşlı sokaklarında dolaştı, mevcut çeşmelerden su içti, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etti, ahşap evlerinde, yaşadı veya konakladı, Bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbası içti. Yufka ile kelem ve yaprak dolması yedi. Altın sarısı, un helvası, yarma aşı, dene aşı, keşkek, baklava, su böreği, arabaşı gibi pek çok yemeğin tadına vardı.
Sayın YAVUZ, veli, öğretmen ve öğrencilere karşı, açık görüşlü ve objektifti. Öğretmen ve öğrencilerin, beklenti ve gereksinmelerini dikkate aldı. Eğitimle ilgili sorunları, bilimsel yöntemlerle araştırdı. Yenilik ve gelişmelere açıktı. Kendini sürekli yeniledi.. Toplumsal değişmeleri, çok iyi yorumladı. İlişkilerde, eğitimciliğini, hep ön planda tuttu.
Sayın YAVUZ, okullaşmada ve eğitim-öğretim çalışmalarında, toplum katılımına, önem verdi. Bu sayede, hizmetleri, daha kolay sağladı. İcraatlarındaki "ORTAK PAYDA " ve "ORTAK AKIL" gibi kavramlar sayesinde, okullaşma oranı yükseltti. Bu çalışmaları sonucunda da her öğretmene düşen, öğrenci sayısını, ideal seviyeye getirildi.
Sayın YAVUZ, işin ehlidir. ihtiyaçları tespit eden ve gerekli müdahaleyi zamanında yapan, sorunu çözen, kaynak yaratan, ya da var olan kaynakları, en iyi şekilde değerlendiren, çalışkan, hizmet ve eserleri ile efsaneleşen, bir yönetici olarak, hep hatırlanacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM) Arşivi