
4-Mustafa KANTARCI (GÖZLEM)
İNSAN İÇİN EĞİTİM SINIRSIZ VE EN DOĞAL İHTİYAÇTIR
Bugün, ülke genelinde ve Eskişehir'de, 2007-2008 öğretim yılı başladı.
Bu öğretim yılına, Milli Eğitim Müdürü Sayın Dindar' ın, öğrencilerin üzerlerinde yabancı kelime ve çizgi film karakteri resimlerinin bulunduğu önlük, yaka ve çanta kullanımını yasaklaması ve Atatürk , Türk Bayrağı veya Türkçe yazılı ürünlerinin, tercih edilmesi ile ilgili kararı, damgasını vurdu. Nitekim bu konudaki yazımızdan sonra, pek çok okuyucudan destek geldi. Bir okuyucunun, konu ile ilgili görüşlerini aktardıktan sonra, " Türk Diline, bu denli sahip çıkılması biz velileri sevindirdi" dedi.
Sayın Dindar' ın, almış olduğu karar, ülkemiz ve insanımız, özellikle de "TÜRK DİLİ" ve eğitim-öğretim alanındaki kalite açısından ciddi bir kazanımdır. İsteriz ki bu karar, ülkemizde ve Eskişehir' de, belediyelere, diğer kurum/kuruluşlara da örnek teşkil etsin.
Sayın Dindar ve ekibi, yalnız Türk dili ile ilgili karar ve benzer uygulamaları ile değil, 2006-2007 öğretim yılındaki başarıları ile dikkat çekti. Eskişehir, ÖSS ve OKS' de büyük bir başarı göstererek, en üst sıralarda yer aldı.
Öte yandan Eskişehir' de, halkımızın eğitime katkısı da asla küçümsenmemelidir. Ancak son yıllarda, eğitim alanında hayırsever insanlarımız yok denecek kadar azdır. Bunda en büyük neden, hayırsever insanlarımıza karşı gösterilen ilgisizliktir. İsterdik ki, ilimizde okul yaptıran hayırsever insanlarımız, öğretim yılı başında verilecek bir yemekte veya bir tören düzenlenerek, plaket verilerek ödüllendirilsin veya vilayetin etkinliklerin de protokolde sürekli yer ayrılarak onura edilsinler. Belediyeler de, hayırsever insanlarımızın adlarını, cadde veya sokaklara versinler, Çünkü ülke ve Eskişehir olarak, onlara ihtiyacımız var. Aslında hayırsever insanlarımıza, ülke ve kent olarak çok şey borçluyuz.
Diğer yandan, ülkemizde ve Eskişehir'de, eğitimi, yalnız eğitim kurumlarından beklemek veya onlara havale etmekte yanlıştır. Çünkü tüm dünyada olduğu gibi, ülkemiz ve Eskişehir'de de, "EĞİTİMİ TOPLUM YAPAR." Çünkü toplumdaki her icraat ve insanlarımızın, her tavrı ve davranışı, bir eğitimdir. Ayrıca ülkemiz ve Eskişehir' de eğitimde geldiğimiz nokta, asla yeterli görülmemelidir. Daha yapılması gereken çok iş var. Özellikle de bütün derslerin ve ders dışı eğitim faaliyetlerinin, öğrenciye, ondan beklenilen bilgi, beceri, tutum ve davranışı kazandırmaya yönelik olarak düzenlenmesi esastır. Ayrıca dersler, hiçbir zaman amaç olarak görülmemelidir. Çünkü dersler, birer araçtır.
2007-2008 öğretim yılında, yeterlilik konuları da ön planda tutulmalıdır. Bunun içinde, her öğrenci Türkçe' yi düzgün konuşabilmeli ve kullanabilmelidir. Düşündüklerini sözlü ve yazılı olarak ifade edebilmelidir. Ekip çalışmasına özen gösterilmelidir. Kendine güvenmelidir. Sorgulayabilmelidir. Bilgi kaynaklarına ulaşabilmeli, bilimsel düşünmeli, kritik eleştiriler yapabilmeli, teknolojiyi kullanmalı, sanat eserlerine karşı duyarlı olmalıdır.
Türkiye ve Eskişehir olarak, eğitim-öğretim alanında ulaştığımız sonuç, onur ve kıvanç verici olmakla birlikte, çözüm bekleyen pek çok sorunla karşı karşıya bulunduğumuz da bir gerçektir.
Her yıl yaklaşık, 1. 400. 000, çocuğumuzun, ilköğretime başladığı nı, bu sayının da başta İzlanda, Lüksemburg ve Vatikan olmak üzere, 16 ülkenin, her birinin ayrı ayrı nüfusundan fazla olduğu düşünüldüğünde, Türkiye' nin eğitim alanında işinin ne kadar zor olduğu da ortada.
Gelişmiş ülkeler, bilinçli bir nüfus planlaması ile eğitim altyapı hizmetlerini çoktan tamamlamış ve eğitim için ayırmakta oldukları kaynakları, kaliteyi yükseltmek için çalışırken, bizde ise hızlı nüfus artışı nedeniyle, eğitime ayrılan kaynakların tamamına yakını altyapı hizmetlerine ayrılıyor.
Hülasa eğitim, insan davranışlarından beklentiler yönünde değişiklik ve gelişme sağlama sürecidir. Başka bir anlatımıyla, ekonomik büyümenin, toplumsal, siyasal ve yönetimsel gelişmenin de ön koşuludur. Gerçekte, insan için eğitim, sınırsız ve en doğal ihtiyaçtır. Çünkü insan davranışları refleks ve içgüdülerle değil eğitimle biçimlenir. Ona yapılan yatırım en değerli ve kutsal olanıdır.
2007-2008 öğretim yılında, ülkemiz ve Eskişehir'de görevli tüm, yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilerimize başarılar diliyoruz.